Psi koji vežbaju u rashlađenim teretanama - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 01/09/2022

Psi koji vežbaju u rashlađenim teretanama

Oskar pobeđuje letnju vrućinu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima vežbanjem u rashlađenoj teretani, trčanjem na traci dva do tri puta nedeljno. Ništa neobično – osim što je Oskar pas.

Izvor i foto: N1

I dok sve više temperature u Zalivu postaju opasne za zdravlje uz sve veći strah od brzine klimatskih promena, oni koji sebi mogu da priušte da ne rade napolju na jakom suncu ostaju unutra uz klima uređaje.

A vlasnicima razmaženih ljubimaca, koji imaju novca za razbacivanje, klimatizovana teretana za pse postala je zgodno rešenje kao zamena za redovnu štenju ljubimca.

– Zimi bih ga izvodila napolje, ali leti bi ostaou kući, kaže Oskarova vlasnica Mozalfa Kan, pakistanska iseljenica. – Jer kad god ga izvedem, loše mu je od vrućine“, objašnjava ona.

Resursima bogat Zaliv spada u delove sveta koji su najviše izloženi riziku od globalnog zagrevanja, a neki gradovi se suočavaju s mogućnošću da do kraja veka postanu nenastanjivi.

Temperature u Emiratima često se penju iznad 45 stepeni Celzijusa, a mogu ostati iznad 40 stepeni čak i posle ponoći.

Ujedinjeni Arapski Emirati padaju u delimičnu hibernaciju tokom dugih vrućih leta, a oni koji to mogu sebi da priušte priuštiti ostaju zatvoreni u klimatizovanim domovima i na radnim mestima.

Toplotna pretnja zdravlju

Oskar, velški korgi, sada vežba u Poš pets butik i spad u Abu Dabiju, radnji i salonu za negu koji nudi ono što se naziva prvom teretanom za pse u Emiratima.
Osoblje ga pažljivo pričvrsti pojasom na jednoj od dve prilagođene sprave za trčanje, pre nego što počne da trči, sa staklenim pregradama s obe strane kako ne bi mogao da padne.

Umesto da se postavljaju na određene brzine, trake za trčanje se automatski prilagođavaju tempu svakog psa.

Oscarov vlasnik počeoje da ga dovodi u teretanu u glavnom gradu Emirata nakon što mu je veterinar savetovao da ga leti ne šeta zbog opasnosti od toplotnog udara.

Kan kaže da mu je prošlog leta bilo jako teško jer nije postojalo ovakvo mesto.

Uz veliku vrućinu i vlagu, „prošetamo samo dva, tri minuta i gotov je, ne želi da hoda“, dodaje Kan.

Mansur al-Hamadi, vlasnik firme Poš Pets koji voli pse, naplaćuje 25 američkih centi po minuti za korišćenje traka za trčanje ili 7,5 dolara za polusatno trčanje.
Stručnjaci kažu da bi psi trebalo da vežbaju najmanje 30 minuta dnevno.

– Zamislite da ih možete šetati samo minut ili dva dnevno, kaže Hamadi za AFP.

„Pomno smo proučili projekat kako bismo ga učinili 100 odsto sigurnim. Sve je odabrano s pažnjom, a ne nasumično, kako bismo izbegli buduće probleme i kako ne bismo povredili pse“, dodaje.

Destini, sedmomesečna nemačka ovčarka, takođe je redpvna, upada u teretanu i igra se s ostalim psima.

– Za zdravlje psa, bolje je da malo vežba i da se izmori, kaže njen vlasnik Faed al-Mondžed i dodaje da je korišćenje sprave za u zatvorenom najbolje rešenje.