Ponašanje: Štene u telu seniora - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas senior
Od Dijana Đukić - 17/04/2018

Ponašanje: Štene u telu seniora

Vlasnici starijih pasa često se pitaju kada je njihov mezimac postao tako slab, umoran… tako star. I zašto su se odjednom pretvorili u problematično „dete”, poput šteneta starog tek nekoliko meseci.

Izvor: magazin Pas, Foto: Shutterstock

Kako pas stari, nećete primetiti samo promene u izgledu ili izdržljivosti, već i promene u njegovom ponašanju. Štenci žvaću sve po kući, obavljaju nuždu gde stignu i otimaju se kad pokušate da im skratite nokte. S vremenom, kako vaspitavate svoje štene, ovi problemi nestaju ali tek do dolaska zlatnih godina vašeg psa kad se ponovo vraćaju.

I ma koliko to bilo iznenađujuće, reč je zapravo o sasvim prirodnom i uobičajenom poretku stvari. Spremite se za deža vi. Evo nekih problema koji se mogu iznenadno vratiti kako vaš pseći prijatelj bude stario.

Anksiozan pas

Verovatno je vaš pas i ranije bio malo nervozan tokom grmljavine, ali sada, u starijem dobu – grmljavina i buka izazivaju paniku. Ili je možda reagovao samo na grmljavinu, a sada paniči i na zvuk vatrometa, motora, sirene kola… Stručnjaci za ponašanje pasa kažu da nije neobično da se strahovi vrate, pojačaju ili čak razviju novi kako pas stari.

Možda će početi da reaguje na vaš odlazak iz kuće. Da li je kao štene „plakao” kad ste odlazili na posao? Ako ste se posvetili ovom problemu, pas ga je verovatno prevazišao i bio je stvarno srećan da bude čuvar dok ste odsutni. Vaš stariji pas, međutim, može početi da cvili čim se uhvatite za ključeve i krenete preko praga.

Pseća čula slabe s godinama 

Zašto se ovo dešava? Kako pas stari, njegov sluh i ostala čula slabe, što može izazvati stres. Kao dugogodišnji prijatelj, vi ste mu uteha tako da vaš odlazak može pojačati stres koji se manifestuje uznemirenošću ili anksioznošću. Možete primetiti stresno zevanje ili lizanje usne.

Ako sumnjate da je vaš pas pod velikim stresom, konsultujte se s veterinarom. Pokušajte, kad odlazite od kuće, da ostavite uključen televizor, učite psa novim stvarima ili mu kupite igračke mozgalice kako bi okupirao um.

Stariji psi ne kontrolišu bešiku

Sigurno se i dalje sećate onih nedelja kad ste stalno išli i čistili za svojim štenetom koje još nije usvojilo higijenske navike. Vreme je da obnovite zalihe ubrusa, vlažnih maramica i krpa, jer vas vaš stariji mezimac može „obradovati” novim nezgodama.

S godinama psi imaju poteškoća da kontrolišu bešiku toliko dobro kako su to mogli u svojim najboljim godinama. Ako zanemarimo fizičko starenje, psi imaju male „nezgode” u kući i usled stresa, i važno je da znate da nije reč o inatu. Vaš ostareli pas nije ljut što ste se kasno vratili kući, već je bio pod stresom što je nestala uobičajena rutina, pa se pomokrio na tepih. Ukoliko je to učinio na nekom komadu vaše garderobe ili obuće, znajte da je pošao do izvora vašeg mirisa po utehu i usled stresa se pomokrio.

Ako vaš pas nekontrolisano mokri, posetite veterinara, a ako je zdrav – vratite se lekcijama iz kućne dresure i ponovo ga podsetite gde je mesto za obavljanje nužde. Imajte na umu da stariji psi, isto kao i stariji ljudi, moraju češće u toalet.

Destruktivno ponašanje pasa

Vaše štene je bilo mašina za žvakanje rovareći kroz vaše stvari kao da je na nekoj psećoj misiji. Ispali su mlečni zubi, kutnjaci su porasli i izgubio je interesovanje za žvakanjem, sve do dana kada to ponovo počne da čini. Opet, destruktivno ponašanje nije proizvod inata.

Kod vašeg starijeg psa verovatno je reč o anksioznosti i žvakanje pomaže psu da se oslobodi stresa. Dajte mu novu igračku, podstičite igru i pohvalite ga što žvaće igračke, a ne vaše stvari.

Teškoće prilikom gruminga psa

Ko je bio više nervozan kad ste prvi put sekli nokte štenetu, on ili vi? Do sada je gruming već postao rutina, mada možete primetiti da je stariji pas postao netolerantniji na kontrolisanje prilikom ulepšavanja. Umesto da bude miran dok mu se seku nokti, može pokušavati da otrgne šapu. Umesto da je opušten dok ga češljate, može delovati iritirano ili čak postati agresivan.

Kako stari, pas postaje i više fizički osetljiv. Bolne kosti i artritis mogu i obično češljanje učiniti bolnim za vašeg psa. Koristite poslastice kao bi ovo iskustvo doživljavao kao pozitivno, baš kao što ste radili dok je, kao štene, tek učio kako da uživa u spa tretmanima.