Parkovi za pse - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 05/08/2020

Parkovi za pse

Jedna od najčešćih dilema vlasnika je da li su ograđeni parkovi za pse dobro mesto za socijalizaciju njihovih ljubimaca sa drugim psima

Za Magazin “Pas”: Marija Marjanović i Nikola Urošević iz „MN obuke pasa i edukacije vlasnika”

Parkovi za pse su odlično mesto za istrčavanje i druženje vašeg kućnog ljubimca sa drugim psima, ali moramo vas razočarati i naglasiti da oni nikako nisu mesto za pravilnu socijalizaciju vašeg šteneta.

Znamo da je lakše da pustite štene i da gledate kako će se ono snaći, jer polazimo od činjenice da nijedan pas neće napasti štene. Ovakvo razmišljanje je, međutim, potpuno pogrešno, jer nisu svi štenci isti i ne igraju se svi psi isto. Neki psi vole grublju igru i nekom štenetu ona može da se svidi, ali nekom se ona neće dopasti pa će podviti uši i rep, sklanjaće se, vlasnik će ga konstatno podizati u naručje i doći će do frustracije i iritacije, kad se može javiti lajanje, pa je čak i moguć napad na drugog psa.

Socijalizacija

Verujemo da ne želite da traumirate svoje štene prilikom socijalizacije i upoznavanja sa drugim psima. Zato smo i u knjizi „Moja prva šapa” poseban deo odvojili za govor tela kod pasa, posebno kod štenaca. Kada ovo kažemo, u potpunosti smo sigurni da će vaše štene ispoljiti sve školske primere stresnih signala dok odrasli psi mogu ponekad to preskočiti i preći u konflikt.

Imajte na umu da vaše štene ne izlažete drugim psima koji nisu dobro socijalizovani. Izbegavajte izlaganje vašeg ljubimca tim situacijama, jer će vaš ljubimac pokupiti negativna iskustva iz tog susreta, a kasnije ćete vi imati velike probleme sa njim.

Parkovi

Dok je vaš pas štene, nije poželjno da ga odvedete u park za pse i pustite da trči okolo bez kontrole. Za početak, on može upasti u ne tako dobro socijalizovano društvo iz kojeg može izvući negativno iskustvo. Ovo je gotovo uvek greška kod novih vlasnika pasa u parkovima za pse. Osim toga, vi morate da budete sigurni da se on nalazi u društvu zdravih pasa koji su vakcinisani kako se ne bi zarazio nekom bolešću.

Govor tela

Prilikom upoznavanja sa drugim psom, obratite pažnju na govor tela oba psa. Ako se njuškaju i mašu repovima, velike su šanse da će se igrati i takvo ponašanje nagrađujte i ohrabrujte. Takođe, ako se oba psa spuste na prednje noge koje su ispružene, dok su im zadnje noge uzdignute, to je jasan znak poziva na igru. Da biste što bolje razumeli svoje štene, trebalo bi da razumete govor njegovog tela. Kada se vaš pas oseća stresno ili nelagodno u određenoj situaciji, on će vas upozoriti. Nažalost, većina vlasnika ne prepoznaje znakove stresa kod svog psa i zanemaruje ih, a kasnije oni prerastaju u veliki problem, pošto vlasnici ne udalje štence iz ovih stresnih situacija. Pažljivo posmatrajte štene u svakoj novoj situaciji i NIKADA ne zanemarujte stresne signale koje nam šalju. Neki od stresnih signala su zevanje, pokazivanja zuba, nakostrešenost dlake… Važno je da nikada ne udarate ili kažnjavate psa u ovakvim situacijama jer ako isključite ove načine da vam oni neverbalno govore, može doći do toga da oni jednostavno preskoče ovaj korak i postanu agresivni ili plašljivi.

Nikola i Marija
“MN obuke pasa i edukacija vlasnika”

Pravila ponašanja

Na ulasku u svaki park za pse stoji istaknut spisak sa pravilima ponašanja, koji je napravljen radi bezbednosti pasa ali i vas kao njihovih vlasnika. Osnovna pravila ponašanja u parkovima za pse su:

* Pas mora biti pod stalnom kontrolom vlasnika ili vodiča;

* Vlasnici su odgovorni za svaku povredu, štetu nanetu drugim psima i ljudima od strane svojih pasa;

* Svi psi koji ispolje prve znake agresije moraju biti udaljeni iz parka. Psi sa takvim karakteristikama obavezno moraju nositi korpu. Takođe, ovakvi se psi ne bi trebali uvoditi u park ako u njemu ima nekoga;

* Zabranjen je ulazak: skotnim ženkama, ženkama u teranju, bolesnim i povređenim psima;

* Ne uvoditi štenad mlađu od četiri meseca i štenad koja nisu vakcinisana;

* Zabranjen je ulazak dece mlađe od osam godina;

* Pokupiti otpad koji napravi pas, kao i svaki drugi otpad (opuške od cigareta, omote, papire…);

* Svi psi moraju biti zdravi, čipovani i vakcinisani protiv zaraznih bolesti;

* Ne unositi hranu. Ovo se prvenstveno misli na hranu za ljude, ali naš savet je da nikada ne unosite ni hranu za pse. Neki psi mogu imati probleme sa čuvanjem resursa (hrane) i onda tako mogu ugroziti život vašeg ljubimca. Uvek krenite od pretpostavke da nisu svi psi kao vaš pas. Svaki pas je jedinka za sebe i samo ponašanje psa je jedinstveno i kompleksno;

* Nije dozvoljeno unošenje alkoholnih pića u park;

* Park se ne može koristiti za spontana društvena okupljanja i obuku pasa.

S obzirom na to da ograđeni parkovi za pse ne postoje u svim delovima grad, mnogi vlasnici pasa koriste javne zelene površine kako bi se rekreirali sa svojim ljubimcima. Nadamo se da će se broj ograđenih parkova u skorijoj budućnosti povećati, ali u međuvremenu, ne zaboravite da je pravila psećeg bontona neophodno svuda primenjivati zarad bezbednosti vaših ljubimaca, ljudi u vašoj okolini, a i vas kao vlasnika.