Ostavljeni u kolima na nemilost toploti - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas u automobilu
Od petmagazine.rs - 28/06/2019

Ostavljeni u kolima na nemilost toploti

Po visokim letnjim temperaturama život vašeg ljubimca može da bude ugrožen ako ga ostavite u zatvorenom automobilu. A njemu niko neće smeti da pomogne…

Izvor: magazin Pas, Foto: Shutterstock

Svakog leta veliki broj nesavesnih vlasnika ostavi svoje pse u zatvorenim automobilima, svesni ili nesvesni da ta odluka može da bude smrtonosna za njihovog ljubimca. Iako takvo ponašanje spada u neku vrstu okrutnosti prema životinjama, građani nemaju pravo da samoinicijativno reaguju i da provale u automobil i spasu ugroženu životinju. Jedina opcija koju imate jeste da slučaj prijavite policiji. Ali čak su i njima „ruke vezane“, pa se sve uglavnom svodi na potragu za nesavesnim vlasnikom.

Zakon

Zakon o dobrobiti životinja navodi da je zlostavljanje životinje„svako postupanje ili nepostupanje sa životinjama kojim se namerno ili iz nehata izazivaju bol, patnja, strah, stres, povreda, narušava genetska celovitost životinje i izaziva smrt“. Svakako, situacija u kojoj je pas zarobljen u automobilu gde leti temperature lako mogu da dostignu 50 stepeni, predstavlja mučenje i ugrožavanje života. Nažalost, to nije dovoljan razlog da vas zakon oslobodi krivice za uništavaje tuđe imovine ukoliko razbijete staklo i izvučete nesrećnu životinju.

„Ako psa, ili bilo koju drugu životinju zateknete u kolima kad je napolju izuzetno vruće, jedino što smete da uradite jeste da pozovete policiju. Dok oni stignu, uglavnom bude kasno, jer životinja doživi toplotni udar. Čak i kad je policija tu, oslobađanje psa svodi se na proveru registarskih oznaka i utvrđivanje ko je vlasnik vozila. Onda policija pokuša da nađe vlasnika i dovede ga da otključa automobil. Nažalost, takav scenario se uglavnom tragično završava“, kaže Zoja Jovanović, iz udruženja Animal Rescue Center.

Prema zakonu takav vlasnik može krivično da odgovara, ali je to mala uteha u slučaju povređivanja ili smrti životinje. Štaviše, poseban problem u Srbiji predstavlja izuzetno mali broj nesavesnih vlasnika koji odgovaraju za zlostavljanje ili ubijanje životinje. Važno je imati na umu da napolju ne moraju da budu izuzetno visoke temperature da bi u automobilu bilo opasno vruće. Kad je napolju 21 stepen, unutrašnjost za svega deset minuta može da se zagreje do temperature od 31 stepen, a za dvadeset minuta do čak 37 stepeni.

Svet

Neke zemlje na Zapadu ovu problematiku posebno su regulisale. Među njima je i SAD, mada se propisi razlikuju od države do države. Svega njih 20 ima zakon koji dozvoljava da se spase ljubimac iz parkiranog automobila, a čak i od tog broja samo tri dozvoljava običnim građanima da reaguju. Ostalih 17 su delovanje ograničile na specifične službe (komunalne službe, policija, vatrogasci, policija za životinje). Američki zakoni koji regulišu ovu oblast navode niz preduslova koji moraju da budu ispunjeni kako bi neki građanin uopšte krenuo u akciju spasavanja, odnosno razbijanja prozora na tuđem automobilu. Prvo, on mora da proveri da li je auto zaključan i da ima „čvrsto uverenje” da je životinja ozbiljno ugrožena ako se nešto odmah ne preduzme. Onda moraju da kontaktiraju s policijom pre obijanja vozila i da ostanu na mestu intervencije dok ne stigne patrola. Na kraju treba nadležnima da predaju životinju.

Znak u kolima

Pored mnogobrojnih negativnih primera nedavno je na internetu osvanula slika koja pokazuje kako odgovorno može da se pristupi problemu pasa zaključanih u automobilima. Naime, jedan vlasnik u Americi je postavio na kola znak na kome piše: Molim vas, nemojte da razbijate prozor zbog mog psa. Klima je uključena i puštena mu je omiljena muzika.