Studija: Bolji san uz psa - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 28/04/2023

Studija: Bolji san uz psa

Prema studijama od pre par godina, dolazimo do zaključka da se žene bolje naspavaju ako dele krevet sa psom, umesto sa partnerom.  Tako barem kaže studija doktorke Kristi L. Hofman, profesorke na katedri za ponašanje životinja u Bafalu.

U ispitivanju je učestvovalo 962 odrasle žene. Rezultati istraživanja su pokazali da žene koje su spavale sa psom (ili psima) u proseku su bolje spavale u odnosu na žene koje su spavale sa muškarcem. Takođe su otkrili da žene koje dele krevet i sa psom i s muškarcem, smatraju da im ljubimci manje remete san, a istovremeno im pružaju veći osećaj sigurnosti i udobnosti.

Poređenja radi, utvrđeno je da su mačke jednako ometajuće kao i ljudi, ali ne pružaju isti osećaj sigurnosti kao pas ili čovek.

Međutim, bitno je da kažemo da je kao zaključak dr Hofman želela da naglasi da pas možda nije najbolje rešenje za svakoga. – Ključna reč ovde je percepcija, pošto se ova studija temelji na pojedincima koji sami izveštavaju o tome kako osećaju da je njihov san pod uticajima, a važno je napomenuti i da se temelji na ukupnim podacima i proseku odgovora, tako da „nabavljanje“ psa neće rešiti svačije probleme sa snom. Dr Hofman kaže da se nada kako će u budućnosti proučiti i učinak psa na spavanje s muškarcima.