Pitbulovi su zvezde Holivuda - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Brendi pitbul
Od petmagazine.rs - 04/12/2019

Pitbulovi su zvezde Holivuda

Dva prelepa pitbula ostvarila su zapažene role u najvećim filmskim blokbasterima ove godine

Tekst: magazin „Pas“, Foto: Promo

Filmovi koji su ove godine privukli najviše pažnje, i od kojih se očekuje da inkasiraju najviše novca, uz najveće holivudske zvezde današnjice u glavnim ulogama imaju i – pse. I to pse rase pitbul, što nam je naročito drago, jer se nadamo da će se s velikog platna ovi psi preseliti u srca ljudi širom sveta i razbiti predrasude o pitbulovima kao opasnim psima.

Brendi

U poslednjem filmu Kventina Tarantina „Bilo jednom u Holivudu”, koji puni bioskopske sale i u našoj zemlji, rame uz rame sa Leonardom Dikapriom, Bredom Pitom i Margo Robi nalazi se prelepa ženka pitbula po imenu Brendi. Širom Los Anđelesa, u koji je smeštena radnja ovog filma, na autobuskim stajalištima i na velikim bilbordima kraj najprometnijih saobraćajnica našli su se plakati upravo s njenim likom.

Kao verna drugarica Breda Pita, u filmu oduševila je publiku širom sveta. Brendi u filmu glumi (a to jeste i kad nije na filmskom platnu) besprekorno vaspitanog psa koji reaguje na svaku komandu svog vlasnika, kaskadera kojeg tumači Pit. Ona jede i ogromne količine hrane, a interesantno je da je sceni u kojoj Bred Pit daje obrok svojoj mezimici Tarantino u filmu posvetio gotovo celih pet minuta!

Nagrada

Koliko je zapažena bila njena rola, svedoči i prestižna nagrada koju je ova ženka osvojila – priznanje Palm Dog na Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu za najbolju pseću ulogu.

Da li znate… da su nagradu Palm Dog ustanovili anglosaksonski filmski kritičari 2001. godine

Nagradu je u ime Brendi preuzeo reditelj Kventin Tarantino, koji je rekao da je „keruša izvanredna glumica”. Osnivač nagrade Tobi Rouz izjavio je da je žiri bio impresioniran ulogom Brendi u filmu, koja se takmičila i za Zlatnu palmu.

Dečko

Još jedan pitbul, koji u filmu glumi mužjaka po imenu Dečko (Boy), a inače je ženka, osvojio je srce publike širom sveta u trećem nastavku sage o Džonu Viku, kojeg tumači Kijanu Rivs. Glumac je i privatno veliki ljubitelj pasa i drugih životinja, te ga često možemo čuti kako apeluje da se dobrobiti životinja posveti veća pažnja. Svojim tihim prisustvom i gotovo uvek nasmejanim izrazom lica, ovaj prelepi pas filmu daje posebnu atmosferu, a odnos glavnog lika i njegovog psa u ovom trileru zauzima važno mesto. Osim pitbula, u ovom ostvarenju se pojavljuju i štene bigla, kao i dva psa rase malinoa, koji su pratioci glumice Hale Beri, koja tumači glavnu žensku ulogu u ovom filmu.

Čini se da su holivudski reditelji i scenaristi uvideli koliku popularnost psi donose njihovim filmovima, pa se nadamo da ćemo pse u ovakvim ulogama viđati i češće, „nogu uz nogu” s najvećim zvezdama Holivuda.

O pitbulu

Osim kao kućni ljubimci, pitbulovi su danas najčešće psi za pratnju, policijski i terapeutski psi. Prema rezultatima Nacionalnog istraživanja temperamenta pasa, koje je 2012. godine sproveo američki „Kanin”, veće si šanse da zlatni retriver, border koli, engleski seter i brojne druge rase budu agresivne nego pitbul. Rezultati testa pokazuju da je čak 88,6 odsto pitbulova bez problema prošlo testove socijalizacije, agresivnosti i društvenosti. Poređenja radi, 80 odsto škotskih ovčara i 78 odsto irskih setera imalo je pozitivne rezultate. I druga relevantna istraživanja potvrđuju da je pitbul lojalan, veran pas, pun ljubavi, razigran, posebno pažljiv i brižan prema deci.