Studija dokazala kako je druženje sa ljubimcima dragoceno za nas! - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine - 21/03/2024

Studija dokazala kako je druženje sa ljubimcima dragoceno za nas!

Druženje sa psima u ljudskom mozgu aktivira centre koji se povezuju sa odmorom i opuštanjem, pokazalo je jedno manje istraživanje objavljeno u časopisu PLoS One, prenosi Euronews. Autorka studije Onjo Ju sa Konkuk univerziteta u Seulu je sa svojim kolegama ispitivala kako različite aktivnosti sa psima utiču na ljudsko raspoloženje. U istraživanju je objektivno merena aktivnost mozga, a ispitanici su takođe davali ocene o svom subjektivnom iskustvu i emocijama.

piše: Djole.dog

Studija je obuhvatila 30 zdravih odraslih ljudi starosti oko 28 godina koji su regrutovani iz salona za negu ljubimaca i škole za pseće frizere u Seongnamu u Južnoj Koreji između maja i juna 2022. godine. Svaki od učesnika imao je različite aktivnosti sa dobro dresiranom četvorogodišnjom pudlom koja pripada autorki studije, a koje su uključile igranje, hranjenje, masažu, četkanje, fotografisanje, grljenje i šetnju.

Na koje načine psi utiču pozitivno na zdravlje čoveka

 

Pre nego što su aktivnosti počele, ispitanici su proveli tri minuta gledajući u zid, kako bi se na minimum svela svaka prethodna stimulacija, koja bi mogla da utiče na rezultate. Autori su merili moždane talase učesnika, koristeći EEG uređaj i to tri minuta tokom svake aktivnosti, a posle svakog od zadataka, imali su po nekoliko minuta i da popunjavaju upitnik.

S druge strane, nega, četkanje i blaga masaža pasa, povezana je sa jačanjem beta talasa, koji se povezuju sa boljom koncentracijom i pažnjom. Takođe, učesnici su se osećali značajno manje neraspoloženo, stresirano i umorno, nakon takve interakcije sa pudlom.