Rotvajler: Veran, odan i opasan - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
rotvajler pas, rasa rotvajler
Od petmagazine.rs - 27/02/2019

Rotvajler: Veran, odan i opasan

Pas sa najjačim ugrizom na svetu. Jedan je od najpopularnijih na planeti. Veran policijski pas koji obožava decu. Inteligentan je i privržen porodici. Ali oprez – vlasnici koji ne umeju da se nametnu kao vođe čopora bolje neka dva puta razmisle pre nego što se odluče za rotvajlera

Piše: Petmagazine.rs

e njegove oči… Velike, crne, izražene. Oprezne. Nekako upijaju sve u sebe. Hipnotišu. Ulivaju poverenje. To i ne čudi. Rotvajler važi za psa koji će se postarati da ništa nikada ne preti njegovom domu ili njegovoj porodici. Ili vlasniku. On je pas koji će vas sačuvati. Pas koji će spasti život depresivnom čoveku na ivici samoubistva. Ozbiljno.

Smrdljivko, taj desetogodišnji prelepi britanski mužjak rotvajlera 2011. godine primljen je u “Purininu” kuću slavnih pasa, i to ni manje ni više nego kao – pas godine. Ova titula Smrdljivku je stigla kao nagrada za njegov rad u psihoterapeutskoj oblasti koja je pomogla ratnim veteranima da lakše prebrode posttraumatske stresove. O ovom dostignuću ponosno je pričao Smrdljivkov gazda Džordž Leonard. Pričao je o tome kako je svojom bezuslovnom ljubavlju i požrtvovanjem njegov pas spasao nekoliko života.

U jednom konkretnom slučaju, vojnik je hteo da digne ruku na sebe, ali je mislio – pobogu, šta će se desiti sa psom koji se stalno vrzma oko mene? Šta ću raditi sa njim? A onda je Smrdljivko seo naspram njega i samo ga posmatrao tim njegovim velikim crnim očima. Veteran je pomislio: pa ja jednostavno ne mogu to da uradim. Ne mogu sebi da oduzmem život, ispričao je ponosni vlasnik desetogodišnjeg psa.

rotvajler, veseo pas

A kasnije, taj vojnik je izjavio: “Hvala nebesima da je taj pas bio pored mene. Njegovo prisustvo definitivno mi je spaslo život.”

Ovaj slučaj iznedrio je brojne pohvale – stizale su sa raznih strana sveta – za rasu koja je često na samom vrhu različitih lista opasnih vrsta. Širom sveta. Rotvajler je imao lošu reputaciju kod mnogih ljudi, a ipak ovo je rasa koja živi da spasava ljude, bude verna svojim vlasnicima i to je dokazala u mnogobrojnim situacijama u svojoj dugoj istoriji.

A koliko je zaista duga istorija rotvajlera i odakle ovaj pas vuče korene možete pročitati u sledećim redovima.

Stara rasa

Rotvajler se smatra jednom od najstarijih rasa pasa. Njegovi koreni vode sve do vremena Starog Rima, kada su preci ovih pasa bili korišćeni kao govedarski psi i čuvari za vreme prelaska rimskih legija preko alpskih venaca. Dalju selekciju ova rasa je doživela u nemačkom gradu Rotvajlu, po kome je – nagađate – dobila ime. U tom gradu je bio poznat i kao “mesarski pas” (navodno je u Rotvajlu postojala korporacija mesara koji su ga često koristili za svoje potrebe – gonio je stoku.) Početkom dvadesetog stoleća, naglo je porasla potražnja za ovom rasom. Pre svega za policijske potrebe (trenutno je najangažovaniji u austrijskoj policiji). Rotvajler se uspešno pokazao prikladnim za ovu vrstu posla, tako da je zvanično priznat kao policijski pas još daleke 1910. godine. Ipak, najveću slavu doživeo je kao jedan od najiskorišćenijih pasa za vreme Prvog svetskog rata. Ogromnom broju ljudskih žrtava koje su posledica do tada po brutalnosti neviđenog rata, može se dodati i nekoliko stotina pripadnika ove rase.

Izgled

Rotvajler kakvog danas poznajemo ima gotovo sve karakteristike kao i onda kada su mu se divili stanovnici Rotvajla. Raste do 69 centimetara i ta visina ga svrstava u grupu pasa srednjeg do velikog rasta. Nije ni pretežak, niti lagan. Obično teži između 38 i 52 kilograma. Rotvajler je prema predispozicijama pas kompaktne i snažne građe, velike snage, sposobnosti i izdržljivosti. Rotvajler odaje utisak mišićavog i gipkog psa. Vrat mu je jak, ramena impresivne širine, a telo nabijeno. Smiren, odan i pametan, strpljiv sa decom, ali može biti krvoločan prema strancima. Zanimljivo je da rot od svih rasa pasa ima najjači ugriz. Zahvaljujući svojim širokim čeljustima, snaga njegovog ugriza iznosi 250 kg/cm². On je hrabar i veran pa, i pored toga što se smatra za opasnog psa, uživa veliku popularnost širom sveta.

Obrazloženje za tu istinu možemo pronaći u mišljenju čuvenog Američkog kenel kluba.

“U pitanju je rasa koja se zaštitnički ponaša prema svojim gospodarima. Rotvajler je samouveren pas koji, pre nego što reaguje, dobro osmotri okolinu. Tek kada proceni – a procena mu je veoma često odlična – da se njegova porodica zaista nalazi u opasnosti, on će reagovati”.

rasa rotvajler, pas rotvajler

Karakter

Ipak, ovakva građa i ovakve predispozicije, razumljivo, pozivaju na obazrivost. U “Rečniku o rotvajleru” iz 2001. godine veliki autoritet u svetu kinologije Džoan H. Voker piše: “Rotvajler je teritorijalna životinja koja živi da tu teritoriju odbrani. To je njegova suština. Za vlasnika kućnih ljubimaca to znači da moraju puno da rade sa svojim psom kako bi naučio da kontroliše agresivnost i opsednutost teritorijom.”

“Kontrola i dobro vođstvo od vitalnog su značaja kada imate posla sa ovom rasom”, kazaće dalje Džoan H. Voker. A na njenu izjavu može se nadovezati i Američki rotvajler klub, koji potencijalne vlasnike savetuje: “Biti vlasnik rotvajlera nije kao biti vlasnik većine pasa namenjenih za kućne ljubimce. Biti vlasnik rotvajlera nosi određenu težinu i mnogo veću obavezu. Reć je o rasi koja od svog postojanja do danas živi isključivo da bi se brinula i ispunjavala zahteve svojih gospodara. Ali, budite obazrivi. Rotovi koji nisu čvrsto vaspitavani i koji uspeju da ospore autoritet svoga gazde… to je često recept za katastrofu.”

Autor knjige “Rotvajleri za neupućene”, takođe iz 2001. godine, Ričard Behamp zapisaće sledeće; “Bez odgovarajuće obuke, rotvajler može postati nemirna zver. Ovaj pas želi lidera u svom životu i budite spremni i da mu to obezbedite.”

Socijalizacija

Vlasnik sa obukom rotvajlera može da počne već kada pas napuni nekoliko meseci. Zapravo, već posle preuzimanja šteneta treba ga dovoditi u najrazličitije situacije. Da sutra ne bi izrastao u agresivnog psa, bitno je da ga drugi ljudi drže u naručju i komuniciraju sa njim kako bi od najmlađih dana navikao na razne ljude i situacije.

stene rotvajlera

“Psa odmalena treba socijalizovati, staviti mu do znanja da je vlasnik vođa čopora i naučiti ga granicama koje ne sme da prelazi”, kaže Behamp.

Pravilno odgojen rotvajler odlično će se slagati sa decom, a biće pažljiv i prema drugim ljubimcima. Kontakti sa drugim psima takođe su od velikog značaja da pas ne bi postao plašljiv i agresivan. Ne treba izgubiti iz vida da je to službena rasa koja je zapravo jedino ispunjena kada obavlja određene obaveze. Zato možete vrlo lako da ga naučite pravilima ponašanja koja, kad jednom prihvati, poštuje doživotno.

“Rotvajleru uvek treba prići sa samopouzdanjem i autoritetom. Na taj način će kod jedne dobro vaspitane odrasle jedinke na prvom mestu doći do izražaja lepota karaktera i pas će razviti privrženosti porodici u kojoj živi”, savetuje Behamp.

Zdravlje

Rotvajleri su relativno zdrava rasa. Kao kod svih većih pasa, može doći do displazije kuka. Nekada je ova bolest genetska, ali se može pojaviti i usled naglog rasta ljubimca. Skloni su obolevanju od raka, koji je najčešći uzrok njihove prevremene smrti. Ova rasa je vrlo energična i potrebno joj je dosta aktivnosti i kretanja. U suprotnom, skloni su gojenju, što može izazvati niz oboljenja. Uz pravilnu ishranu i svakodnevnu fizičku aktivnost, pas će biti mišićav i zdrav. Rotvajleri ne zahtevaju mnogo nege. Vrlo se malo linjaju i dovoljno je češljati ih jednom nedeljno. Dobro se prilagođavaju uslovima života u stanu, uz redovne šetnje. U dvorištu će pas uživati, ali nikako ne sme biti zapostavljen u boksu jer pati bez čovekovog društva.

Podaci

Porodica: molosi

• zemlja porekla: Nemačka

• godina porekla: potiče iz drevnih vremena

•prosečna veličina mužjaka: visina: 61-69 cm

težina: 43-59 kg

• prosečna veličina ženke: visina: 56-63cm

težina: 38-52 kg

• drugi naziv: mesarski pas, rot

• životni vek: 8-11 godina

Related Posts