Psi poboljšavaju zdravlje beba - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 06/10/2022

Psi poboljšavaju zdravlje beba

Bebe koje imaju kontakt sa psima ređe obolevaju od infekcija uha i disajnih puteva od onih koje žive u kući bez kućnih ljubimaca, pokazalo je poslednje naučno istraživanje

Piše: petmagazin

Iako mnogi roditelji misle da bi pse trebalo držati podalje od beba, naučnici su dokazali da njihova blizina može da bude blagotvorna. Istraživanje objavljeno u američkom časopisu „Pedijatriks” je pokazalo da bebe koje imaju kontakt sa psima ređe obolevaju od infekcija uha i disajnih puteva od onih koje žive u kući bez kućnih ljubimaca.

Naučnici još uvek nisu ustanovili pravi razlog zašto je to tako, ali pretpostavlja se da društvo životinja utiče na jačanje imuniteta deteta u prvoj godini života.

U studiji je učestvovalo 397 finske dece čiji su roditelji svakodnevno zapisivali u dnevnik zdravstveno stanje beba tokom prve godine života. Studija je pokazala da su one koje su odrastale sa psima bile za 30 odsto manje sklone infekcijama disajnih puteva (uključujući kašalj, kijavicu i temperaturu) i upola manje podložne razvoju infekcije uha.

Naučnici su dokazali da se i prisustvo maca u blizini beba pozitivno odražava na njihov imunitet.

Tako da, ako nemate ljubimca, a imate bebu – šta čekate? Udomite kucu ili macu i vi i vaši mališani bićete srećniji i zdraviji.