Promene u ponašanju kod pasa, na koje vlasnici moraju da obrate pažnju - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine - 15/07/2023

Promene u ponašanju kod pasa, na koje vlasnici moraju da obrate pažnju

Promene u ponašanju kod pasa mogu biti indikator nekih manjih, ali i većih problema. Kao vlasnici pasa, važno je da budemo svesni tih promena i reagujemo na njih na pravilan način, kako bismo održali dobrobit naših ljubimaca. Evo nekih.

piše: petmagazine.rs

Promena apetita

Smanjenje ili povećanje apetita može biti znak zdravstvenih problema ili drugih poremećaja. Obratite pažnju na promene u prehrambenim navikama i konsultujte veterinara. On će vas sigurno pitati još neka pitanja i pratiti šta će se dešavati. Naravno, najvažnije je otpisati neka ozbiljna zdravstvena oboljenja.

Promena u energiji i aktivnosti

Nagla promena u energiji ili aktivnosti svog psa, može ukazivati na probleme. Pas može postati iznenada letargičan ili, suprotno, hiperaktivan. Obavestite veterinara o ovim promenama kako bi se utvrdio uzrok.

Promena u socijalnom ponašanju

Pas postaje povučen, agresivan ili izbegava društvo drugih pasa ili ljudi. To može ukazivati na socijalne probleme ili anksioznost. Potražite stručni savet kako biste pomogli psu u suočavanju s tim izazovima.

Promene u spavanju

Promene u spavanju, kao što je nesanica ili prekomerne pospanost, može biti znak neugodnosti ili fizičkih problema. Veterinar treba da proveri zdravstveno stanje i ponuditi odgovarajuće rješenje.

Promene u higijeni

Ako počne često da se liže ili gricka određena područja tela, to može ukazivati na alergijske reakcije, infekcije ili stres. Konsultujte veterinara kako biste utvrdili uzrok i pružili potrebnu negu.

Regovanje na promene u ponašanju pasa ključno je za održavanje zdravlja i dobrobiti. Ako primetite bilo kakve promene, neke koje i nisu na spisku, najvažnije je konsultovati stručno lice da se utvrdi uzrok i pruži adekvatna pomoć. Rano prepoznavanje i reakcija na ove promene može sprečiti dalje komplikacije i osigurati srećniji i duži život vašem psu.