Postpandemija: Šta će biti s ljubimcima - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
tužan pas
Od petmagazine.rs - 28/10/2021

Postpandemija: Šta će biti s ljubimcima

Dok se vlasnici vraćaju u kancelarije, anksioznost i frustracija kućnih ljubimaca može da bude u porastu. I ponovni odlazak, posle godinu dana, od kuće nije nimalo prijatan za pse: gledati svog vlasnika kako izlazi kroz vrata, i kako opet ostaju sami više od 8 sati.

Piše: Dunja Božić

Od proleća 2020. godine psi širom sveta, koji su zurili kroz prozor, iznenada su se našli sklupčani ispod stola kraj nogu svojih vlasnika, slušajući zvuk Zoom poziva. Mnogi vlasnici kažu da su njihovi psi napredovali uz dodatnu pažnju tokom pandemije, prema novoj studiji u Applied Animal Behavior Science. Istraživači su prikupili podatke od skoro 700 vlasnika pasa u 32 zemlje, a mnogi od njih su prijavili da su njihovi psi “češće tražili kontakt i bili razigraniji“, kaže Tadeuš Jezerski, profesor na Poljskoj akademiji nauka i vodeći autor studije.

Rezultat, više od godinu dana nakon pandemije, je “nova rasa pasa“ koja se navikla na 24-satno druženje. A, i porast udomljavanja pasa tokom COVID-a takođe znači da postoji talas novih ljubimaca koji nikada nisu bili sami u svom domu ceo dan. Na osnovu svega, postavlja se pitanje, kad se svet ponovo “otvori“, kako će se psi prilagoditi?

– Ako ste bili popustljivi prema svom ljubimcu tokom pandemije, on će nastaviti da traži isto, kaže Elen Lindel, veterinarska koja se bavi ponašanjem pasa. Pitanje je sada, kaže ona, šta će se dogoditi kada se to promeni? – Kada prekinemo taj bliski kontakt, imaćemo problema sa psima sklonim anksioznosti pri razdvajanju. Svaki problem koji bi mogli da imaju, u ovim okolnostima, može da se ispolji kao frustracija, a tokom prošle godine psi nisu morali da se osećaju frustrirano, jer su imali pažnju kad god su hteli. Dok ljudi odlaze od kuće, frustracija pasa zbog gubitka povratne informacije vlasnika može se manifestovati i različitim neželjenim ponašanjima. Mogu biti ljuti što nisu dobili dodatnu šetnju ili maženje koje je bilo proteklih godinu dana prisutno svako jutro. Mogu propustiti podnevno igranje i umesto toga početi da cepaju fotelju. Možda bi čak i lutali po kući ili imanju tražeći vas, a kada shvate da niste tamo, pokušali bi da pobegnu.

Frustracija kod pasa, pogotovo zalečena, može biti pogoršana udarcima koje je karantin napravio – bili su sami, pa sa vama, pa opet sami. Ovo ponekad može izazvati povratak prethodno izlečene anksioznosti pri razdvajanju. Za “štene pandemije“ koje ne zna šta je usamljenost, iznenadna promena može izazvati prve napade anksioznosti. Bez obzira na to da li su usvojeni pre ili posle COVID-a, kućni ljubimci u skloništu, koji su obično istraumirani odvajanjem od svog bivšeg vlasnika, mogu ponovo proživeti tu traumu.

Šta uraditi

Prvo i najosnovnije jeste da se naoružate strpljenjem. Vlasnici moraju svojim ljubimcima da daju priliku da se smire. Pas mora “doživeti“ da ponovo bude sam.

– Ako znate da će pas biti u određenom delu, kada niste kod kuće, počnite da ga navikvate na tu situaciju čak i kada ste kod kuće, ali se smestite u drugu sobu. Recite psu: “ja sam tu, ali ti ostani u drugoj prostoriji“, a zatim nastavite da produžavate tu razdvojenost. U početku neka bude 20 minuta, pa sat vremena, a na kraju i po par sati. Sledeći korak jeste da izađete iz stana i ostavite ljubimca. Ostavite televizor uključenim, svetlo upaljeno – jer, na taj način se u početku jedino menjate vi, a ne njihovo okruženje, kaže Lindel.

I opet, znamo da su psi bića navike, i ako ste izgradili dnevna rutina, to otežava psu da podnese promene. U osnovi, pokušajte da stvorite psa koji se može prilagoditi upravo ovakvim situacijama, pogotovo što virus ne jenjava, nažalost.  

ZAKLJUČAK
Za mnoge od nas, psi su nam pomogli da se nosimo sa novim načinom života pod COVID-19. Stručnjaci kažu da je 65 posto ispitanika u studiji navelo da su njihovi psi smanjili napetost tokom pandemije. Pošto mi, ljudi, ponovo napuštamo svoje domove, sada je pravo vreme da im vratimo za najlepše trenutke, i da podržimo naše odane prijatelje.

Related Posts