Nega od malih šapa - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas se kupa
Od petmagazine.rs - 06/08/2021

Nega od malih šapa

Ako se pitate kada je najbolje da počnete sa negom dlake vašeg šteneta, sledeće informacije trebale bi da vam pomognu

Piše: petmagazine.rs

Prvo, čestitamo vam na najnovijem članu porodice! Imati štene u kući je predivno, jer je svaki sat ispunjen igrom, smehom, međutim, nije sve u tome. Da biste bili sigurni da će se štene dobro socijalizovati potrebna je obuka, tokom koje morate da budete strpljivi i da pozitivno razmišljate. A ovo se takođe odnosi i na profesionalne usluge poput nege i posete veterinaru.

Nežno i pozitivno

Čim nabavite štene, prvi savet je da ga nežno mazite i da budite pažljivi sa njim. Obavezno mu često dodirujte šape, zube, nokte, uši i unutrašnjost butina kako bi se naviklo i kako ne bi neprijatno reagovalo kasnije na te dodire. U nekom trenutku, a vi ćete to sami primetiti, psu će biti lagodno sa vama i vaši dodiri će da mu prijaju, tada je pravo vreme da počnete četkanje i češljanje. To će ih prvenstveno pripremiti za salone, u koje ćete ih voditi ne pre 16. nedelje starosti. 

Prvi put

Prvi odlazak u salon je upoznavanje, štene treba upoznati sa kadom, fenom i raznim četkama, makazama .. U profesionalnim salonima vam nikada neće preporučiti da štene ošišate, razlog je što je jako nezgodno da štene prisiljavate da stoji mirno i da se njime rukuje 1,5 sata. Ovo je previše za nemirno štene, a da biste bolje razumeli to je isto kao da tražite da jednogodišnje dete sedi 45 minuta bez mirno, bez odlaska u kupatilo ili igranja. Zbog toga se rade samo osnove, priča za naš magazin Maja Latinčević, grumerka.

– Najbolje vreme za prvi tretman je u razdoblju između 3 – 6 meseci. Veoma je bitno da se štene navikne na razne zvukove, mirise i alate. Trajanje tretmana će zavisiti od mnogo faktora, da li je štene mirno, razigrano, kakav mu je karakter, ali i od veličine, tipa dlake – priča Maja.

Prva poseta salonu za negu bi trebala da bude kratka i neopterećujuća, kako za štene, tako za vlasnika.

– Kupamo ih, polako ih sušimo, skraćujemo nokte, šišamo krzno oko očiju, jastučića i oko sanitarnog čvora. Ovo je otprilike sve što mogu da podnesu. Ovo je način da se upoznaju sa načinom i priborom, kaže Maja. – U zavisnosti od toga kako štene reaguje na prvu negu, preporučujemo da se uradi još jednom ova vrsta šišanja.

– Ono što želim da istaknem, jeste da šišanje nije samo estetska potreba. I zato je bitno da na vreme počnete sa negom. Hrana, prljavština i drugi otpaci iz okoline mogu se lako zalepiti u dlaku i izazvati higijenske i zdravstvene probleme kod vašeg ljubimca. Napomenula bih i da određene rase ne zahtevaju šišanje, već je dovoljno redovno četkanje, ali je za neke rase šišanje pasa od velike važnosti i zato je neophodno obavljati ga redovno – ističe naša sagovornica.

U zavisnosti o kojoj rasi je reč, kao i o željama vlasnika, dugodlaki odrasli psi bi trebali da posećuju salon na svaka 2 do 3 meseca, dok je češljanje pasa kod kuće vrlo je važno da bi se dlaka mogla pravilno održavati i uređivati. Vlasnici dugodlakih pasmina svoje ljubimce bi trebali četkati barem 2 puta nedeljno, ako ne i češće.

Letnje frizure

Takozvani „hipoalergeni” psi, pudle i mešanci te rase, imaju glatku, dužu dlaku koja sprečava lako linjanje poddlake. Druge rase su uzgajane za oštro zimsko vreme i zato imaju gusto krzno. Ove rase sa više dlake prirodno zadržavaju toplotu. Kao i svim drugim rasama koje zahtevaju regularno šišanje, i njima bi dobro došlo šišanje kako vreme postaje toplije.

Rase koje možete da šišate bez griže savesti leti su: mešanac pudle i retrivera ili labradora, portugalski vodeni pas, pudla, jorkširski terijer, njufaundlend, bernardinac, bernski planinski pas. Psima sa prirodno kratkom dlakom, a primer bi bio boksera ili bostonski terijeri, letnje šišanje nije neophodno.

Related Posts