Od smetlišta do Bele kuće - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
amerika
Od petmagazine.rs - 26/01/2021

Od smetlišta do Bele kuće

Organizacija Prijatelji životinja ocenila je da će gest novog američkog predsednika Džoa Bajdena koji je sa sobom u Belu kuću poveo i udomljenog psa – pozitivno uticati na porast svesti o važnosti udomljavanja životinja umesto njihove kupovine, u celom svetu

Izvor: N1

Novi predsednik SAD uselio se u Belu kuću sa svojom porodicom i dva psa od kojih je Mejdžor, mlađi pas, udomljen.

Organizacija Prijatelji životinja u saopštenju podsećaju da su Bajdenovi udomili Mejdžora pre dve godine kada je s još šest štenadi bio bačen na smetlište i spasen hitnom veterinarskom intervencijom.

Nekoliko dana pre Bajdenove inauguracije organizovana je “indoguracija” za Mejdžora kojom se proslavio bajkovit put napuštenog psa iz skloništa do Bele kuće. Prikupljena sredstva za pridruživanje ovom virtualnom događaju donirana su skloništu odakle je pas udomljen.

– Mejdžorov put od ulice do predsedničke rezidencije trijumf je udomljavanja, smatraju Prijatelji životinja.

Poručuju da političari treba da budu uzor i iskoriste svoj položaj za osvešćivanje javnosti, a u situaciji kada imamo velik broj napuštenih životinja, udomljavanje je pravi primer društveno odgovornog ponašanja.

Stoga smatraju da će ovaj gest predsednika Bajdena i boravak udomljenoga psa u Beloj kući sigurno pozitivno uticati na porast svesti o važnosti udomljavanja životinja umesto njihove kupovine, i to ne samo u SAD-u nego u celome svetu.

Iako neki navode da je Mejdžor prvi udomljeni pas koji dolazi da živi u zvaničnu rezidenciju predsednika SAD-a, Prijatelji životinja podsećaju da je tokom predsedničkog mandata Lindona B. Džonsona 1960-ih tamo živeo i mešanac Juki, kojeg je pronašla napuštenog na benzinskoj pumpi u Teksasu njegova ćerka Lusi.

Juki je bio prvi udomljeni pas u Beloj kući verno prateći predsednika u gotovo svim njegovim aktivnostima. Predsednik je vodio Jukija sa sobom na sastanke kabineta i u Ovalni kabinet, plivali su zajedno u bazenu, a Džonson je i plesao s njim na venčanju ćerke Linde. Govorio je za Jukija da je najpametniji i najviše prijateljski raspoložen od svih pasa koje je poznavao. Juki je navodno bio uz njega i u trenutku smrti.

Ponovo i mačka u Beloj kući

Bajdenova supruga Džil najavila je da bi predsednički par volio da udomi i mačku. To, navode Prijatelji životinja, ne bi bila prva udomljena mačka u predsedničkoj rezidenciji jer tu je ranije živio Soks, mačak kojeg je udomila kći Bila Klintona dok je on još bio guverner Arkanzasa, a doživeo je gotovo 20 godina.

Crno-beli Soks redovno se pojavljivao na fotografijama iz Bele kuće tokom osmogodišnjeg Klintonovog predsedničkog mandata, često sedeći na predsednikovom ramenu. Imao je sopstveni interneti klub obožavatelja, pojavljivao se na dobrotvornim akcijama za životinje i bio je jedan od tema knjige Hilari Klinton “Dragi Soks, dragi prijatelj: Dečja pisma Prvim kućnim ljubimcima”.

Related Posts