Pas koji je spasao Svetsko prvenstvo - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 08/06/2021

Pas koji je spasao Svetsko prvenstvo

Pas po imenu Pikls, postao je svetski heroj 1966. godine. A, evo i priče kako. U martu te davne 1966. godine lopovi su ukrali trofej Svetskog prvenstva četiri meseca pre nego će se ono održati u Engleskoj. Trofej je ukraden tokom izložbe u Vestminsteru.

Skotland Jard dobio je zahtev da isplati 15.000 funti u zamenu za trofej, međutim tokom akcije predaje novca, policija je uhapsila Edvarda Bečlija, koji, ispostaviće se, bio posrednik i nije imao trofej, pa je završio dve godine u zatvoru. Istraga je tapkala u mestu, sve dok David Korbet nije izveo svog ljubimca u šetnju. Pikls je ubrzo namirisao jedan paket, no iako je postojao strah da je u paketu bomba, zbog čestih napada IRA u to vreme u Engleskoj, Korbet je ipak odlučio da otvori paket koji je zainteresovao psa.

– Otvorio sam ga i video natpise – Brazil, Zapadna Nemačka, Urugvaj. Otišao sam kući i rekao ženi da mislim da sam našao pehar Svetskog prvenstva, rekao je Korbet.

Policija je neko vreme sumnjala da je Korbet odgovoran za krađu, no kasnije je pušten uz nagradu za pronalazak od 5.000 funti, dok je Pikls dobio nagradu “Pas godine” i godišnju količinu hrane.

Nakon što je preminuo 1967. godine, Piklsova ogrlica je izložena u Nacionalnom fudbalskom muzeju u Mančesteru.