Kako se odlučiti za pol šteneta - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 25/11/2022

Kako se odlučiti za pol šteneta

Da li je uopšte važno i koje su prednosti muškog, a koje ženskog pola u psećem poretku stvari? Mi koji volimo pse svih rasa, boja, dimenzija, naravi i pola, uvek ćemo reći da je svejedno, ali neke stvari bi trebalo da znate pre nego što donesete odluku

Tekst: petmagazine.rs

Svi koji su ikada prodavali ili poklanjali štence znaju da će prvo “otići“ muški. Vizuelno, mužjaci su veći, a prilikom kupovine – skuplji. Da li je uopšte važno i koje su prednosti muškog, a koje ženskog pola u psećem poretku stvari? Mi koji volimo pse svih rasa, boja, dimenzija, naravi i pola, uvek ćemo reći da je svejedno, ali neke stvari bi trebalo da znate pre nego što donesete odluku – (na primer) Alek ili Maša? (Slobodnom procenom, ovo su najčešća imena koja čujem u parku, mada, bez okretanja, često nećete znati da li se radi o psu ili detetu – o pogodnim imenima za kućne ljubimce nekom drugom prilikom, možda već u narednom broju)

Kao i u svakom drugom slučaju, generalizacija je sama po sebi loša, ali definitivno postoje neke „osobine“ koje karakterišu mužjake i, isto tako, ženke. Izvesno je da su jedni agresivniji, druge možda bolje i nežnije s decom, a opet, čini se, zajedničko im je što ćete imati neke probleme kad dođe vreme za parenje.

Mužjaci

Ne važi kao pravilo, ali veća je šansa da će biti neposlušan i odlaziti od kuće kad god se za to ukaže prilika. Izvesno je i da će se vratiti kad ogladni, ali niko ne želi da se stresira i šeruje fotografije po društvenim mrežama jer je gospodin odlučio da gospodari i u tuđem dvorištu. Takođe, verovatno je da će on biti taj koji će napasti drugog psa, opet mužjaka, ili biti napadnut u međusobnoj netrpeljivosti oko teritorije koju obojica žele ili smatraju svojom. Izvesno je i da će preskočiti ogradu u visini od nekoliko metara, za koju biste smeli da tvrdite da neće uspeti – samo ukoliko oseti ženku koja je u teranju. Ipak, odlični su za treniranje i veoma lako ćete ga hranom i poslasticama motivisati da nauči svaki pokret koji želite da zna. Za razliku od svog alter ega u ljudskom obliku, vole da se maze i maziće se s vama koliko god želite, čak i pre spavanja. Sve ovo nekima daje za pravo da kažu kako su mužjaci odaniji i da nisu nezavisni kao ženke, pa će tražiti više pažnje svojih vlasnika. Lično, sklona sam da verujem da psi traže nepodeljenu pažnju bez obzira na pol.

Ženke

Oko jedne njihove osobine uglavnom su svi saglasni – mnogo će se bolje ponašati sa decom od mužjaka. Očekivano, majčinski instinkt će učiniti da vaše dete posmatraju kao svoje, pa će u vašim raspravama dosta očigledno biti na njihovoj strani – i to će vam staviti do znanja lajanjem i režanjem. Ono oko čega vlasnici nisu saglasni – ženke su privrženije vlasnicima i mnogo manje će lutati okolo u potrazi za mužjakom. Međutim, i kad odlutaju, budite sigurni da će nešto doneti iz tog “pohoda“. Veći su sakupljači nepotrebnih stvari od mužjaka i može se desiti da vam se pred vratima pojavi tuđa papuča. Proverite, uvek pripada nekome od komšija. Za ženke važi pravilo da se maze samo onoliko koliko one to žele, posle će se okrenuti i otići svojim putem. Navodno su manje agresivne, ali to neće tvrditi niko ko ih je video u žučnoj “svađi“ s drugom ženkom ili s bilo kim ko, prema njihovom mišljenju, ugrozi štence. U teranju menjaju ponašanje, veoma često odbijaju hranu – žene će razumeti kad napišem da sve to liči na klasičan PMS.

Sterilizacija

Naravno, navedene karakteristike značajno se menjaju u slučaju da svog psa kastrirate ili kuju sterilišete. Tada će se, uglavnom, smiriti, i pomenute osobine biće prilagođene toj situaciji, ali o tome će vas najbolje informisati veterinar kojem poverite svog ljubimca. Nije dokazano da su mužjaci privrženiji gazdaricama, a ženke gazdama ili obrnuto – često će više voleti člana porodice koji ih svakodnevno hrani ili izvodi u šetnju, ali to nema veze s polovima, već s instinktom i glađu. Ukoliko imate više pasa, dobro bi bilo da budu različitih polova. Tada će se, navodno, manje “boriti“ oko teritorije, ali ćete morati češće da ih razdvajate, sem ako ne želite da konstantno gajite ili poklanjate štence.

Nijedan pol po automatizmu nije za određenog čoveka – psa ćete učiniti najboljim prijateljem svojim stalnim prisustvom, učenjem, brigom i ljubavlju, bio on Alek ili bila ona Maša. Eventualno, izbegavajte pomenuta imena kako biste se lakše razumeli u parku kad dođe vreme za polazak kući.