Strah od grmljavine: Kako smiriti psa - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine - 12/08/2023

Strah od grmljavine: Kako smiriti psa

Strah pasa od grmljavine uopšte nije neuobičajen, ukoliko vam se čini da se samo vaš pas plaši. Čest je kao i strah od petardi ili vatrometa. Pas će verovatno da reaguje na sve to na isti način, u zavisnosti od intenziteta, ili će mu zvukovi jednog ipak biti više uznemirujući. U svakom slučaju, reakcija na vremenske nepogode jer nešto čime treba da se bavimo, razgovaramo sa stručnjacima, informišemo se i pomognemo psu. Najvažnije pitanje je svakako: kako ga smiriti?

piše: Djole dog

Najpre da utvrdimo kako pas reaguje – blago uznemireno, veoma uznemireno ili je reakcija još burnija. Od toga će zavisiti i šta će vam veterinar reći, kada ga pitate za savet, jer će vas sigurno to prvo pitati. Ono što je zajedničko sa bilo kojom vrstom reakcije, jeste da strah od grmljavine ni u kom slučaju nije jednostavan problem. Što znači da ga nećemo moći rešiti tek tako.

Djole dog savet
Jedan od dobrih načina koje smo pročitali i koji i sami primenjujemo s obzirom da se naš pas Đole veoma plaši, je navikavanje psa na zvuk grmljavine. Naravno, ovo ima efekta ako se spremate na vreme i budete strpljivi. Ne možete psa navikavati na zvuk kada grmljavina već počne, niti par sati pre, nego mnogo ranije. Mi smo počeli sa kratkim puštanjem nekog snimka grmljavine, sa postepenim pojačavanjem tona. Primetili smo da Đole posle nekog vremena manje reaguje ili ne reaguje uopšte, ali, opet, kada čuje grmljavinu iz spoljneg sveta (a ne iz TV-a u njegovoj omiljenoj sobi) – reakcija se ponavlja. Mi smo baš bili uporni i čini nam se da smo napravili razliku, barem kada je reč o najjačim intezitetima groma, na koje bi Đole nekada skakao i lajao koliko ga glas nosi. No, opet nismo rešili u potpunosti strah, da se razumemo, ali smo mu pomogli i nećemo odustati od ovog pokušaja “navikavanja” na zvuk grmljavine. Pokušajte i vi.

✅ Ako grmljavina počne i niste imali vremena da se pripremite, najvažnije je da pratite ponašanje psa i da ničim dodatno ne isprovocirate njegov strah i anksioznost. To je zaista jako bitno. Donosimo vam i neke konkretne ideje koje takođe mogu da pomognu da smirite psa, koje smo svrstali u četiri kategorije, da se lakše upamte.

  • Hrana
  • Igračke
  • Fizička aktivnost
  • TV i/ili glasna muzika

Može da bude efikasno da psu ponudite omiljene granule ili poslasticu kada grmljavina počne. To će mu skrenuti misli, ali će povezati grmljavinu sa nečim pozitivnim, pa će sledeći put reakcija biti verovatno blaža. Ovde treba imati u vidu da neće svaki pas uzeti da pojede i tako, na neki način, zaboraviti grmljavinu, jer će neki od njih biti za to previše uznemiren.

Pokušajte i sa igračkama. Da mu ponudite omiljenu igračku i igru ili da mu kupite novu igračku koju ćete negde držati u fioci za ovakvu priliku. Ima pasa koji se izuzetno raduju novoj igračkici, te može poslužiti umesto hrane za “zaboravljanje” grmljavine.

Možete jednostavno i da podstaknete psa na fizičku aktivnost! Trčite kroz kuću, jurite ga, zabavljajte se. Ideja je da pas gleda u vas i da vam se pridruži, kako svi ti spoljni zvuci ostali periferni.

Na posletku, neki film na TV-u i/ili muzika, mogu da stvore buku dovoljnu da pas ne reaguje na grmljavinu ili da reaguje manje, s obzirom da je na to navikao, pa mu ta buka ne smeta.

🚫 Šta nikako ne treba raditi:

  1. tešiti psa i tako mu stvarati dodatnu anksioznost
  2. biti sam uplašen, pokazivati to i doprinositi tako stresu psa (vlasnik može da intenzivira strah kod psa!)
  3. ne primenjivati nijednu ideju koja je nabrojana, ako vidite da psa ne smiruje već dodatno uznemirava

Poseta veterinaru je, takođe, dragocena, ako imate ovaj problem. Porazgovarajte s njim obavezno! Poznavajući vašeg psa, njegovu starost i opšte zdravstveno stanje, sigurno je da ćete dobiti neke individualne savete.

Korišćenje nekih prirodnih sedativa, ulja ili nekih drugih preparata, mogu takođe da pomognu i ublaže posledice stresa koje pas preživi.