Rasa nije kruna - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas na livadi
Od petmagazine.rs - 10/09/2021

Rasa nije kruna

Odlučili ste da udomite ili kupite psa, i rasa je verovatno jedna od prvih stvari koju ćete uzeti u obzir, i današnja istraživanja mogu da vam pomognu u velikoj meri. Ona će vam približiti i objasniti ponašanje i fizičke osobine pasmina, tako da ćete znati šta možete da očekujete od određene rase

Piše: Dunja Božić

Na primer, ako vam je cilj da postanete odgajivač, pravi izbor za vas će biti odabir čistokrvnih pasmina, a isto važi i ako tražite psa sa kojim možete da učestvujete u određenim aktivnostima kao što je planinarenje. Pored toga, ako želite psa za takmičenje, ove aktivnosti nisu ograničene samo na rasne pse, jer postoje razne takmičerske discipline u kojima mešanci caruju. Bilo da želite mirnog, ležernog ili energičnog psa, odluka se može olakšati traženjem određene rase s tim osobinama.Ali, ako tražite pratioca, kućnog ljubimca koji će vam biti posvećen, neće biti važno da li ćete izabrati rasnog psa ili mešanca. Svakako, pasmina sama ne određuje konačni ishod.

Prema rečima psihologa i vlasnice dva psa, Sandre Petrović, u prošlosti, rasan pas je predstavljao prestiž.

– Međutim, danas nije ista situacija, upravo zbog raznih istraživanja koja se na mesečnom nivou sprovode. Ljudi koji danas imaju rasne pse za ljubimce u suštini teže za organizovanijim i sređenijim životom, a objašnjenje je prosto, a to je rekao i strani psiholog Koren – “prednost rasnog psa je u tome što možete unapred znati ne samo kako će pas izgledati kad odraste, već i kakvog će biti temperamenta i kako će se ponašati”. Međutim,  imate, s druge strane ljude koji isključivo udomljavaju i imaju za ljubimce mešance. Ti vlasnici su empatični, i ono što im je najbitnije jeste da žele da pomognu. Oni koji udome psa razmišljanja su “samo da spasim život”. Međutim, ono što je važno u celoj ovoj priči jeste da i jedni i drugi udomljavaju/kupuju pse zato što su topli i saosećajni ljudi, sa verom, jer oni zapravo ne znaju kakvog su psa uzeli za ljubimca, i spremni su da prihvate taj rizik, kaže Sandra.

Prednosti

I mešanci i rasni psi imaju svoje prednosti, ali na kraju dana, kako će ispasti štene koje ste uzeli, u potpunosti će zavisiti od načina na koji ga odgajate. Štene će i dalje morati da bude disciplinovan i obučen kako bi izrastao u inteligentnog i dobro obučenog psa. Neposredna obuka za poslušnost i pravilna zdravstvena nega su neophodni za dobrog i uravnoteženog psa. Uz čvrsto, ali u isto vreme i nežno vodstvo, gotovo bilo koja rasa izrašće u pouzdanog pratioca koji voli.

Kupovinom rasnog psa dobijate ljubimca koji je uzgajan na određeni način, određenog temperamenta, dlake, potrebom za vežbom ili jednostavno dobrog čuvara. Određene rase mogu da imaju jasno definisane osobine – imamo odlične čuvare, vodiče, terapeute itd. Ova činjenica ne znači da mešanci ne mogu da imaju ove karakteristike ili osobine, ali čistokrvne rase su stvorene da ih imaju.

Kada je u pitanju mešanac, ono što vidite to i dobijete, ukratko, jer dosta faktora ne mogu da se utvrde, posebno ako ga dobijete kao štene. Sva istraživanja koja su se bavila poreklom pasa kažu da je koren mešanaca u najnižim društvenim slojevima. I dok je čitav niz današnjih rasa stvorila aristokratija radi zabave, odnosno seljaci radi čuvanja, najniži slojevi su gajili pse radi obezbeđenja domova, uništavanja glodara, odbrane od drugih pasa. Ove životinje, koje su živele u siromašnim radničkim i zanatskim kolonijama, smatraju se dalekim precima današnjih mešanaca.


Poreklo


– Domaćim mešancima uglavnom ne može da se uđe u poreklo, kaže za naš magazin kinološki sudija i poznavaoc rasa, veterinar, Darko Drobnjak. – Nešto je lakše rastumačiti genetsku istoriju pasa koji žive na selu, naročito u udaljenim krajevima. Oni mogu da se dovedu u vezu sa goničima ili pastirskim psima, koji oduvek žive u tom podneblju. Sa mešancima u gradovima situacija je drugačija. Oni mogu da budu miks dve ili tri rase, čije odlike mogu relativno lako da se uoče. Češće je reč o mešavini mešavina, konglomeratu rasa i kombinacija pasmina koje su dugotrajnim međusobnim ukrštanjem izgubile odlike izvornih rasa, odnosno stekle neke sasvim nove, priča Drobnjak.

Standardizacija rasa relativno je nova pojava, što znači da rasni psi tek od nedavno izgledaju ovako kako ih mi danas vidimo.

Dok jevećina rasnih pasa do današnjih osobina došla je zahvaljujući ljudskoj ruci koja je upravljala odgojem. Dugogodišnjom selekcijom menjane su karakteristike rasa, boje, konstitucije tela… Tako smo dobili plemenite pse kakve danas poznajemo. Mešanci su, sa druge strane, ostali na marginama linije koju je čovek povukao standardizacijom rasa. Oni su se kasnije slobodno ukrštali i razmnožavali, čime su dobili osobine koje danas poseduju, objašnjava Drobnjak.

Ko je zdraviji

Rezultati studija sprovedenih u svetu pokazali su da su mešanci vrlo dobrog zdravlja i da retko pate od genetskih bolesti. Jedne studije pokazuju da je ova “rasa” manje podložna oboljenjima nego što su to psi sa pedigreom, a neki idu čak toliko daleko da tvrde da mešanci duže žive. Međutim, da mešanci uglavnom imaju „jači“ organizam slaže se i Drobnjak. On kaže da je to posledica dugotrajne selekcije rasnih pasa koja je dovela do određenih degeneracija koje se najviše odražavaju na zdravlje životinja.

-Većina danas priznatih rasa selektovana je prema nekoliko korisnih i poželjnih osobina, koje je čovek izabrao prema svojoj meri. Tokom proizvodnje željenih karakteristika određene pasmine neminovno je dolazilo do sparivanja srodničkih pasa. Tako su nastale degeneracije koje se danas i te kako osećaju. One se uglavnom prepoznaju u postojanju naslednih bolesti. Danas se tačno zna koje su rase sklone kojim oboljenjima. Kod mešanaca, sa druge strane, ovi problemi ne postoje, ili su veoma retki. Oni su u prošlosti, a u velikoj meri i danas prepušteni prirodnoj selekciji na izuzetno širokom planu. Time su se spasili od niza deformacija koje prate rasne pse, objašnjava Drobnjak.

Related Posts