Australija: Psi čuvaju pingvine - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
marema
Od petmagazine.rs - 20/01/2022

Australija: Psi čuvaju pingvine

Šest snežnobelih pasa već 13 godina na Srednjem ostrvu u jugoistočnom delu Australije čuva bebe malih pingvina i omogućilo je opstanak ove ugrožene vrste.

Piše: magazin PAS
Foto: Fejsbuk /Middle Island – Maremma Penguin Project

Na Srednjem ostrvu u Australiji, u blizini obale Viktorije na jugoistoku zemlje, od 2006. godine odvija se eksperiment koji ne može biti slađi i humaniji. Naime, nekoliko pasa italijanske rase maremano abruceški pastirski pas štiti bebe pingvine kako bi sačuvalo ovu ugroženu vrstu.

Mali pingvini

U ovom delu sveta žive mali pingvini, najmanja od svih vrsta, i godinama su ih predatori, pre svega evropske crvene lisice, nemilosrdno lovili i ubijali. Početkom devedesetih godina, na ostrvu je kolonija brojala oko 700 jedinki, a 2005. godine taj broj pao je na svega deset, pa je država rešila da reaguje.

marema ovcar

Psi

Prelepi beli psi rase marema na ostrvo su stigli iz poznate odgajivačnice u Melburnu, čiji su vlasnici, poznajući narav i zaštitnički stav svojih pasa, predložili ekolozima da baš ovi psi prođu posebnu obuku. Oni već 13 godina u prslucima patroliraju plažom, štite bebe pingvina i ne daju predatorima da priđu ni blizu. Na Srednjem ostrvu od dolaska pasa nisu uočene lisice i broj pingvina je u stalnom porastu. Kolonija sada broji 205 jedinki.

PROČITAJ JOŠ: KAKO DA PRIČATE SA PSOM

Motre na bebe

Od 2006. godine do danas, šest pasa rase marema prošlo je obuku i učestvovalo u ovom važnom zadatku. Roditelji svoje bebe pingvine ostavljaju na dugačkoj plaži uz obalu dok oni love ribu na dubinama i do 60 metara. Psi su odmalena, dok su još bili štenci, socijalizovani s bebama pingvinima i odraslim jedinkama, te oni budno motre na plažu da se ne bi pojavila neka od grabljivica. Obuka nije zahtevna niti duga, jer je ključno da psi nauče da ne diraju pingvine, ali da zadrže samostalnost u odlučivanju. Ukoliko psi počnu da se previše oslanjaju na ljude – neće se rukovoditi instinktom, te samim tim neće biti tako dobri u svom poslu. Zbog što ređeg kontakta s ljudima, uz plažu gde pingvini ležu jaja i na kojoj kasnije borave bebe, a koju čuvaju psi, postavljena je ograda na kojoj piše da je posetiocima pristup – zabranjen.

O rasi

Prvi podaci o maremano abruceškom pastirskom psu u Italiji datiraju još od pre 2.000 godina. Od nastanka do danas, ovi psi su neprikosnoveni vodiči i čuvari stada, a u odbrani goveda i stoke bez problema će se suočiti s vukovima i uvek izaći kao pobednici. Ime su dobili po regiji iz koje potiču – Abruco. Ovaj pas je naviknut da tokom dana pređe desetine kilometara, i nije ljubimac za stan. Zahteva vlasnika koji ima iskustva.