Šiba inu: Pas lavljeg srca - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 08/04/2021

Šiba inu: Pas lavljeg srca

Prvobitno odgajana za ptice i sitne životinje, a povremeno korišćena I za lov na divlje svinje * U pitanju su psi mirne naravi, ali vrlo hrabri, i bez oklevanja će doći u konflikt sa mnogo jačima od sebe

Piše: Kinološka akademija za magazin PAS

Rasa šiba inu je nastala u Japanu, zajedno sa rasama akita, šikoku, hokaido, kai i kišu i sve su, po veličini, veće od nje. Smatra se da vodi poreklo od divljih pasa iz južne Kine. Prema pretpostavkama pojedinih kinologa, na teritoriju Japana dospela je pre oko 2000 godina. O postojanju ovih pasa na tlu Japana svedoče i ostaci skeleta pronađenih u ruševinama, koje datiraju iz jomanske ere, 500 godina pre Hrista. Izvorno su psi ove rase korišćeni kao pomagači u lovu, pre svega na sitnu divljač, kao i u lovu na ptice.

Ovi psi su uzgajani i mnogim delovima Japana. U kinološkoj literaturi pre1940. godine pominjana su tri glavna tipa ovih pasa, koji su dobili imena po regijama iz kojh potiču. Prvi je šinšu šiba (iz regije Nagano), mino šiba (iz regije Gifu) i sanin šiba (psi koji potiču sa najsevernijeg dela ostrva). Za vreme Drugog svetskog rata, i u godinama nakon njega, rasa je gotovo u potpunosti istrebljena. Ljubitelji pasa i poštovaoci ove rase uspeli su da je sačuvaju i povrate ukrštajući pse različitih tipova. Šiba je tako uspela da preživi kao jedna rasa, ali sa značajnim varijacijama u pogledu konstitucije.

Samo ime rase, kao i njeno poreklo je dosta nejasno. Inu je japanska reč za psa, ali poreklo prefiksa “šiba” manje je poznato. Reč šiba odnosi se na vrstu drveta ili grm čiji listovi postaju crveni u jesen. S obzirom na to da su ovi psi korišćeni u lovu na terenima gde je bilo dosta žbunja navedene vrste, neki kinolozi smatraju da naziv rase potiče i odatle. S druge strane, u starom nagano dijalektu, reč šiba ima značenje “mali”, pa to može biti referenca za psa male veličine.

Šiba je jedan od najpopularnijih rasa pasa za društvo u Japanu. A veliku popularnost ima i van matične zemlje, u Evropi i Americi. Kod nas ovi mali psi nisu toliko rasprostranjeni, ali se ponekad mogu sresti i na našim izložbama.

Izgled

Šiba je mali pas, mužjaci su visoki oko 40 cm, a ženke oko 37 centimetara. Telo je snažnog kostura, izražene muskulature i snažne konstitucije. To su psi skoro kvadratičnog formata. Visina grebena prema dužini tela u odnosu je 10:11.

Dlaka je sačinjena od pokrovne dlake i poddlake. Pokrovna dlaka je čvrsta i ravna, a poddlaka meka i gusta. Dlaka na repu je nešto duža. Standardom dozvoljene boje dlake su: crvena, boje susama, crno susam, crveno susam, crna i plamena (black and tan), tigrasta, bela, svetlocrvena i svetlosiva. Sve navedene boje, izuzev bele, moraju imati „urajiro”, oznake svetlije boje dlake koje se nalaze sa strane njuške i obraza, na donjoj strani vilice i vrata, na grudima i stomaku, donjoj strani repa i unutrašnjoj strani nogu.

Temperament

Šibe su uglavnom samostalni i inteligentni psi. Ukoliko nije adekvatno socijalizovan i nema stečene navike poslušnosti, držite ga na povodcu, zbog jakog instinkta za lovom, jer se može desiti da pobegne. Ovo su psi mirne naravi, ali su vrlo hrabri, i bez oklevanja će doći u konflikt sa mnogo jačima od sebe ukoliko procene da su ugroženi. Mogu biti rezervisani prema strancima, ali su verni i nežni prema onima koji su stekli njihovo poštovanje i poverenje. Zahtevaju dosta fizičke aktivnosti i vežbanja tokom dana. Zbog svoje nezavisnosti nije baš laka rasa za obuku. Bitno kod pasa ove rase ja da umeju biti posesivni. Šiba inu ima jak instinkt da čuva svoje stvari, uključujući hranu, igračke i teritoriju. Odgovarajuća socijalizacija pomaže u smanjenju ove karakteristike, ali je najpametnije da sklonite njene igračke ili hranu kada su u blizini drugi psi ili deca, tako da ne bude u iskušenju da se posvađa oko svojih stvari. Uprkos ovome, odličan je porodični pas, odana je i posvećena i dobro se slaže sa decom, sve dok je socijalizovana i obučena, a i dok se deca prema njoj ponašaju s’ nežnošću i poštovanjem.

Nega

Šibe su veoma čisti psi koji se često mogu videti kako se ližu poput mačaka. Vole vodu i kupanje. Dlaku je potrebno četkati barem dva puta nedeljno. Dobro podnose život u umerenim klimatskim pojasevima, ali svakako mogu živeti i u stanu i biti kućni psi.

Iako u literaturi postoje opisani različiti slučajevi alergija, zatim katarakti, entropija i displazija, šibe ipak spadaju red zdravijih rasa sa životnim vekom od 12 do 15 godina.

Prema klasifikaciji FCI, šiba spada u 5. grupu – špic tip i primitivni tip pasa, sekcija 5 – azijski špicevi i srodne rase. Ne podleže ispitu u radu. Standard pod brojem 257 poslednji put je korigovan 2016. godine.

Činjenice

Dobro odgajana šiba inu je dobronamerna i odvažna. Ona je puna samopouzdanja, lojalna i nežna sa svojom porodicom, a prema strancima je sumnjčava. Ne voli da bude obuzdana, čak i kada je to za njeno dobro.

Visina:  40 cm je visina mužjaka, a 37 cm je visina ženki

Težina:  11 kg je težak mužjak,  9 kg je teška ženka

Vek: 12-15 godina im je prosečan životni vek

Related Posts