Šar pej: Idealan porodičan pas - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
šar pej
Od petmagazine.rs - 08/07/2021

Šar pej: Idealan porodičan pas

Neuobičajen izgled šar peja, sa karakterističnim kožnim naborima, nije slučajan već predstavlja rezultat vekovima duge selekcije. Sama činjenica da se počeci ove rase vezuju za vreme vladavine dinastije Han, od 206.godine p.n.e. do 220 godine nove ere, ukazuje na to da je za usavršavanje bilo dovoljno vremena. U to doba šar pej je korišćen kao pas za borbu

Piše: petmagazine.rs

Karakter

Šar pej je kineska rasa i ima specifičnu narav istočnjaka. Ovaj pas se odlično adaptira na sve uslove života, ako je okružen pažnjom i svestan da ga vlasnik voli. Retko laje, obično da bi javio da se nešto dešava i bez problema podnosi samoću, premda ne voli da bude zatvoren. Njegov zaštitnički nagon ga čini dobrim braniocem prostora i ljudi koje smatra svojim. Stav prema strancima varira od nezainteresovanog do prijateljskog, ali u svakom trenutku ostaje budan, na oprezu i spreman da interveniše. Reaguje izuzetno brzo, bez straha i razmišljanja o posledicama, sa iznenađujućom žestinom.

Prilično je inteligentan, pa je obuci potrebno pristupiti sa posebnom pažnjom. Grubost se ne preporučuje, pošto šar pej na nasilje odgovara povlačenjem u sebe. Najbolji rezultati se postižu obučavanjem sa puno ljubavi i razumevanja.

Izgled

Šar pej je pas srednje veličine od 45 do 50 cm i težak 21 do 28 kg. Ime pasmine odnosi se na kratki, grubi kaput, koji se pojavljuje u brojnim bojama, uključujući krem, crvenu ili čokoladu. Iako jako naboran kao štene, pas tokom sazrevanja gubi većinu nabora, osim onih na licu i ramenima.

Njihov izgled je prilično raznolik, pošto postoje dve linije koje se ističu: kineska, sa višim, vitkijim i bržim psima, čije su bore manje izražene, koža opuštenija a njuška duža i – američka, u kojoj su psi manji teži i deblji, kožni nabori naglašeniji, njuška zdepastija a dlaka nešto duža. Šar pej je snažan pas, kompaktan i kvadratičan, sa proporcionalnom, ne velikom glavom na kojoj se ističu bore na čelu. Ovi kožni nabori su veoma značajni jer su tipična odlička ove rase. Njuška je velika, široka, srednje dužine, a nos tamno pigmentiran, po mogućstvu crn (premda se kod pasa svetle dlake dozvoljava svetlija boja). Jezik i desni su crno – plavi, izuzev kod svetlih pasa kod kojih mogu biti svetliji. Vilice su snažne, usne debele i mesnate, a zubalo kompletno i makazasto. Oči su bademastog oblika, srednje veličine i što tamnije, a uši male, trouglaste, dobro razdvojene i lako zaobljene na vrhovima. Vrhovi ušiju su preklopljeni, odnosno usmereni ka očima, tako da prekrivaju otvore spoljašnjih ušnih kanala.

Nega i zdravlje

U pitanju je pas koji se dovoljno kreće i nema većih zdravstvenih problema. Međutim, odgajivači su primetili da se kod nekih pasa javljaju patološke promene na koži, pri čemu dlaka opada, stvaraju se crveni pečati i kraste nalik na one koje ukazuju na šugu, ali životinja se ne češe, dobro jede i deluje zadovoljno. Nova istraživanja pokazuju da je u pitanju neka vrsta alergije na hranu, pa tako promena načina ishrane i korišćenje kvalitetne industrijske hrane dovodi do brzog izlečenja.

Dlaka ovih pasa ne zahteva nikakvu posebnu negu. Treba voditi računa o tome da se ne pretera sa kupanjem, pošto za razliku od kože šar-peja koja je prilično masna, dlaka to nije. Proizvod lučenja lojnih žlezda daje ovoj rasi specifičan miris, koji je posebno primetan kod štenadi i postaje intenzivniji kada je životinja uplašena, ljuta ili izložena ozbiljnim fizičkim naporima.

Budući da su otvori spoljašnjih ušnih kanala kod šar-peja prekriveni ušnim školjkama, preporučljivo je redovno čišćenje ušiju da bi se izbegle infekcije.

Related Posts