Sveobuhvatni vodič za razvoj i vaspitanje šteneta - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 13/05/2021

Sveobuhvatni vodič za razvoj i vaspitanje šteneta

Konačno ste doneli vaše prvo štene kući. Mala, slatka bića zarobe nam srce od prvog trenutka kada ih vidimo, a kamoli kada ih smatramo “svojima”. Međutim, bez obzira na količinu ljubavi i nežnosti koju gajimo prema njima, važno je da znamo kako da pravilno brinemo o njima i kako da od njih napravimo zdrave, odrasle pse. Važno je da razumete sve faze razvoja kroz koje će proći, kao i kako ih naučiti da budu funkcionalan član vaše porodice.

Ljubav, nežnost i strpljenje

Razvoj vašeg malog ljubimca je prilično brz, tako da je važno da ga od prvog dana redovno vodite kod veterinara, da ga pravilno hranite i da mu od prvoga dana pružite ljubav i sigurnost, kako bi se smanjio stres posle razdvajanja od majke i braće i sestara iz legla. Držite ga u rukama, mazite ga, naviknite ga svoj dodir, ali i na njegovo ime. Od prvog dana mu ponavljajte ime kada god ga pogledate ili mu se obratite. Važno je da nauči na koje ime se odaziva.

U ovom periodu je pravilna ishrana od ključne važnosti. Kao i kod beba, majčino mleko je najbolja hrana u prvim mesecima života štenca, a kolostrum koji se nalazi u majčinom mleku je jedan od najbitnijih sastojaka za stimulisanje imunog sistema šteneta. Kako biste svom štenetu omogućili najbolji start u životu, PURINA® PRO PLAN® hrana za štence sa Optistart formulom će pružiti sve nutritivne vrednosti za zdrav rast i razvoj, upravo jer sadrži kolostrum i bogata je bioaktivnim komponentama. Proverite sa veterinarom na redovnim pregledima kako vaša kuca napreduje.

Prva socijalizacija

Imuni sistem šteneta sada zahteva i prvu vakcinaciju. Veterinar će vam reći koje su sve vakcine potrebne i dati mu neko sredstvo za čišćenje od parazite, ali tek posle revakcine ćete moći da ga izvodite u šetnju, a tada počinje i period prve socijalizacije.

Ova faza je izuzetno važna u razdoblju između 4. i 12. nedelje života vašeg malog ljubimca. Kako bi dostigli svoj puni potencijal, mora im se obezbediti pravilna socijalizacija i normalan razvoj, bez obzira na poreklo i genetiku.

U četvrtom i petom mesecu vaše štene počinje naglo da raste, te može doći do povećanja apetita, pri čemu morate voditi računa o pojavi gojaznosti i zato je potrebno da sklanjate hranu posle obroka. U ovom periodu rastu zubi i moguće je da vaše štene bude loše raspoloženo i da mu krvare desni, pa mu dajte nove igračke za žvakanje. Sa veterinarom pratite stanje njegovih zglobova i kostiju, kao i zuba, te da li je ponovo potrebno sredstvo za čišćenje od parazita.

Ovo je pravo vreme i da počnete sa treninzima i navikavanjem na vaše komande.

Komande “dođi”, “sedi” i “čekaj”

Štenci brzo upijaju sve novine, tako da nakon navikavanja na okolinu, preporučljivo je da što pre krenete sa dresurom. Kako imaju kratku koncentraciju, treninzi treba da se održavaju u kontinuitetu, ali po svega 10 minuta. Za početak obavljajte dresuru u mirnom i tihom zatvorenom prostoru, kako bi pas mogao da se skoncentriše i uvek imajte poslasticu koja će prilikom treninga biti njegova nagrada svaki put kada izvrši komandu koju ste mu zadali.

Za komandu “dođi” cilj je da štene nauči da dođe čim ga pozovete. U trenutku kada vam prilazi, štene ne sme nikako da oseti neku neprijatnost, jer će u suprotnom osećati strah svaki put kada treba da vam priđe. Komanda “dođi” se uvek izgovara u prijatnom tonu i svaki put kada dođe, štene odmah treba da bude nagrađeno poslasticom i kratkim maženjem. Za početak ga dozivajte kada je blizu i polako uvećavajte rastojanje. Kada štene počne pravilno da reaguje, polako proširujete vežbu tako što ćete uvoditi razne zvukove sa strane koji mogu da mu odvuku pažnju na koje ne sme da odreaguje u prisustvu vlasnika. Onog trenutka kada štene stečenu naviku počne da izvršava bez pogovora, možete preći na drugu vežbu.

Komanda “sedi” je jedna od lakših komandi za učenje, ali savetujemo da sa njom krenete nakon savladavanja komande “dođi”. I ona će zahtevati iste uslove dresure: zatvoren prostor, miran i tih, do 10 minuta treninga i na kraju poslastica kao nagrada. Uzmite poslasticu i pomerite je iznad glave psa. Pošto će pas prirodno pogledati ka gore i sesti, tog trenutka kažite “sedi” i nagradite ga. Ako se desi da ne sedne, polako ga potapšite po pozadini bez naglih pokreta i guranja psa na silu, jer ga možete uplašiti i povrediti. Ukoliko pas ne sedne i pored nežnog tapšanja po pozadini, ponovite vežbu iz početka, dok ne uradi zadato.

Komanda “čekaj” je dosta lakša za učenje od prethodne i sa njom krenite tek kada je štene naučilo komandu “sedi”. Sve o ovoj vežbi možete pogledati klikom OVDE

U 6. i 7. mesecu života, vaše štene poprima oblike pravog odraslog psa. Dlaka mu se menja, pa ga ne treba četkati svaki dan kako ne biste povredili mladu kožu ispod nje. Mlečni zubi su ispali i izrasli su novi, koje sada treba redovno da perete.

Sve do prve godine treba i dalje da mu dajete hranu za štence, ali ne zaboravite da, iako sada već izgleda kao odrastao pas, pažnja i nežnost su i dalje neophodni za građenje dobrog odnosa sa vašim ljubimcem. Pravilna ishrana, redovna šetnja, poseta veterinaru, ali i vaše prisustvo je ono što će njegov i vaš život učiniti lepim.

Uživajte u čudesnoj avanturi odrastanja vašeg šteneta i uz pravilnu ishranu i negu, on će vam pružiti ogromnu sreću i zadovoljstvo. Budite dosledni i uživajte u njegovom odrastanju uz pravilnu ishranu.