Počeli su odmori, krenite na put - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
putovanje sa psom
Od petmagazine.rs - 07/07/2020

Počeli su odmori, krenite na put

Ako na godišnji odmor planirate da povedete i svog psa, valja znati da putovanje za mnoge ljubimce nije nimalo prijatno iskustvo. Zato je važno dobro ih pripremiti da bi stres bio što manji.

Izvor: magazin „Pas“, Foto: Shutterstock

Psi se raduju putovanjima, jer će tokom nekoliko dana neprekidno biti sa vlasnikom, šetati, igrati se, imati njegovu nepodeljenu pažnju. To, međutim, podrazumeva i putovanje koje, zavisno od rase, veličine i naravi ljubimca, ponekad ume da postane pravi poduhvat.

Da bi vam putovanje sa psom bilo zadovoljstvo, podsetićemo vas na nekoliko sitnica koje će vam pomoći da vam put prođe brzo i lako.

Poseta veterinaru pre putovanja

Odlazak u ambulantu savetuje se u svim slučajevima kada pas ima neke hronične tegobe. Savet veterinara, propisan lek, preventiva… mogu biti spasonosni za sprečavanje tegoba na putovanju, gde veterinar nije baš na dohvat ruke. A nije ni jeftin. Poseta veterinaru svakako je neophodna ako je u planu put u inostranstvo (što će ovog leta biti malo teže zbog pandemije virusa korona), zbog uzimanja potvrde o zdravstvenom stanju.

Transporter za psa

Nemirni psi tokom vožnje biće najsigurniji u transporteru, koji bi pri unošenju u auto trebalo da učvrstite sigurnosnim pojasom. Prilikom kupovine izaberite kavez koji će odgovarati veličini i konstituciji vašeg ljubimca. Zatvoren prostor mora biti toliki da pas u njemu može relativno bez problema da se okrene, ispravi ili zauzme pozu za spavanje. Pre nego što krenete na put, dozvolite ljubimcu u kući da „upozna“ transporter i navikne se na njega. Preporučuje se i nekoliko pripremnih vožnji kako bi se adaptirao na privremenu kućicu.

Hrana i voda

Tokom putovanja automobilom dozirajte hranu namenjenu psu. Nahranite ga tri, četiri sata pre polaska, a ukoliko morate da mu dajete hranu, činite to što ređe. Najbolje je da tokom vožnje ljubimcu dajete samo vodu kako bi mu za vreme putovanja stomak bio miran. Pojedini psi ne podnose vožnju, pa vodite računa i o tome. Ako ima problem sa mučninom, nemojte ga voziti sa potpuno praznim stomakom, ali i ne dozvolite da ga optereti. Ako ni to nije od pomoći, konsultujte se sa veterinarom o lekovima koje bi mogli da mu date pre vožnje.

Pravite pauze

Prilikom putovanja automobilom pravite česte pauze kako bi ljubimac mogao da prošeta, protegne se i obavi nuždu. Pauze koje će i vama prijati iskoristite za istrčavanje psa kako bi se oslobodio viška energije i ostatak puta spokojno dremao u kolima.

Proverite smeštaj

Dobro se raspitajte o pravilima i običajima o mestu gde ćete odsesti na odmoru, bez obzira da li je reč o hotelu ili privatnom smeštaju. Proverite i da li se boravak psa dodatno plaća.