Opasan pas ne postoji - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 10/03/2021

Opasan pas ne postoji

Agresija je uvek sindrom, a ne simptom, i prethode joj jasni znakovi upozorenja. Ne postoje problematični psi, već samo neodgovorni vlasnici, saglasni su stručnjaci

Piše: Petmagazine.rs

U Pravilniku o načinu držanja pasa koji mogu predstavljati opasnost za okolinu, pod terminom “opasan pas” navedeni su psi rase pitbul terijer ili mešanac te rase koji ne potiče iz kontrolisanog uzgoja, zatim bul terijer, stafordski terijer, američki stafordski terijer, mini-bul terijer ili mešanci navedenih rasa. Psi rase kangal i rotvajler, koji važe za pasmine s najjačim ugrizom u psećem svetu, nisu na ovoj listi.

Pravilnikom je jasno predviđeno i da vlasnik koji drži opasnog psa mora zajedno sa psom da prođe obuku uz proveru stepena socijalizacije. Nadalje, navedeno je i da “opasnog psa” može da drži samo punoletno lice koje nije kažnjavano, odnosno protiv koga nije pokrenut postupak zbog kaznenih dela protiv života i tela, imovine, javnog reda i mira, kao ni zbog kaznenih dela zloupotrebe opojnih droga, ubijanja i zlostavljanja životinja, odnosno kaznenih dela koja sadrže elemente nasilja. Neretko se nakon napada vlasničkih pasa sazna da su vlasnici upravo “lica odranije poznata policiji” ili osoba koju komšije prepoznaju kao nasilnika u porodici, pa je, čini se, ovaj pravilnik, donet 2010. godine, i dalje samo mrtvo slovo na papiru.

Kazne i takse

Za oglušivanje o Pravilnik, predviđene su kazne u iznosu od 2.500 do 75.000 dinara, a za vlasnike pasa koji ujedu ili nekog povrede zaprećena je kazna od jedne do osam godina zatvora. Ali, kako pokazuje praksa, vlasnici pasa retko završe u zatvoru, već prolaze s prekršajnim prijavama i novčanim kaznama. Skupština grada Beograda donela je 2011. godine i posebnu odluku po kojoj su vlasnici “opasnih pasa” dužni da plaćaju godišnju taksu u iznosu od 30.000 dinara. Međutim, ova odluka bila je na snazi veoma kratko.

Prevencija

– Zakonodavac je sve predvideo, ali kada je reč o sprovođenju zakona i odluka, moramo se vratiti osnovama. Smatram da bi trebalo sprovoditi obuke s vlasnicima i psima, da bi psi koji su označeni kao potencijalno opasni trebalo da u šetnji nose korpu. Trebalo bi da vlasnici čine i one banalnije stvari poput skupljanja izmeta za svojim psima, a ni to ne rade. Krenuli smo pravim putem i ima pomaka, ali edukacija je na početku i na kraju svega. Svest ljudi mora da bude na nivou normalnog i pravilnog ponašanja, kaže direktora JKP “Veterina Beograd” dr vet. med. Budimir Grubić.

Obaveze odgajivača

– Zakonom je propisan način držanja rasa koje je zakonodavac odredio Pravilnikom, u smislu da dvorište mora imati visoke zidove, da prostor u kojem boravi pas mora biti zaključan i obezbeđen, da u šetnji pas mora biti na kratkom povodniku i sa korpom, i mi to naravno poštujemo. Razume se, vlasnike edukujemo o rasi kada dođu u odgajivačnicu, jer stafordi svakako nisu psi za svakoga. Mada ja bilo koga mogu da pustim u dvorište sa mojim psima, bez bojazni da će se nekome nešto desiti. Agresija nema veze sa rasom, jer ne postoje opasne rase, već samo opasni i neodgovorni vlasnici. Urađena je statistika na globalnom nivou pre nekoliko godina i čivava se nalazi u vrhu liste po broju ujeda, labrador je na sedmom, a staford tek na 16. mestu. To su visokointeligentni, agilni i živahni psi, i biće odlični ljubimci ako se rano socijalizuju i ako se vaspitavaju na ispravan način, kaže Damir Markov, međunarodni kinološki sudija i jedan od najeminentnijih odgajivača rase američki stafordski terijer.

Naš sagovornik ističe i da psi sve osećaju i da moraju znati da je čovek uvek iznad njih, da se ne boji.

– Ukoliko osete strah, psi će prirodno pokazati dominaciju. U ringu, kada ocenjujem pse, moram da im otvorim usta i pogledam zube. Nepoznatim i psima svih rasa. I to uvek uradim bez problema, ali to se uči, a i moj stav je zaslužan što je to tako. Nažalost, naša zemlja je u oblasti kinologije i zakonodavstva o životinjama još uvek neuređena – smatra Markov.

PRAVILNIK O “OPASNIM PSIMA

* Pas koji se drži kao kućni ljubimac, a koji može predstavljati opasnost za okolinu je bilo koja jedinka, izuzev službenog psa, koja je:

1) bez očiglednog povoda napala čoveka i nanela mu telesne povrede ili smrt;

2) bez očiglednog povoda napala drugog psa i nanela mu teške telesne povrede ili smrt;

3) uzgajana, odnosno dresirana za borbe pasa ili nađena u organizovanoj borbi sa drugim psom;

4) namenjena za čuvanje imovine ili kao telesni čuvar;

5) rase pitbul terijer ili mešanac te rase koji ne potiče iz kontrolisanog uzgoja;

6) rase bul terijer, stafordski terijer, američki staford terijer i mini-bul terijer ili mešanac tih rasa.

VLASNIK

* Opasne pse mogu da izvode samo punoletna lica, i to uz brnjicu i na povocu;

* Vlasnik opasnog psa ne sme psa ustupiti nekom drugom licu na čuvanje i privremeni smeštaj, osim u cilju obezbeđivanja lečenja psa (kod veterinara);

* Vlasnik opasnog psa mora da obezbedi da taj pas bude obeležen mikročipom;

* Opasan pas mora da se drži u prostoru koji je odgovarajuće veličine i iz koga pas ne može da pobegne;

* Na ulazu u prostor u kome se drži opasan pas mora da bude vidljivo istaknuto upozorenje: “OPASAN PAS”;

* Ulaz u prostor ili objekat u kome se drži opasan pas mora se držati pod ključem;

Related Posts