U Sibiru pronađen „pas“ star 18.000 godina - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 29/11/2019

U Sibiru pronađen „pas“ star 18.000 godina

Istraživači su u Sibiru pronašli štene staro 18.000 godina, ali još uvek ne mogu da utvrde da li je to pas ili vuk. Kuca, koja je imala dva meseca kada je uginula, izvanredno je očuvana u ovom ruskom večito zaleđenom regionu.

Izvor: BBC, Foto: Sergey Fedorov

Krzno, nos i zubi su ostali netaknuti. Ipak, na osnovu DNK analize nije bilo moguće utvrditi kojoj vrsti pripada.

Naučnici kažu da to znači da je ovaj primerak verovatno veza između vukova i modernih pasa – neki prelazni oblik u evoluciji. Ispitivanjem starosti ugljenika utvrđeno je koliko je staro kuče i koliko je imalo dana kad je umrlo. Na osnovu genoma utvrđeno je da je muškog pola.

Istraživač Dejv Stenton u Centru za paleontologiju iz Švedske rekao je za Si-En-En da delovi DNK pokazuju da bi ova životinja mogla da bude predak i pasa i vukova.

  • Imamo već puno podataka od njega i trebalo bi da možemo da kažemo da li je jedno ili drugo – izjavio je on.

Drugi istraživač ovog centra Lav Dejlen na Tviteru je postavio pitanje da li je ovo mladunče vuka ili „najstariji pas ikada pronađen”.

Naučnici će nastaviti da ispituju njegov DNK i očekuju da će odatle saznati više o evoluciji pasa. Štene je nazvao Dogor što znači prijatelj na jakutskom jeziku, a ujedno je i početak pitanja na engleskom „pas ili” (Dog or?).

Veruje se da su kučići naslednici vukova, ali postoji debata u naučnim krugovima kada su psi pripitomljeni. Studija objavljena 2017. navodi da je to moglo da se desi u periodu od pre 20.000 do 40.000 godina.