Skriveni simptomi bolesti i kako ih prepoznati - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas i bol
Od petmagazine.rs - 06/07/2020

Skriveni simptomi bolesti i kako ih prepoznati

U odnosu na ljude, psi imaju izuzetno visok prag tolerancije na bol i gotovo nikada neće pokazati da nešto nije u redu. Zato je važno da pravilno protumačite njihovo ponašanje da biste mogli da im pomognete na vreme.

Izvor: magazin „Pas“, Foto: Shutterstock

Psi, iako su blaže bolesni ili imaju neku lakšu deformaciju ili upalu, vrlo retko će pokazati da nešto nije u redu. Da ih nešto muči, psi pokazuju tek kada situacija postane kritična, a stepen bola izuzetno visok. Zbog toga je veoma važno pravilno “čitanje” ljubimca i prepoznavanje određenih radnji ili situacija koje ukazuju da mu je potrebna pomoć.

Da li psa nešto boli?

Tačno otkrivanje bola kod ljubimaca važno je za njihovo zdravlje i kvalitet života, a posebno pravovremeno reagovanje u slučaju pojedinih oboljenja. Psi ne mogu da kažu kakav problem imaju i zato je otkrivanje i lociranje bolnih procesa jedan od najvažnijih zadataka veterinarske struke. Da biste bili uspešniji u otkrivanju bola svog ljubimca i tako bolje brinuli o njemu, predstavljamo vam nekoliko simptoma na osnovu kojih ćete lakše prepoznati da vaš pas ima problem.

Simptomi bola kod pasa

Nabrojane situacije samo su najčešći načini kojima se naši ljubimci služe da nam saopšte da ih nešto boli. Svaka jedinka, međutim, zavisno od temperamenta, pronaći će put kojim će svom vlasniku saopštiti da mu nije baš najbolje. Samo dobro poznavanje psa, pažljivo praćenje njegovog ponašanja i brzo reagovanje u slučaju promena garantuju život bez bola našeg ljubimca. Naravno, put do veterinara u svim situacijama kada postoji sumnja da se pas ne oseća dobro – podrazumeva se. Bez konsultacija sa stručnjakom psu nikada ne dajte lekove za umirenje bolova.

Pas hramlje

Ovaj simptom je jednostavan i očigledan. Psi mogu da šepaju iz mnogih razloga, ali svi su u direktnoj vezi sa postojanjem bola. Stariji psi uglavnom se suočavaju sa artritisom. Reč je o bolesti koja se manifestuje bolovima u leđima, “sevanjem” kičme i probadanjem u ramenima. Stručnjaci se slažu da su artritis i reumatska oboljenja kod pasa česta i očekivana pojava posle sedme, osme godine.

Ovim oboljenjima posebno su sklone velike rase. To se objašnjava neproporcijalnim razvojem skeletnog i mišićnog sistema. Kosti se brže razvijaju, što nije u svim fazama rasta praćeno i rastom mišićne mase. Najčešće stradaju zglobovi, ali su ugroženi i ostali delovi skeletnog sistema ljubimca.

Jasan znak da ljubimac proživljava artritični bol u kostima jeste odbijanje da se kreće uz stepenice ili sporo ustajanje ujutru. Ukočenost je još jedan od gotovo sigurnih znakova bola zbog artritisa. Mnogi vlasnici na ove simptome kod svojih pasa reaguju komentarom: “Ali on je star.” To možda jeste tačno, ali sigurno ne znači i da ne može da mu se pomogne.

Pas ima stomačne probleme

Psi mogu imati brojne probleme sa varenjem i funkcionisanjem stomaka. Sigurno je da najveći broj vlasnika pasa, naročito velikih, zna da takozvano uvrtanje želuca može biti veoma ozbiljno akutno oboljenje. Sitniji problemi sa želucem, crevima ili drugim organima nisu baš lako prepoznatljivi.

Prekomerno balavljenje je dobar indikator mučnine. Alarm, naravno, uvek bi trebalo da upale pojave kao što su povraćanje, proliv ili zatvor. Ovi simptomi jasno pokazuju da ljubimca stomak ne služi najbolje i da on zbog toga trpi bol.

Čest je slučaj da pate od diletacije ili nadutosti želuca. Ona nastaje unosom vazduha tokom hranjenja. Životinja je u ovom stanju naduta, neraspoložena, teško diše, uznemirena je, uplašenog pogleda… Bolest brzo napreduje, pa ove simptome smenjuju nagon za povraćanjem, kontrakcije trbušnih mišića, slabost i trbušne nadutosti.

Pas cvili

Zapomaganje je verovatno najčešći način kojim ljubimac ukazuje da nešto nije u redu s njegovim zdravljem. Zavijanje i cviljenje bez očiglednog razloga uglavnom su znak da pas trpi visok intenzitet bola. Problem je, međutim, otkrivanje odakle on potiče i čime je izazvan.

Pojačano oglašavanje – cviljenje, lajanje ili zapomaganje – prilikom dodira određenih mesta na telu ljubimca jasan je putokaz u traganju za odgovorom odakle potiču njegovi bolovi. Zato se u slučaju sumnje savetuje lagani pregled tela psa prepipavanjem, pri čemu treba pažljivo pratiti kako reaguje na kontakt određenih zona.

Pas je loše volje

Baš kao i ljudi, psi koji se ne osećaju dobro postaju neraspoloženi i mrzovoljni. Činjenica da je inače veseo, druželjubiv i i živahan pas postao ćutljiv, povučen, apatičan ili čak agresivan može da se objasni bolom kom je izložen. U ovakvim situacijama se smanjuje njegov prag tolerancije, pa nije retkost da mirna i krotka životinja čak i ujede svog vlasnika, naročito ukoliko ovaj svesno ili slučajno dodirne bolno mesto.

Postoje i psi koji kada su bolesni traže više pažnje od članova porodice, osećaju se potišteno i prija im fizička bliskost sa ljudima. Ostale promene u ponašanju, kao što je odbijanje kretanja uz stepenice, skakanja na omiljeno mesto ili spuštanja glave radi uzimanja hrane jasni su indikatori bolova ili povreda leđa ili vrata.

psa boli noga

Pas nema apetit

Smanjenje želje za hranom u krugu je simptoma koje ljudi ne dovode uvek u vezu sa postojanjem bola. Međutim, u slučaju povrede ljubimca normalno je da manje jede tokom oporavka. Gubitak apetita karakterističan je za bolove zuba i vilice. Uostalom, psi sa zuboboljom, poput ljudi, izbegavaju da jedu. Kao što smo već naglasili, psi mogu mnogo da trpe i bolove u zubima pokazuju tek kada je problem toliko veliki da je često jedini spas u – vađenju.

Zbog toga veterinari uvek preporučuju mere preventive – redovno pranje i održavanje higijene vilice. Najčešći uzrok bolova u zubima pasa jeste kamenac koji se taloži na zubima i koji je posebno opasan ukoliko se ljubimac hrani mekšom hranom. Početni kamenac i naslage plaka mogu izazvati i niz drugih komplikacija vezanih za kosti vilice, čije je lečenje dugotrajno i mukotrpno.

Pas stalno liže jedan deo tela

Ako vaš ljubimac intenzivno liže određeni deo tela, postoji ozbiljna sumnja da ga tu boli. Lizanje rana, slomljenih noktiju, upaljenih jastučića na šapama ili drugih delova tela signal je da u tim regijama postoji bol. Određene bolesti ili fizičke povrede nisu uvek očigledne i mogu biti skrivene dublje u telu.

Najbolji primer za to jeste prisustvo trna ili komadića stakla u nozi životinje, ili pak insekata ili parazita koji znaju da se zavuku duboko u kožu. U većini slučajeva intenzivnog lizanja ili žvakanja delova tela preporučije se obavezan odlazak kod veterinara.

Pas je zadihan

Da li znate da dahtanje može biti znak bola kod pasa? Životinje koje su izložene bolu imaju ubrzano disanje, ponekad praćeno drhtanjem različitog intenziteta. Ovaj simptom nije uvek lako uočljiv jer se pojedine rasa pasa odlikuju upravo pojačanim dahtanjem.

Vlasnicima se savetuje pojačana pažnja ukoliko njihov pas dahće više nego uobičajeno ili otežano diše u situacijama kada obično to ne čini – u snu, prilikom mirovanja ili lakih šetnji. To može biti znak da ga nešto boli.