PRVI PAS ZARAŽEN COVIDOM-19 U SAD-U - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas i covid-19
Od petmagazine.rs - 29/04/2020

PRVI PAS ZARAŽEN COVIDOM-19 U SAD-U

Mops iz Severne Karoline prvi je registrovan slučaj u SAD.

Tekst: petmagazine.rs, Foto: Shutterstock (ilustracija)

Svet je, u ovom trenutku, registrovao više od tri miliona osoba koje su obolele od novog virusa kovid-19, a samo u Americi nalazi se čak trećina ovog broja. Spisku obolelih u SAD, međutim, pridružio se zvanično i jedan pas.

Prvi slučaj zaraženog psa upisan je u Severnoj Karolini, reč je o mopsu po imenu Valter, stanaru jedne lekarske porodice.

Supružnici, inače učesnici istraživanja Djuke Univerziteta, koje se bavi i otkrivanjem načina kako telo reaguje na infekcije, vlasnici su više pasa i mačaka, ali su u fokus američkih medija stigli zahvaljujući svom mopsu Valteru.

  • Prema našem dosadašnjem znanju, ovo je prvi registrovani slučaj da je pas oboleo od ovog novog virusa – potvrdio je dr Kris Vuds, vođa istraživačkog tima Djuke. – Imamo malo poznatih informacija, ali sada ćemo svakako imati prilike da naučimo više o ovoj temi.

Novim virusom korona je zaražena cela porodica, čiji je stanovnik i Valter. Kovid-19 detektovan je i kod majke, koja je po zanimanju pedijatar, i kod oca, zaposlenog u Hitnoj pomoći, kao i kod sina Bena.

Iz ove porodice, za lokalne medije, stizala su objašnjenja kako je došlo do toga da se pas zarazi kao i podsećanja kako je familija uopšte posumnjala da je baš reč o ovom novom  virusu.

Majka, Heder Meklin, osvrnula se na mopsov karakter koji joj je naposletku i otkrio da nešto nije u redu.

  • Mopsovi inače imaju pomalo neobičan način kašljanja i kijanja, tako da nam u početku nije bilo neobično kada smo primetili da je pomalo promukao. Ipak, jednog jutra nije želeo ni da proba svoju hranu. E to nam je već bilo veoma čudno jer svi znamo koliko mopsovi vole da jedu – ispričala je za lokalne medije Meklinova.

Kako je dodala, u tom trenutku svi u porodici su „sabrali dva plus dva“.

  • Shvatili smo da naš pas uvek poliže ostatke obroka iz svih naših tanjira, da spava svake noći u maminom krevetu kao i da svi mi neprestano naslanjamo naša lica uz Valtera, da ga ljubimo i mazimo non-stop. Tako da ne bi bilo ništa iznenađujuće da i pas ima koronu i to da smo mu je mi preneli – rekao je i najmlađi član porodice, Ben.

Valter je, na svu sreću, sasvim dobro. Simptomi su mu bili blagi i trajali su svega nekoliko dana. Ostali kućni ljubimci, još jedan pas i mačka, takođe su testirani, ali su rezultati pokazali da su negativni.

Mali mops, međutim, nije prva životinja u SAD koja je pozitivna na virus. Američki Centar za prevenciju i kontrolu bolesti je 22. aprila dijagnostifikovao kovid-19 kod dve kućne mačke, a 5. aprila i kod tigra u Zoo vrtu u Bronksu. Početkom marta, i zdravstvene službe u Hong Kongu su objavile da su registrovale jedan slučaj zaraženog psa koji je takođe najverovatnije virus dobio od svojih vlasnika.

No, bez obzira na ove sporadične slučajeve, stručnjaci su mahom stava da nema nikakvog razloga za zabrinutost. Američki istraživači kažu da za sada nema nikavih dokaza da bi životinje mogle da imaju značajniju ulogu u prenošenju virusa na čoveka, a da je rizik da bi kućni ljubimci mogli da ga prenesu na vlasnike izuzetno nizak. Čini se, ipak, da ljudi mogu, „u specifičnim okolnostima“,  da ga prenesu svojim ljubimcima.

Iz svih ovih razloga, i lekari i veterinari su saglasni da dodatne mere opreza ne mogu da naude. Zato preporučuju da svoje ljubimce tretiramo na isti način kao i ostale članove porodice – da im ne dozovolimo interakciju sa drugim ljudima ili životinjama van sopstvenog domaćinstva. A u slučaju da nam oboli neko u porodici predlaže se izolacija te osobe od svih ostalih ukućana, uključujući i pse i mačke.

Takođe, predlaže se vlasnicima mačaka da ih ne puštaju van kuće ukoliko je to ikako moguće, a vlasnicima pasa da ih šetaju sa povodcem i da drže distancu od bar dva metra od drugih pasa u parku ili na ulici.