Sa ljubimcima nema nesanice - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas i macka u krevetu
Od petmagazine.rs - 22/01/2020

Sa ljubimcima nema nesanice

Vlasnici pasa naročito ističu osećaj sigurnosti tokom noći kada kraj njih spava ljubimac

Tekst: magazin „Pas“, Foto: Shutterstock

Vlasnici pasa i mačaka lepše i sigurnije spavaju kraj svojih ljubimaca nego kraj partnera, pokazali su rezultati nedavne studije koju je sproveo britanski portal itchpet.com. Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 2.000 vlasnika pasa i mačaka i dve trećine ispitanika rekle su istraživačima da postelju tokom noći dele sa ljubimcem. Troje od desetoro ispitanika naročito je istaklo da se kraj ljubimca u krevetu osećaju bezbednije.

Nadalje, ova zanimljiva studija pokazala je i da se više od četvrtine ispitanika pored psa ili mačke u krevetu oseća manje usamljeno, dok je 37 odsto vlasnika istaklo da obožava osećaj topline tela svojih mezimaca.

 – Deljenje postelje s ljubimcima jasan je pokazatelj koliko je snažna naša veza s mačkama i psima, jer je ovo uobičajen i prirodan deo našeg života – istakao je profesor Piter Nevil, stručnjak za ponašanje životinja. – Glavni razlog zašto mezimci spavaju sa nama je dodir, uteha, uživanje, toplota i znatno veći osećaj sigurnosti, naročito kada je reč o vlasnicima pasa. Mačke nas, rekao bih, doživljavaju kao roditelje te imaju potrebu da se kraj nas ušuškaju dok spavaju, dok psi osim ljubavi prema vlasnicima ispoljavaju i želju da nas čuvaju. Jasno, i oni od nas dobijaju isti osećaj topline (koji naročito vole mačke).

Petina vlasnika koji su učestvovali u ovoj studiji kaže da njihovi ljubimci spavaju uz njihovu nogu, a najveći broj njih rekao je da im pas ili mačka spavaju na stopalima ili kraj stopala, na dnu kreveta. Ono što je zanimljivo jeste da su vlasnici istakli da mirnije i lepše spavaju kraj mezimaca nego pored partnera, koji ih često budi i remeti im san hrkanjem, trzanjem, okretanjem…