Počela izgradnja groblja kućnih ljubimaca u Beogradu - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 11/03/2021

Počela izgradnja groblja kućnih ljubimaca u Beogradu

Danas su počeli radovi na izgradnji saobraćajnih i slobodnih površina i objekata u kompleksu groblja kućnih ljubimaca u Bloku 51 u Novom Beogradu

Izvor: Telegraf

Vrednost ugovorenih radova je 130,3 miliona dinara, rok za izvođenje radova prve faze je šest meseci, a za objekat spalionice sa hladnjačom ugovoren rok je četiri meseca od uvođenja u posao. Kompleks groblja prostire se na površini od 15.376m2.

Projekat podrazumeva izgradnju saobraćajnica, pešačkih staza, zelenih površina, parkinga, prateće komunalne infrastrukture i administrativnog objekta, kao i centra za spaljivanje animalnog otpada. U okviru spoljnog uređenja izgradiće se oko 20 parking mesta, a po obodu kompleksa planirano je zelenilo širine 15 metara. Drvoredi su predviđeni uz parking prostor na ulazu u groblje i duž glavne pristupne saobraćajnice. Na groblju je predviđena mogućnost sahranjivanja kućnih ljubimaca na više načina, a prostor će biti uklopljen sa postojećim zelenilom.

Kompleks je podeljen na tri funkcionalne celine

1) prednja zona – administrativni objekat u kome su planirani veterinarska ambulanta, sala za ispraćaje i prodavnica za prateću opremu;

2) srednja zona namenjena pojedinačnom i grupnom sahranjivanju životinja;
3) zadnja zona u kojoj će se nalaziti centar za spaljivanje animalnog otpada.

Prostor za sahranjivanje sastoji se od trga za ispraćaj, parcela za rozarijume i kolumbarijume, parcela za grobove u nizu i prostora za zajedničko sahranjivanje. Svi sadržaji će biti povezani internim saobraćajnicama i pešačkim stazama. Dimenzije grobnih mesta određene su prema veličini životinja.

Za sahranjivanje u zemlji predviđena su tri tipa grobnih mesta: malo, srednje i veliko, rozarijumi i kolumbarijumi planirani su u blizini ulaza na groblje, dok je za zajedničko sahranjivanje predviđen slobodan prostor pokriven travom za sahranjivanje bez posebnih obeležja i smešten je u dnu kompleksa.

Related Posts