Ljubimci mogu da budu dobri učitelji dece - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
devojcica i nemacki bokser
Od petmagazine.rs - 06/09/2019

Ljubimci mogu da budu dobri učitelji dece

U ovako ubrzanom načinu života često zaboravljamo kako nam svako biće u našoj okolini može biti učitelj. Upravo su životinje predivni učitelji koji nam pružaju bezuslovnu ljubav, prihvatanje i vernost.

Izvor: N1 Zagreb, Foto: Shutterstock

Šta to deca dobijaju od brige za kućnog ljubimca? Najpre, deca koja imaju kućnog ljubimca brže razvijaju empatiju. Briga o kućnim ljubimcima znači veliku odgovornost. Obavljanjem stvari kao što su šetnja psa ili čišćenje kaveza za ptičice, brigom o njihovoj ishrani i zdravlju uče o empatiji, saosećajnosti, odgovornosti i disciplini.

Ljubimci su poput antistres terapije – deca koja se okreću svojim ljubimcima kada su tužna ili uznemirena su manje teskobna i privrženija.

Pročitajte još: Važno je da dete odrasta uz psa

Ljubimac pruža osećaj sigurnosti i ljubavi, a pomažu i kod usamljenosti. Iako se ljubimci ne mogu upoređivati s drugom decom, oni su neko s kim se dete može igrati i s kim može pričati, piše portal Index.

Nadvladavanje sramežljivosti – studije pokazuju da čitanje naglas pred ljubimcem pomaže, kako bi klinci imali više samopouzdanja i smanjili strah od javnog nastupa u školi. Kućni ljubimci zahtevaju pažnju i to ne ostavlja detetu mnogo mogućnosti da se povuče i bude sramežljivo.

Ali, pre nego što nekom kućnom ljubimcu otvorite vrata svog srca i svog doma, budite sigurni kakvu odgovornost preuzimate.