Savet: 8 najboljih pasa za prve vlasnike - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 27/04/2023

Savet: 8 najboljih pasa za prve vlasnike

Bilo da će to biti vaš jedini pratilac ili drugar za igru vašoj deci, dovođenje kući vašeg prvog psa je i uzbudljivo i pomalo zastrašujuće. Ima mnogo toga da se nauči – postavljanje rutine hranjenja, nege i opšte zdravstvene zaštite pasa. Najviše od svega, neizbežno postoji period upoznavanja kada vi i vaš novi četvoronožni prijatelj učite o ličnosti i ponašanju jedni drugih. Ne želite da “izađete“ iz tog perioda sa osećanjem da ste negde pogrešili. Srećom, određene rase obično su najbolji psi za prve vlasnike, jer su lakši, manje zahtevaju održavanje ili manje “zastrašujući“ od nekih drugih rasa.

Iako je svaki pas naravno jedinstven, generalno, psi svake rase imaju relativno predvidljive nivoe energije, veličine, izgled i potrebe za negovanjem, što može pomoći u određivanju najboljeg psa za vaš životni stil. Pudlice, labradori retriveri, bernski planinski psi i jorkširski terijeri su samo neke od rasa koje su pogodne da budu prvi kućni ljubimci. Evo najboljih rasa pasa za prve vlasnike pasa.

Karakteristike rase

Najbolja rasa za prvog vlasnika psa je pas koji odgovara vašem nivou energije i pažnje. Ako želite psa koji može da trči sa vama, izaberite atletskog psa sa izdržljivošću, kao što je labrador retriver. Ako više volite mirnog psa u krilu – kavalijer king čarls španijel je jedna od takvih rasa – onda je najbolje izbegavati visokoenergetske rase.

Zapamtite da će svi psi, bez obzira na rasu, zahtevati dobru negu, obuku i redovne preglede. Odrasli udomljeni psi iz prihvatilišta često su već obučeni i dobro socijalizovani. Ovo mogu biti odlični psi za početnike jer štenci zahtevaju mnogo posla, zahtevaju socijalizaciju, obuku i mnogo pažnje.

Bernski planinski pas

Bernski planinski pas može biti veliki, ali ovi psi su lagodni, željni da udovolje, privrženi i inteligentni. Oni vole dobru zabavu sa decom, ali takođe rado provedu veče opuštajući se kod kuće. Dobro se prilagođavaju skoro svakoj životnoj situaciji i iako nisu agresivni, prilično su dobri čuvari i veoma su odani svojim ljudima. Imajte na umu, međutim, da se dosta linjaju i da im je potrebno redovno četkanje.

OČEKIVANI ŽIVOT: 7 do 10 godina

Bokser

Ako tražite srednje velikog psa visoke energije, ne tražite dalje od razigranog boksera. Ovaj odani pas stvara blisku vezu sa porodicom. Ako vodite donekle aktivan način života, bokser bi mogao biti pravi za vas. Ovoj rasi je potrebno mnogo vežbanja i jaka osnova za obuku. Iako mladi bokseri mogu biti malo hiperaktivni, oni se mogu obučiti i uživaju u pažnji tokom treninga. Jednom obučeni i socijalizovani, bokseri mogu napredovati u aktivnim domaćinstvima i često se dobro slažu sa decom. Čuvari po prirodi, bokseri su prirodno zaštitnički nastrojeni prema svojim porodicama, posebno deci.

OČEKIVANI ŽIVOT: 10 do 12 godina

Kavalijer king čarls španijel

Kavalijer king čarls španijel je sladak, porodičan pas. Ova rasa je mala, ali nije sićušna i ima nežno držanje. Ovaj pas je elegantan, pažljiv i generalno tih. Njegov umeren nivo energije znači da je osnovna dnevna vežba obično dovoljna za održavanje dobrog zdravlja. Potrebna mu je osnovna obuka i dobro reaguje na nju. Uprkos dlaki srednje dužine, potrebe za negovanjem ovog psa su osnovne. Redovno četkanje je neophodno da biste izbegli zapetljavanje u kosi.

OČEKIVANI ŽIVOT: 12 do 14 godina

Zlatni retriver

Zlatni retriver je suštinski porodični pas, željan da udovolji. Oni su odlični sa decom svih uzrasta. Ovaj srednje veliki pas je srećan, odan, privržen i aktivan. Rasa je inteligentna i prilagodljiva svim porodicama. Takođe im je potrebna prilična količina vežbi da bi se održali u dobroj fizičkoj kondiciji i sprečili dosadu. Obuka je neophodna, ali nije teška. Oni vole da uče i mogu se obučiti da rade mnoge stvari. Rasi je potrebno redovno četkanje kako bi joj dlaka bila čista i sjajna.

OČEKIVANI ŽIVOT: 10 do 12 godina

Doga

Ne dozvolite da vas veličina doge zastraši. Ovi veliki psi su nežni divovi, iako mogu biti i čuvari ako osećaju da im je porodica ugrožena. Međutim, doge su lagodni psi koji uživaju u igri, veoma su inteligentni i ljubazni prema svojim omiljenim ljudima. Međutim, ovako velikom psu je potrebna obuka poslušnosti, i dok se samo umereno linjaju, doge imaju tendenciju da budu „balavi“.

OČEKIVANI ŽIVOT: 7 do 10 godina

Labrador retriver

Labrador retriver je jedna od najpopularnijih i najprepoznatljivijih rasa srednje velikih pasa. Oni se dobro prilagođavaju većini okruženja i odlični su sa decom. Oni su lojalni i ljubazni psi koji stvaraju bliske veze sa svojim porodicama. Ova rasa je aktivna, razigrana i inteligentna. Oni uspevaju u aktivnim domaćinstvima koja mogu da pruže dosta vežbi i treninga. Vole da uče i mogu se obučiti da rade skoro sve, uživajući u dovlačenju, trčanju i maženju. Srećom, imaju manje potrebe za negovanjem, kao što je redovno četkanje da bi se minimiziralo linjanje.

OČEKIVANI ŽIVOT: 10 do 12 godina

Pomeranac

Pomeranac je nežan i sladak mali pas. Često se povezuje sa jednim članom porodice, ali i dalje je divan prema ostalim članovima. Ova rasa je bolja sa nežnom starijom decom, ali se može prilagoditi mnogim situacijama. Dnevne osnovne vežbe su generalno dovoljne da vaš „pom“ bude srećan. Potrebna im je osnovna obuka da bi obezbedili strukturu i granice. Bez obuke, može doći do izražaja žestoka i tvrdoglava strana ove rase. Na sreću, oni dobro reaguju na doslednu, pozitivnu obuku i zahvaljujući tome će napredovati. Njegova dlaka nije tako zahtevan za održavanje kao što izgleda. Redovno četkanje je generalno sve što vam je potrebno da bi izgledao dobro.

OČEKIVANI ŽIVOT: 12 do 16 godina

Pudla

Pudla je popularna, svestrana rasa pasa koja je divni pratioc. Pudlica je prilagodljiva svom okruženju i može se odlično snaći u raznim domaćinstvima, uključujući i ona sa decom. Ova rasa dolazi u tri veličine i svi su inteligentni i dobro reaguju na obuku. Pudlice su energični psi kojima je potrebno mnogo vežbanja i mentalne stimulacije. Potrebno im je redovno doterivanje kako biste dobro održali njihovu kovrdžavu dlaku koja stalno raste.

OČEKIVANI ŽIVOT: 10 do 18 godina