Nemačka doga: Nežna duša u telu džina - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 01/02/2019

Nemačka doga: Nežna duša u telu džina

Ovaj pas obožava ljude, decu i druge životinje i, uprkos svojoj veličini, uvek će želeti da se ušuška kraj vas na kauču. Ali neka vas njegova mirna narav ne zavara. Ako njegovoj porodici zapreti opasnost – neustrašivo će je štititi

Tekst: magazin Pas, Foto: Shutterstock

Nema baš mnogo pasa koji vas svaki put kada ih ugledate potpuno ostave bez daha. I bez teksta. Iako vas neke rase mogu fascinirati svojom slatkoćom, gracioznošću ili pak snagom, nemačka doga će uvek i svuda biti u centru pažnje, jer ovaj nežni div svakome mora upasti u oči.

Apolon među psima

Zbog svojih dimenzija spada u top tri najveće (najviše) rase na svetu, uz irskog vučjeg hrta i škotskog jelenskog hrta. Već vekovima ga nazivaju Apolonom među psima, prema grčkom bogu sunca, najsjajnijem na nebu. I to nije slučajno. Kinolozi širom sveta ističu da je priroda prema ovom psu bila najdarežljivija, pa mnogi čak tvrde i da ima ubedljivo najdivniji karakter u psećem svetu. Nemačka doga je privržen, smiren pas, pun ljubavi, naročito nežan prema deci.

Drevni mezimci

U egipatskim artefaktima koji datiraju iz perioda 3.000 godina pre nove ere vide se crteži velikih pasa koji su gotovo identični današnjim nemačkim dogama. Takođe, u hramovima drevnog Vavilona, na zidovima su pronađeni crteži pasa nalik dogama. Postoje istorijski tragovi da su psi slični ovim divovima živeli na Tibetu 1.000 godina pre nove ere, a prema dostupnim podacima, za širenje ove rase na druge kontinente najzaslužniji su Asirci, koji su ih prodavali Grcima i Rimljanima.

Vredan radnik

Ova rasa nastala je kao vredan i uporan radni pas, prvenstveno lovac na divlje veprove. Bio je to tada agresivan i neustrašiv pas, koji nije bio prikladan za život u domu, niti se pomišljalo da bude kućni ljubimac. Danas, međutim, doga ne bi bila idealan kandidat za suprotstavljanje divljim životinjama, jer je ova rasa od 19. veka uzgajana da bude veran i odan čovekov prijatelj, nežna duša i najbolji drugar psima, drugim životinjama i ljudima, pre svega mališanima.

Moćan lavež

Prijateljski je nastrojen pas, ali kada zalaje – nema tog junaka koji se neće uplašiti. A još kada se s njim susretne oči u oči – budite sigurni da je vaša imovina bezbedna ako u domu imate nemačku dogu. Malo je onih koji bi se suprotstavili ovom psu. Kada se uzdigne na zadnje noge, najčešće je viši od svakog čoveka.

Pravi čuvar

Iako gotovo nikada ne iskazuje agresiju, ostalo je u njemu neustrašive krvi predaka koji su lovili i ganjali divlje veprove. Tih i stamen, ovaj pas će neustrašivo štititi svoju porodicu ukoliko za to bude potrebe. Inače, obožava sve ljude, goste, prolaznike… svima će se obradovati i dozvoliti im da ga maze.

Rano vaspitavanje

Kada poželite da u svoj dom dovedete ovu nežnu grdosiju, imajte na umu da s vaspitavanjem i treningom morate početi odmah, jer zamislite samo dogu koju na sluša! Ovaj pas teži kao prosečan čovek, pa ako vas ne sluša, niti ćete moći da ga zaustavite, niti da ubedite ljude da vaš džin nije opasan već samo neposlušan. Doge su veoma inteligentni psi i lako se treniraju, tako da ga morate od prvog trenutka kada uđe u vaš dom naučiti osnovnim komandama i ponašanju u šetnji (povodac, park za pse) kako biste imali smirenog i uravnoteženog psa, što doge svakako jesu ako se sa socijalizacijom i treningom počne na vreme.

Osetljiv i pun ljubavi

Ovaj pas će samo želeće vam ugodi, da uvek bude u vašoj blizini, da ga mazite i volite. Jednostavno obožava ljude i, uprkos svojoj veličini, uvek će želeti da se ušuška kraj vas na kauču. Zato kupite veeeliki kauč. Mnogi pripadnici ove rase imaju naviku da ljude gurkaju glavom i tako traže svoju dozu maženja.

Nije alav

Možda nikada na biste rekli, ali doge nisu alavi psi i količinski ne jedu mnogo hrane. Kao i svakom drugom psu, potrebne su mu svakodnevne šetnje i igra, ali doga nije previše energičan pas, iako uživa u domu s prostranim dvorištem. Ako živite u manjem stanu, nemačka doga svakako nije pravi izbor za vas.

Ne voli zimu

Doga će rado ogrnuti džemper ili toplu šuškavu jaknu tokom hladnih dana jer zimu niti voli niti podnosi, te se lako može prehladiti.

Tužna činjenica

Nažalost, što je veći pas, njegov životni vek je kraći. Tako nemačke doge u proseku žive svega osam godina. Osvojiće vaše srce na prvi pogled i biće najdivniji mezimci, ali morate imati na umu da to neće dugo trajati.

Staklene noge

Zbog gabarita, potrebno je više vremena da kosti i zglobovi mladih nemačkih doga i štenaca prestanu da rastu (dostignu svoj maksimum). Zato ne dozvoljavajte svom štenetu da skače i ne vodite ga na trčanje dok ne napuni bar 18 meseci. Tako ćete umanjiti pritisak na njegove kosti i zglobove i očuvati ih zdravim i snažnim. 

Junak crtanog filma

Jedan od omiljenih pasa iz crtanih filmova svakako je veliki i umiljati, beskrajno smešni vragolan Skubi Du iz istoimene američke animirane serije. Možda se i niste zapitali koje je rase ovaj pas, ljubimac Šegija iz nekada veoma popularnog crtanog filma na našim prostorima, ali u pitanju je upravo nemačka doga.

Izgled

Elegantan, uglađen, mišićav pas, pravi atleta. Na telu nemačke doge najpre uočavamo veliku glavu, dugu i široku. Ima dugačak i graciozan vrat i velike, opuštene uši. Kupiranje ušiju dozvoljeno je još samo u SAD, dok je na drugim kontinentima strogo zabranjeno, osim iz medicinskih razloga, kada je to nužno. Njegov snažan rep može s lakoćom oboriti gotovo sve na šta naiđe. Srećom, doga nije previše energična pasmina, pa se ovo neće dešavati često.

Da li znate… da se doga dosta linja, ali je njegovu dlaku lako održavati redovnim četkanjem

Činjenice

1880.

godine u Berlinu je ova rasa nazvana nemački pas (Deutsche Dogge)

Visina

76–86 cm

mužjaci

71–81 cm

ženke

Težina

64–79 kg

mužjaci

50–64 kg

ženke

Vek

7–10

godina