Rase poreklom iz Skandinavije: Norveški gonič - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 28/02/2022

Rase poreklom iz Skandinavije: Norveški gonič

Kućni ljubimci su bili podjednako važni za nordijce vikinškog doba kao i za bilo koji drugi narod tog vremena. Vikinzi su držali pse i mačke kao kućne ljubimce i bili su zastupljeni u nordijskoj verskoj ikonografiji i literaturi. Nordijci su takođe držali medvede i ptice kućne ljubimce, kao što su soko, jastreb i paun.

Iako je možda teško zamisliti da vikinški poglavica povede svog omiljenog psa ili mačku u napad, nedavne genetske studije ukazuju na upravo takav scenario jer se sada smatra da su Vikinzi prevozili mačke i pse u svojim racijama na strane obale i da su držani i kao radne životinje i kao kućni ljubimci u nordijskim domaćinstvima.

Uprkos dugoj istoriji, norveški gonič rasa je zvanično registrovana 1901. godine. Ovi psi se uspešno koriste za lov jelena. U pitanju je neustrašiva životinja i veoma izdržljiva. Norveški gonič losova ima luksuzni krzneni kaput, tipičan za severne pse. Na vratu životinje je veličanstven vuneni okovratnik. Na njušci, ušima i rep tip kose je skoro crna.

Ova rasa je izuzetno druželjubiva, i u pitanju je samopouzdan pas. Prirodan je pas čuvar, glasan je i biće mu potreban rani trening da bi lajao na komandu. Dobar porodični pas, nezavisan je ali uživa u društvu svojih najmilijih. Domaćinstvo koje ga uzme treba da zna da mu se dlaka obilno linja. Kao i mnoge rase, norveški sivi gonič može patiti od različitih naslednih očnih poremećaja i displazije kukova i laktova (zglobna oboljenja koai mogu biti bolna i dovesti do problema sa pokretljivošću). Stoga su važna očna ispitivanja i bodovanje kukova prethodnih pasa pre parenja.

Prosečan životni vek između 11 – 13 godina.