Saveti za putovanje sa ljubimcem - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 21/06/2022

Saveti za putovanje sa ljubimcem

Ako nameravate da na odmor povedete i svog psa, znajte da brojne analize i procedure mogu potrajati i do tri meseca. Evo šta je još korisno da znate

Piše: petmagazine.rs

Sigurni smo da već uveliko razmišljate o letovanju, a mnogi od vas će na godišnji odmor povesti i svoje pse, naročito one manjih dimenzija.

Zato vam dajemo korisne savete šta vam je sve potrebno za prelazak granice s ljubimcem (ukoliko prvi put napuštate zemlju sa psom), preporuke u vezi s vodom i plivanjem (jer nisu sve kuce rođeni kupači) i zaštitom od sunca i visokih temperatura (i kuce mogu da izgore i dobiju toplotni udar).

Doktor veterinarske medicine Srđan Obradović iz veterinarske ambulante Obivet pomaže vlasnicima i daje odgovor na pitanje šta vam je sve potrebno kako bi vaš pas prešao granicu:

Na prvom mestu potrebno je da ljubimac bude trajno obeležen mikročipom i vakcinisan protiv virusa besnila. Prema pravilniku Uprave za veterinu, pas se čipuje kad kao štene pređe u ruke novog vlasnika, jer se do tada vodi pod brojem mikročipa majke. Vakcina protiv besnila se daje kad pas napuni tri meseca.

Titar test je u stvari analiza krvi psa koja se obavlja u Pasterovom zavodu u Novom Sadu. Ovim testom se utvrđuje količina antitela na virus besnila. Može se uraditi najranije mesec dana nakon vakcinacije, a uzorak krvi uzima isključivo veterinar. Rezultati testa se čekaju najduže 14 dana. Jedna kopija stiže vlasnicima, a druga veterinaru koji je uzorkovao krv.

Ukoliko je test dobar (pas ima više od 0,5 i. j. antitela na virus besnila), s tim rezultatom odlazite u veterinarsku inspekciju, gde veterinarski inspektor to upisuje u pasoš psa i pečatira. Potrebno je da prođu tri meseca između stizanja rezultata i mogućeg odlaska psa u zemlje koje traže ovu analizu.

Uverenje o zdravstvenom stanju 

Prilikom odlaska u Crnu Goru, Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu potrebno je i uverenje o zdravstvenom stanju ljubimca, koje izdaje vaš ili lokalni veterinar, a ono se uzima 48 sati pre polaska.

U slučaju puta u zemlje koje traže titar test, i ovo uverenje će biti potrebno prilikom odlaska kod veterinarskog inspektora radi dobijanja veterinarskog sertifikata. Ono se izdaje u gradskoj veterinarskoj inspekciji.

Pet – frendly 

Kupanje ljubimaca na Savskom jezeru (Ada Ciganlija) nije zabranjeno. Međutim, pas može samo na određenim delovima plaže da se zajedno sa svojim vlasnicima kupa.

Pet-frendli hoteli na Zlatiboru su “Satelit” i “Mona”, a na Paliću hotel “Prezident”.

Italija je “kolevka” pet-frendli letovanja, a prednjače Bau Bau Village u Savoni i plaža La Spiagge di Pluto (Bibione, Veneto).

Sitonija ima dosta pet-frendli plaža.

Uvođenje životinja na uređena i izgrađena kupališta u Crnoj Gori zabranjeno je Zakonom o turizmu. U ovoj zemlji nema zvaničnih pet-frendli kupališta, ali je sa psom moguće boraviti na Adi Bojani i u hotelu “Hunguest Sun Resort 4*” u Herceg Novom (na oba mesta je dozvoljen smeštaj pasa do deset kilograma uz obavezan transporter.

Hotel “Hilton Resort” u Egiptu boravak psa naplaćuje.

Na Majorci ima dosta hotela u kojima životinje mogu da uđu u hotel i sobu, ali u restoran, na bazen i plažu ne mogu – raspitajte se, možda je došlo do izmena.

Savet veterinara

Dr vet. med. Srđan Obradović vlasnicima savetuje:

– da na put ne kreću sa psom koji nije naviknut na vožnju kolima ili nekim drugim prevoznim sredstvom ili ima veliki strah od vožnje;

– da ne kreću na put u vreme najvećih vrućina;

– da zaustave vozilo (ako su u mogućnosti) prilikom vremenskih nepogoda kao što su jaka kiša i grmljavina ukoliko se pas plaši;

– ako pas povraća tokom vožnje, da mu nekoliko sati pred put ne daju hranu (generalno bi trebalo izbegavati da i psi koji uživaju u vožnji kreću na put punog stomaka);

– da tokom puta prave pauze kako bi se psi prošetali i napojili.