Psihologija: Dajte nam više igre - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas sa loptom
Od petmagazine.rs - 26/03/2019

Psihologija: Dajte nam više igre

Da mogu da govore, ovo je verovatno prvi zahtev koji bi psi uputili svojim vlasnicima. Njima je igra neophodna za pravilan fizički i psihički rast i razvoj

Tekst: dr vet. med. Vladimir Terzin za magazin Pas, Foto: Shutterstock

Naravno, psi ne umeju da govore. Ali kada bi mogli, verovatno bi jedna od prvih stvari koju bi nam rekli bila – dajte nam više igre. 

Kretanje

Sigurno svi znamo koliko je kretanje važno za svaki organizam. Kretanjem se aktivira metabolizam, odstranjuje hormon stresa, aktivira se rad creva, ubrzava varenje i poboljšava imunološko stanje organizma. Prokrvljenost organa u kretanju je bolja, a samim tim je bolja i snabdevenost organa kiseonikom, što ih čini vitalnijim i dugovečnijim.

Naravno, psu je od ranih dana potrebno mnogo kretanja. Ono će dovesti pre svega do bržeg razvijanja kostiju i mišićnog sistema, ali i do bolje formiranosti unutrašnjih organa. Kretanjem omogućavate psu da se pravilnije i brže razvija, a time i da bude zdraviji u toku svog životnog veka. Pri tome moramo znati da je, kad je reč o rastu i razvoju, ono što uradimo s našim ljubimcem do njegove prve godine veoma važno jer posle ispravke nema. U tom periodu bi ih trebalo hraniti najkvalitetnijom hranom, davati im suplemente i obratiti pažnju na njihov fizički i psihološki rast i razvoj.

Igra

A za psihološki razvoj jedan od najvažnijih faktora je upravo igra.

Često smo svedoci toga da vlasnici pogrešno tumače želju pasa za igrom. Kod malih štenaca i pasa koji rastu, ta igra često može da ima i odlike niskog nivoa agresije, te takvo ponašanje ponekad uplaši vlasnike. Skloni su tome da režanje koje se javlja u igri tumače kao agresiju. Mladi psi često vole da grizu u igri, ali moramo biti svesni da je to oblik komunikacije koji su poneli iz legla. Pri tome, ti ugrizi su blagi, nežni i ne nanose povrede. Ovakvu igru bi trebalo stimulisati i pomoći psu da se pravilno psihološki razvija, a ne treba suzbijati takav način ponašanja u igri. Takvu igru bi trebalo tumačiti kao lažnu borbu koja razvija reflekse i kognitivne/saznajne sposobnosti vašeg psa. Od psa koji se nalazi u takvom stanju igre i u naletu energije ne bi se trebalo sklanjati, već naprotiv, trebalo bi učestvovati u njegovoj igri jer on to i očekuje od vas. U kasnijem dobu, nakon šest meseci, možete polako kanalisati takvo ponašanje i pomoći mu da razume kada je preterao ili pokazao preteranu agresivnost. Ovo je važno pogotovo kod velikih rasa pasa koji nekad teže kontrolišu svoju veličinu i snagu.

psi u parku

Kako da ihpročitate

Većina pasa se ponaša umereno u igri sa drugim psima ili u igri sa svojim vlasnicima, pa i s nepoznatim ljudima, i ima miroljubive namere. Zvuci koje pri tome ispuštaju – lagano režanje, lajanje, duvanje kroz nos… nisu odlika agresivnosti.

Većina pasa počinje da se uči igri u leglu, sa štencima svog uzrasta, pa tako ponekad mogu biti više zaigrani/navalentniji u društvu odraslih pasa koje ne poznaju kada se nađu van legla. Tada bi ih trebalo sprečavati da ujedaju starije pse ili naskaču na njih, jer tada može doći i do incidentnih situacija. Međutim, iskustvo će ih brzo naučiti šta bi trebalo da rade i oni će prilagoditi svoje ponašanje novim uslovima.

Učite ih

Veoma je važno naučiti psa da se vrati vama ako dođe do neke incidentne situacije. Zato je to jedna od prvih komandi koju bi trebalo da naučite psa („dođi”).

Uzbuđenje pasa u igri je takođe potrebno kontrolisati. Oni ponekad mogu da se zanesu pa da igra ili lažna borba preraste u pravu. S vremenom, kako upoznajete svog psa, naučićete i da prepoznajete ove signale, što će vam pomoći da na vreme sprečite incident.

Ako pas pokaže strah u kontaktu sa drugim psima, budite veoma oprezni jer je moguće da u leglu nije bio naviknut na takve kontakte ili je previše rano odvojen od majke i legla pa nije imao vremena da stekne socijalne navike. Takvog psa je najbolje držati odvojenog od grupe (park) i polako ga navikavati na druženje, pre svega pojedinačno s drugim psima pre nego što ga pustite u „veće društvo”.

Možemo da zaključimo da je psu igra neophodna kako za pravilan fizički rast i razvoj tako i za razvoj njegove psihe. Nemojte sprečavati igru. Ali budite oprezni.