Šta psi znaju o nama - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas i covek
Od petmagazine.rs - 11/04/2023

Šta psi znaju o nama

Osim što u odnosu na ljude imaju superiorna čula, psi nas doslovce čitaju kao otvorenu knjigu.

Piše: petmagazine.rs

Verovatno toga često niste svesni, ali našim psima malo šta može da promakne. Bilo to naše raspoloženje ili činjenica da smo ih slagali. Evo šta sve psi znaju o nama:

Nejednakost

Jedno od poslednjih istraživanja podrazumevalo je sledeći eksperiment: istraživači su u prostoriju uveli dva psa i dali im istu komandu. Nakon što su izvršili zadatak, jedan pas je dobio poslasticu kao nagradu, a drugi je ostao “praznih šapa”. Onaj pas koji nije dobio ukusnu poslasticu ubrzo je prestao da ispunjava naređenja istraživača i potpuno ih je ignorisao, na osnovu čega su oni zaključili da su psi veoma svesni nepravde i nejednakog tretmana.

Laž

Jedno japansko istraživanje otkrilo je kako su psi sposobni da nauče da ne veruju ljudima koji lažu. Drugim rečima, psi mogu da razaznaju kada su prevareni i da nauče da ne veruju osobi koja ih je prevarila.

Raspoloženje

Vaš pas i te kako može da oseti vaše raspoloženje. Tako će i on biti pod stresom ako ste i vi, a postaće nametljiv ako oseti da ste tužni kako bi vas oraspoložio. Takođe, brojni treneri su primetili veliku razliku u rezultatima pasa na takmičenjima u zavisnosti od raspoloženja trenera.
Pažnja

Psi su vrlo inteligentne životinje i oni tačno znaju kada vi ne obraćate pažnju. Umeju da naprave neki lukavi potez, jer znaju kad ne gledate, iako vi stojite tik pored njih. Da, tako je nestao vaš sendvič.