Popularni uprkos zdravstvenim problemima - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
psi
Od petmagazine.rs - 13/10/2020

Popularni uprkos zdravstvenim problemima

Vlasnici engleskih, francuskih buldoga i mopsa verovatno će u budućnosti želeti da ponovo poseduju ovu rasu i da je preporuče drugim vlasnicima, navodi se u studiji objavljenoj 26. avgusta 2020. u časopisu PLOS ONE autora Rovena Pakera sa Kraljevskog veterinarskog koledža u Velikoj Britaniji

Piše: Petmagazine.rs

Razvoj lojalnosti vlasnika prema ovim takozvanim brahiocefaličnim psima može dovesti do kontinuiranog širenja njihove popularnosti, uprkos ozbiljnim zdravstvenim problemima.

U protekloj deceniji, popularnost brahiocefaličnih pasa drastično je porasla širom sveta. Ali ove rase imaju jaku predispoziciju za niz ozbiljnih poremećaja, uključujući respiratorne bolesti, bolesti očiju, bolesti kičme, toplotni udar i upalu pluća, a životni vek im je u proseku četiri godine kraći u poređenju sa psima sa dužim njuškama. Neki veterinari smatraju da su zdravstveno previše ugroženi da bi se nastavilo s njihovim uzgajanjem. Važno je razumeti faktore koji utiču na izbor rase kako bi se izbegla popularnost rasa koje su sklone ozbiljnim zdravstvenim rizicima. S tim ciljem, Paker i njegove kolege sproveli su prvo veliko istraživanje kako bi otkrili želje vlasnika da ponovo uzmu ili da preporuče najpopularnije brahiocefalične rase u Velikoj Britaniji.

pas

Među 2.168 ispitanih vlasnika, 93% njih bi se opredelilo da ponovo poseduje svoju trenutnu pasminu, a dve trećine bi je preporučile potencijalnom vlasniku za prvog ljubimca. Verovatnoća ponovnog uzimanja psa iste rase ili preporučivanja povećava se sa jačim emotivnim odnosom između vlasnika i psa, a smanjuje se zbog povećanog broja zdravstvenih problema i zbog ponašanja psa koje je lošije od očekivanog.

Prema autorima istraživanja, ovi rezultati se mogu koristiti za informisanje vlasnika i potencijalnih vlasnika u akcijama u kojima se ističu neželjene osobine brahiocefaličnih pasa i poželjne osobine drugih rasa kako bi se dugoročno kontrolisao porast populacije ovih pasa. Autori dodaju:

– Iako njihova popularnost raste, naši rezultati pokazuju stvarnu zabrinutost, jer ukazuju na to da će ovaj „hrabri bum” opstati, izgleda, još dugo.

Related Posts