Popularne kobasice - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 06/04/2021

Popularne kobasice

Njih lako možete da povedete u kafić, prodavnicu ili da ih uvedete u javni prevoz * Uprkos maloj veličini, jazavčari su hrabri i žestoki

Piše: Petmagazine.rs

Jazavčari su brzo postali jedna od najpopularnijih rasa, mada za vas koji ste godinama ljubitelji “kobasica” ova informacija vas ne iznenađuje, jer samo je bilo pitanje vremena kada će ostali primetiti to što vi već dugo znate.

Oni se pojavljuju svuda, preuzimaju društvene mreže, privlače obožavaoce pojavljivajući se u TV emisijama, filmovima, ili u kampanjama vaših omiljenih brendova odeće. Mnogo je razloga zbog kojih jazavičari postaju sve popularniji, ali jedan svakako nadmašuje ostale, a to je praktičnost. Njih lako možete da povedete u kafić, prodavnicu ili da ih uvedete u javni prevoz. Takođe, sa svojim izgledom i karakterom, oni su prosto neodoljivi, sve sa svojim kratkim nogama i debeljuškastim šapicama.

Evo nekoliko zanimljivih činjenica koje možda niste znali o jazavčarima:

Lovci

Kratke noge jazavčara mu omogućavaju da lakše prati mirise, a usko telo im olakšava da se uvuku u jazbine tražeći jazavce. Uprkos maloj veličini, jazavčari su hrabri i žestoki. Vremenom su uzgajani u različitim sortama za lov na različite vrste plena.

Dve veličine

Uzgajivači su stvorili dve različite veličine jazavčara – standardne i minijaturne. Standardni teže do 35 kilograma i korišćeni su za lov na jazavce i divlje svinje. Minijature su teške 11 kilograma.

Preimenovani tokom Prvog svetskog rata

Jazavičari su bili povezani sa Nemačkom tokom Prvog svetskog rata, jer je kajzer Vilhelm II gajio veliku ljubav prema ovim kratkonogim psićima. Ovo je u tom periodu dovelo do pada popularnosti pasmine u Americi, a bi se suprotstavio ovom efektu, AKC je pokušao da preimenuje jazavčara u “jazavce”.

Prva olimpijska maskota

Zvanična maskota Olimpijskih igara u Minhenu 1972. godine bio je jazavčar Valdi. Ovo je prvi put da su Olimpijske igre imale maskotu. Olimpijski zvaničnici su zapravo iscrtali maratonsku rutu u obliku jazavčara.

Trke

Trke jazavčara počele su u Australiji 1970-ih i od tada su se proširile širom sveta. Trke su svakako kontravezan događaj koji se prenstveno održava u Severnoj Americi i staze su obično duge 23 ili 46 metara.

Najstariji pas na svetu

Jazavčari obično žive 12 do 15 godina – duže od većine rasa pasa. Od 23 psa koji su držali Ginisov rekord za najstarijeg psa, dva su jazavčari, a jedan mešanac jazavčara. Šanel je držala rekord do 2009. godine, kada je umrla u 21. godini. Dvadesetogodišnji jazavčara koji se zvao Oto držao je rekord do 2010. godine, a 2013. godine, drugi jazavčar po imenu Skoli, koji je takođe doživeo 20 godina, držao je titulu.

Britanski prvi klonirani pas

Prvi britanski pas koji je uspešno kloniran bio je jazavčar po imenu Vini. Naučnici su uzeli uzorak Vinijeve kože i stvorili Mini -Vini. Vlasnica kloniranog jazavičara je u intervjuima govorila kako Mini – Vini izgleda identično onako kako je Vini izgledao, bila je zdrava i karakterom podsećala na “svog prethodnika”.

  

Related Posts