Psi dobijaju "pametne naočare" za bojno polje - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
psi otkrivaju virus korona
Od petmagazine.rs - 07/10/2020

Psi dobijaju “pametne naočare” za bojno polje

Vojni psi u SAD uskoro bi mogli da dobiju naočare sa “proširenom realnošću”, koje već imaju vojnici

Izvor: N1

Na ideju za takozvane “dogle” naočare došao je A. DŽ. Peper, osnivač firme “Komand sajt”. Američka vojska smatra da bi njegov izum mogao napraviti revoluciju u načinu na koji njihove specijalne jedinice usmeravaju vojne pse na bojnom polju.

Peperova ideja bila je da poboljša komunikaciju čoveka i psa.

On je kao osnovu uzeo naočare za pse “reks speks”, koje američka vojska koristi za zaštitu očiju svojih pasa. Peper je na njih dodao optičku elektronsku komponentu, te na taj način napravio “pozadinu” ispred očiju psa, putem koje pas može da prima vizuelne naredbe ili da bude navođen.

Peperove naočare za “proširenu realnost” za pse povezane su sa uređajem koji koriste vojnici, pa vojnik tako može videti isto što i pas i da komunicira sa psom u stvarnom vremenu i izvan vidnog polja, što interakciju čini još efikasnijom.

Američka vojska podržava Peperov projekat i pokazuje veliko interesovanje za njegove naočare, navodi “Biznis insajder”. Peper je prototip “dogle” naočara prvo testirao na sopstvenom psu Meteru, koji je ujedno i maskota njegove firme.

Idući korak za Pepera je da smanji i očvrsne ceo sistem, kao i da “dogle” učini potpuno bežičnim, kako bi naočare mogle biti testirane na terenu i sa psima specijalnih jedinica.

Related Posts