Urbane legende o psima - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas
Od petmagazine.rs - 21/02/2020

Urbane legende o psima

Čovekov najbolji prijatelj junak je mnogih urbanih legendi i mitova. Od urnebesno smešnih do zaista jezivih. Od sasvim izmišljenih do onih koje ipak imaju osnovu u stvarnosti.

Izvor: magazin Pas; Foto: Shutterstock

Izabrali smo neke od najzanimljivijih modernih mitova u kojima psi igraju glavnu ulogu i pokušali da odgonetnemo koliko u njima ima istine.

“SLEPI” PILOT I PAS VODIČ

Jedna od omiljenih urbanih legendi koje kruže internetom govori o pilotu koji je pauzu u letu iskoristio da prošeta s naočarima za sunce i psom vodičem za slepe. Navodno, među putnicima je nastala masovna histerija. Uz priču ide i (logično) objašnjenje. Kada je avion sleteo negde u Americi, putnicima su objavili da će napraviti pauzu i da to vreme mogu da iskoriste i prošetaju aerodromskim terminalom. Svi su izašli osim jednog slepog putnika koji je putovao u pratnji svog psa. Pilot mu je prišao i pitao ga da li želi da protegne noge. “Ne, ali mom psu bi prijala šetnja”, odgovorio je slepi putnik, a pilot je ljubazno poveo njegovog psa u šetnju. Legenda se smatra neistinitom, mada neki tvrde da ima korene u šali izvesnog kapetana Velforda, koji je bio sklon sličnim duhovitostima.

GINISOV REKORDER HERKUL

Fotografija već godinama kruži mrežom uz tekst o engleskom mastifu Herkulu koji je ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao najveći pas na svetu. Visok je, kažu, 98 centimetara u ramenima i težak 127 kilograma. U osnovi je ova priča tačna – Herkul jeste najteži pas na svetu sa 127 kilograma. Problem je u slici. Pas na njoj nikako nije engleski već napuljski mastif, a osim toga, slika je prepravljena u fotošopu da bi pas izgledao neprirodno veliki.

PRELJUBNIK I CINKAROŠ

Muž je ležao bolestan u krevetu, pa je žena odlučila da to veče preuzme na sebe njegovu obavezu i izvede psa u šetnju. Kada su izašli iz kuće, pustila ga je da je vodi gde god želi. Ispostavilo se da ju je pas odveo pravo na vrata – ljubavnice njenog muža. Legenda dalje kaže da je ljubavnica otvorila vrata u negližeu sa širokim osmehom na licu (koji se zaledio kada je shvatila da na vratima nije onaj kog je očekivala), a pas je kraj njenih nogu utrčao u kuću pravo do već pripremljene činije sa svojom omiljenom hranom. Različite verzije ove priče prisutne su još od tridesetih godina, ali nemoguće je utvrditi da li je bar delimično istinita.

A OD KUMA…

Evo jedne priče za koju sajt Snoops.com, koji se bavi istraživanjem urbanih legendi, tvrdi da je istinita. Prema njoj, čovek je pozajmio kameru prijatelju da bi snimio venčanje. Međutim, kada su gosti seli da pogledaju snimak, imali su šta da vide – na ekranu se pojavio vlasnik kamere u seksualnom odnosu sa svojim psom. Nesrećni i definitivno poremećeni čovek zaboravio je da obriše svoje snimke pre nego što je pozajmio kameru. O tome su 1994. godine pisale i neke novine, a manijak je osuđen jer sud nije poverovao njegovoj odbrani da je reč o montiranom snimku.

ZAGRCNUTI DOBERMAN

Priča o dobermanu koji se zagrcnuo toliko je poznata da je jedna knjiga o urbanim legendama nazvana po njoj. Pojavila se osamdesetih godina prošlog veka i nikada nije potvrđena. Postoje različite varijante, ali osnovna nit je ista. Žena ostavlja kod veterinara dobermana koji se zagrcnuo i guši se. Tek što stigne kući, dobija poziv od uznemirenog veterinara koji joj kaže da odmah izađe iz kuće – u grlu njenog psa pronašli su ljudske prste. U nekim verzijama priče policija kasnije u kući pronađe nesrećnog lopova koji je naišao na pogrešnog psa.

BERNARDINCI NA JELOVNIKU

Ova je stvarno jezivo i teško je i pomisliti da je istina, mada na sajtu Snoops.com tvrde da je bar u nekim delovima istinita. Prema ovoj priči (koja je bila inspiracija za naziv čuvenog i u Srbiji omiljenog filma “U Kini jedu pse”), u nekim delovima Kine bernardinci se uzgajaju kao hrana. Iako je istina da su neke novine pisale o tome, ne treba zaboraviti da je štampa prenosila i mnoge druge bizarne priče za koje se kasnije utvrdilo da su izmišljene. U svakom slučaju, nema svedoka koji je iz prve ruke video i može da potvrdi ovu priču. Zato, biramo da ne verujemo.

MEKSIČKI LJUBIMAC

Još jedna od veoma popularnih priča u Americi. Govori o Amerikanki koja sa odmora u Meksiku donese čivavu, ili bar ona tako misli. Kada se pas razboli, ona ga odvede kod veterinara da bi tamo utvrdili da je zapravo reč o – meksičkom pacovu. Teško je utvrditi koliko ima istine u ovoj priči, ali dešavale su se i bizarnije stvari. Zar ne?

NESREĆNI VODIČ SREĆKO

Srećko ili Laki, kako njegovo ime glasi u originalu, bio je vodič za slepe koji je četvoro svojih vlasnika odveo – u smrt. Tako bar kaže ova legenda. Prvog vlasnika izveo je pred autobus koji ga je ubio, drugog je preveo preko ivice doka pravo u more, treći je stradao u metrou, a četvrti je stradao u saobraćaju kada ga je Srećko ostavio nasred raskrsnice i pobegao. U verziji koja kruži internetom citiraju čak i izvesnog trenera pasa koji je navodno rekao: “Nećemo uspavati Srećka. On je u suštini dobar pas vodič, samo mora još malo da uvežba neke osnovne veštine.” Treba li reći da u ovoj priči nema ni I od istine.

DOGA NA SAMRTI

Za kraj, evo jedne bizarne priče za koju ste nesumnjivo čuli. Deo odrastanja tokom devedesetih godina bila je i priča o tome da doga, kada predoseti da joj se bliži poslednji dan, najpre ubije svog vlasnika. Priča je bila vrlo prisutna, dečaci su je rado prepričavali, ali, naravno, većini je bilo jasno da je reč o običnoj budalaštini.