Njujork: Otvora se muzej pasa, a psima je ulaz - zabranjen - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 25/02/2019

Njujork: Otvora se muzej pasa, a psima je ulaz – zabranjen

Bronzane statue, ulja na platnu i mnoštvo činjenica koje možda niste znali o terijerima, buldozima i čivavama…Njujork ponovno ima svoj muzej pasa, ali pristup u njega četvoronožni kućni ljubimci – nemaju.

Izvor: Hina

Muzej je osnovan 1982. godine, a nakon tridesetak godina “gostovanja” u Sent Luisu, muzej se ponovno otvara u Njujorku i poseduje jednu od najvećih umetničkih kolekcija u svetu posvećenu psima.

Premda će vas u obilazak muzeja povesti virtualni pas vodič, u muzej ne smete dovesti vlastitog kućnog ljubimca.

Muzej će biti otvoren ovog meseca, a uprava muzeja pozvala je posetioce na posebnu izložbu pod nazivom “For the Love of All Things Dog” (Za ljubav pasju), koja će se fokusirati na dela iz 19. veka, odnosno vreme kada su psi bili deo društvenog statusa pa su njihovi vlasnici naručivali njihove portrete.

Među brojnim umetnicima poznatim po portretiranju i slikanju pasa čija su dela izložena u muzeju zastupljeni su Edvin Landsir, Mod Erl i Artur Vardl.

A Distinguished Member of the Humane Society exhibited 1838 Sir Edwin Henry Landseer 1802-1873 Bequeathed by Newman Smith 1887 http://www.tate.org.uk/art/work/N01226
Mod Earl

Posetioci mogu videti i dela savremenih umetnika, poput apstraktnih prikaza pasa meksičkoga slikara Alfreda Garcije Agilara, kao i fotografije pasa njegovog sugrađanina Vilijama Vegmana.

William Wegman

Uz umetnička dela, posetioci izložbe moći će da vide i eksponate poput antičkih psećih okovratnika koji pojašnjavaju ulogu i društveni značaj pasa u to doba.

Ako vas put nanese u Njujork, trebalo bi da znate da je muzej smešten samo nekoliko blokova od Empajer Stejta na Menhetnu i da ulaz za odrasle košta 15 dolara.