Oprez! Počela je sezona krpelja - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 29/04/2021

Oprez! Počela je sezona krpelja

Idiličnu sliku jurnjave psa kroz zelenu travu ili igranje u parku lako mogu pokvariti dosadne i naporne štetočine. Podignut elan zbog proleća i radost koju osećamo i mi i naši psi lako i brzo će anestezirati brojni krpelji, buve, komarci i svi oni insekti koji se takođe raduju, ali svom novom plenu i svežoj krvi

Piše: Petmagazine.rs

Ne samo što su ti ugrizi užasno iritirajući i po vas i po vašeg psa, oni su i te kako opasni. Kroz pljuvačku ovih parazita u organizam vašeg psa mogu ubrizgati razne patogene koji uzrokuju niz bolesti i infekcija, među kojima ima i onih ozbiljnih pa čak i fatalnih kao što su lajšmanija, filarijaza, lajmska bolest, rikecija, teška anemija…

Sam proces lečenja svake od njih je dugačak i mukotrpan, a u nekim slučajevama, nažalost, nema adekvatne pomoći. Stoga naš narod ne greši kada kaže “bolje sprečiti nego lečiti” jer se prevencija ipak pokazala najefikasnijom i najpodnošljivijom metodom. Magazin Pas vas zato podseća šta sve vreba iz trave.

Buve

Buve napadaju pse tokom cele godine, a naši ljubimci ih mogu dobiti od drugih inficiranih životinja ili ulaskom u inficirano okruženje. One su jedan od najčešćih razloga zbog kog tražimo pomoć veterinara. Ovi paraziti mogu biti dugački od jednog do četiri milimetra, ali skaču veoma daleko zbog svojih izuzetno jakih nogu. Ne samo da sisaju krv pasa, mačaka i drugih životinja pa i ljudi, one takođe infestiraju kuću u kojoj živi pas. Stoga je veoma teško rešiti ih se.

Krpelji

Krpelji su paraziti koji se hrane velikim količinama krvi. Porastu između jednog i tri milimetra, ali nakon obroka mogu dostići veličinu i od jednog centimetra. Ugrizima prenose mnoge bolesti. Krpelji žive na velikim otvorenim prostorima, kao što su polja i šume, ali takođe i u urbanim parkovima i vrtovima. Njihova široka raprostranjenost je povezana s njihovom velikom sposobnošću prilagođavanja različitim klimatskim uslovima i okruženjima.

Najčešće se nalaze u proleće i leto, ali su takođe aktivni u jesen i na kraju zime. Kad pas prolazi kroz inficirano okruženje, krpelj se uhvati za krzno i kreće u potragu za idealnim mestom za sisanje krvi. Može ostati na istom mestu i hraniti se 10-15 dana, nakon čega padne na zemlju i polaže jaja. Larve koje su rođene takođe se hrane krvlju, baš kao i odrasli.

Komarci

Komarci se mogu naći svuda, a naročito su česti u Mediteranskim i tropskim zemljama. Uglavnom su aktivni između aprila i oktobra, najčešće uveče i tokom noći. U toplijoj sezoni se tokom dana kriju i odmaraju. Tigrasti komarac, međutim, napada plen i tokom dana. Ne samo da su njihovi ugrizi dosadni, već izazivaju velike probleme.

Prevencija

Prevencija je najbolji način da zaštitite svog psa od parazita i njihovih ugriza. Pesticidi se mogu koristiti da biste izbegli izlaganje parazitima na mestima gde je vaš pas najviše izložen riziku, ali najefikasniji izbor je dobar paraziticid koji odgovara dnevnoj rutini psa i rutini njegove porodice.

Najčešći paraziticid su ampule odnosno spot-on preparati, ogrlice, tablete i sprejevi.