Dobra hrana – zdravo štene - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
najbolja hrana za stence
Od petmagazine.rs - 03/06/2020

Dobra hrana – zdravo štene

Kako za ljude tako i za pse važi činjenica da će samo zdrave navike od početka biti preduslov za zdrav, srećan i dug život.

Izvor: magazin „Pas“, Foto: Shutterstock

Potrebe štenaca nisu iste kao potrebe odraslih pasa, već im je potrebna posebna hrana, prilagođena njihovim specifičnim potrebama. Kako bi ishrana štenaca bila kompletna i uravnotežena, hrana za njih je napravljena od pažljivo biranih sastojaka vrhunskog kvaliteta. Ona sadrži sve vitamine i minerale neophodne za pravilnu i izbalansiranu ishranu, kao i odgovarajući odnos sastojaka – proteina, masti, celuloze, kalcijuma i fosfora. Najčešće hranu za štence čine manje granule u odnosu na one namenjene odraslim psima kako bi im se olakšalo žvakanje i pospešilo varenje.

Proteini

Proteini su glavni gradivni sastojci telesnih tkiva i organskih sistema, i bez njih nijedan organizam ne može da funkcioniše. Kako objašnjava dr vet. med. Tamara Stanojević, najvažnije uloge proteina su: čine osnovu hrskavice, tetiva i ligamenata; glavni su pokretači mišićne ćelije; daju čvrstinu  koži, kostima i noktima; čine važne elemente krvi ‒ hemoglobin, albumine i globuline; deluju kao enzimi, hormoni  i antitela ‒ upravljaju procesima u organizmu; u formi naslednog materijala prenose nasledne osobine na potomstvo.

U hrani

Naša sagovornica ističe da bi u periodu rasta hrana za pse trebalo bi da ima najmanje 22 odsto proteina u suvoj materiji.

–  Potreba za proteinima je najveća prilikom odvikavanja šteneta od dojenja. Preporučeni raspon proteina u hrani namenjenoj za rast kod svih štenaca (male, srednje i velike pasmine) jeste 22 do 32 odsto  u suvoj materiji, u zavisnosti od kvaliteta i svarljivosti proteina, kao i od veličine šteneta. Važna razlika je u sastavu proteina ‒  aminokiselina arginin za štenad je esencijalna i neophodno je da je štene unosi hranom – objašnjava dr Stanojević.

Kompletna uravnotežena hrana

Formula za zdrav početak sadrži visokokvalitetne proteine iz mesa koje pomažu štenetu da izgradi snažne mišiće. Hrana je napravljena u odgovarajućoj proporciji mesa i prirodnih vlakana koja se lako iskorišćavaju. Takođe, sadrži specijalnu mešavinu vitamina A, E i D,  koji štenetu pomažu da izgradi snažan imuni sistem. Štencima je potrebno više energije, proteina, masti, vitamina i minerala, a naročito kalcijuma i fosfora u ishrani.

cinije za vodu i hranu za psa

Navikavanje na čvrstu hranu

Postepeno bi štence trebalo navikavati na čvrstu hranu. Otprilike kada su stari oko mesec dana, dok i dalje sisaju, nekoliko obroka trebalo bi zameniti čvrstom hranom. Na početku se granule daju navlažene, kako bi ih štene lakše konzumiralo, najbolje potopljene u mlako mleko. S vremenom se sve veći broj obroka zamenjuje gotovom hranom, dok štene potpuno ne prestane da sisa.

Mali želudac

Važno je znati da su potrebe štenaca za hranom velike, a kapacitet njihovog želuca mali i da ne mogu odjednom da pojedu veliku količinu hrane. Baš kao i bebe. Zato se štencima daju češći obroci u manjim količinama. U prvo vreme jedu oko šest obroka dnevno, a kako rastu, broj obroka se postepeno smanjuje, a količina hrane po obroku postepeno se povećava.

Rase, rast i razvoj

U zavisnosti od rase psa, da li je reč o malom ili velikom psu, i njihov rast, razvoj i zrelost odvijaju se drugačijom dinamikom. Male rase pasa sazrevaju otprilike s devet meseci, srednje rase u uzrastu od 12 do 15 meseci, a velike i takozvane gigantske rase između 18. i 24. meseca života. Ovaj period rasta, razvoja i sazrevanja ključan je za štence kako bi pomoću kvalitetne hrane izgradili snažan imuni sistem, razvili čvrste i snažne kosti, zube i mišićnu masu.

Savet +

Kada štene dođe u dom:

* Nabavite hranu (po mogućstvu onu kojom je već hranjeno ili se posavetujte sa svojim veterinarom oko najbolje vrste hrane)

* Obezbedite posude za hranu i vodu (poželjno je da budu od materijala koji se lako pere i dezinfikuje)

* Posude za hranu i vodu moraju da budu dovoljno velike (što zavisi od uzrasta i rase vašeg psa), napravljene od netoksičnog materijala i postavljene uvek na istom mestu

* Posle svake upotrebe trebalo bi ih dobro oprati (posle upotrebe sredstva za pranje dobro ih isperite vodom)

* Hranu bi trebalo davati u nekoliko obroka (najbolje četiri u početku)

* Ne dozvolite štenetu da bira šta će da jede. Ukoliko ne pojede ono što ste mu ponudili, nakon dvadesetak minuta sklonite hranu iz posude i ne dajte mu ništa da jede do sledećeg obroka

Naša preporuka

hrana za stence frendy junior

FRENDY JUNIOR hrana sadrži:

Proteini 27%

Masti 12%

Celuloza max. 4%

Kalcijum 2,0 – 2,6%

Fosfor 1,0 – 1,6%

Vitamini u 1 kg hrane

Vitamin A 18.500 IJ

Vitamin D3 1.800 IJ

Vitamin E 220 mg

Doziranje hrane:
0 – 2 kg » 60 – 80 g
2 – 5 kg » 80 – 130 g
5 – 10 kg » 130 – 190 g
10 – 20 kg » 190 – 300 g

*Dnevne količine navedene u tabeli su orijentacione. Dnevnu količinu hrane trebalo bi prilagoditi psu u zavisnosti od godišnjeg doba i nivoa fizičke aktivnosti (najbolje u konsultaciji s veterinarom).