Neverovatan nos - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 18/08/2021

Neverovatan nos

Pseći njuh je mnogo jači od ljudskog osećaja za mirise. Oni mogu da otkriju sve, od aroma u vazduhu do organizama u prašini, a možda mogu da nanjuše i koronavirus koji izaziva COVID-19

Tekst: petmagazine.rs

Naučnici veruju da je pseće čulo mirisa deset do sto hiljada puta jače od ljudskog, a lovački psi imaju posebno istančan njuh. Nemački ovčari se najčešće koriste za otkrivanje eksploziva i narkotika, a u laboratorijama, različite rase pasa obučavaju se da prepoznaju uzorke mokraće ili pljuvačke osoba obolelih od raka ili Parkinsonove bolesti. Prema najnovijim istraživanjima psi mogu da “prepoznaju” i da li ste bolovali od malarije, i to tako što će pomirisati čarapu!

Istraživanje se oslanja na to da istrenirani psi mogu da identifikuju čarape koje pripadaju deci koja su imala malariju. Deca koja su učestvovala u istraživanju su prethodnu noć spavala u čarapama, a psi su zatim naredno jutro njuškali čarapice za test. Psi ne samo da su tačno identifikovali vlasnika čarapa, već su mogli i da razlikuju one koji su imali lakši oblik ove bolesti, onih sa težim oblikom. Ovo otkriće u suštini je brzi test za prepoznavanje pojedinaca zaraženih malarijom u grupnom okruženju, a studija je urađena u saradnji britanskih i gambijskih naučnika sa dobrotvornom organizacijom Medical Detection Dogs.

– Za pse je opšte poznato da ih privlače novi i zanimljivi mirisi, tako da je uz njihovu divnu njušku, ovo samo “dodatak” koji ne smemo da zanemarimo, rekla je Kler Gest, osnivač Medical Detection Dogs za The New York Times. – Ovo je veliko istraživanje i kao i kod prepoznavanja drugih bolesti, ovo je još jedna pobeda.

Njuškanje bolesti za pse deluje na isti način kao i njuškanje bilo čega drugog, i psi obično koriste nos da pretražuju okolinu u potrazi za novijim mirisima. Zato, kada vas ljubimac, tokom šetnje, povuče na jednu stranu jer je baš tu neki poseban miris, udovoljite mu.

Šta mogu da nanjuše

Dijabetes – psi imaju mogućnost da nanjuše dijabetes kod ljudi. Naravno, sa ovom sposobnošću se ne rađaju, ali imaju sposobnost da se obuče.

Bakterije – zahvaljujući svom izvanrednom njuhu, psi mogu da otkriju i prate kretanje bakterija.

Minerali i rude – naše ljubimce možemo da obučimo i dapronalaze minerale i rude jer svojim razvijenim njuhom mogu da osete mirise koji potiču iz velikih dubina ispod zemlje.

Rak – ćelije raka u organizmu imaju karakterističan miris koji mogu otkriti životinje koje imaju veoma razvijen njuh, kao što su to psi.

Related Posts