Ne zaboravljajte vodu - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas i voda
Od petmagazine.rs - 10/05/2020

Ne zaboravljajte vodu

Bez hrane, kažu, pas može da izdrži i tri nedelje, ali bez vode ne može ni nekoliko dana.

Tekst: magazin „Pas“; Foto: Shuterstock

Voda čini i do 75 odsto telesne mase odraslog psa, pri čemu nivo vode u organizmu zavisi od ugojenosti životinje. Zato i ne čudi što se ljubimci s većim apetitom obrušavaju na činije s vodom nego s hranom. Važno je napomenuti i da ako smo mi žedni, vrlo je verovatno da je žedan i naš pas, naročito ako je bio veoma aktivan (trčao, skakao, imao trening). Zato je na vlasniku da svom mezimcu obezbedi uvek dostupnu svežu vodu.

Uloga vode u organizmu

Organizam psa, kao i čovekov, da bi redovno obavljao sve svoje vitalne funkcije, mora da ima dovoljno vode. Ona je ključna za regulaciju telesne temperature, varenje hrane, odvajanje hranljivih materija od nepotrebnih… Zahvaljujući vodi, one kruže organizmom psa i snabdevaju ćelije preko potrebnom energijom.

Gube vodu dahtanjem

Unos tečnosti važan je za svako živo biće, ali kod pasa i nešto više nego kod drugih vrsta. Razlog za to je što psi gube vodu dahtanjem, varenjem u crevima i sistemu za preradu hrane, ali i kroz pluća i bubrege. Ovako potrošena tečnost mora da se nadoknadi, što se svakom vlasniku nameće kao jedna od prvih i najvažnijih obaveza pri nabavci ljubimca – nadohvat šape ili njuške on uvek mora da ima dovoljno pitke i sveže vode.

Potrebe variraju

Količina tečnosti koju životinja unosi varira i zavisi od više faktora. Među najvažnijima je nivo fizičke aktivnosti jer, što se pas više kreće, trči ili izvodi u šetnje, biće više žedan. Potrebe pasa za tečnošću biće povećane i ukoliko u njegovoj ishrani preovlađuje suva hrana, poput mesa ili industrijske dehidrirane hrane. Ona u sebi sadrži svega desetak odsto vlage, a za njenu razgradnju potrebno je mnogo više. Granule, koje najčešće dajemo svojim ljubimcima, takođe brzo dehidriraju organizam i usporavaju varenje, pa psi kojima su one najčešće na meniju piju više vode. Ljubimci koji se hrane domaćom kuvanom hranom ili industrijskim namirnicama iz konzervi znatno manje kruže oko slavine. U njihovim obrocima ima mnogo više tečnosti i samim tim su njihove potrebe za tečnošću manje.

Količina

Zdrav pas, prema tumačenju stručnjaka, u proseku bi dnevno trebalo da popije oko 750 mililitara vode (količina za umereno aktivnog psa težine oko 15 kilograma). Kod štenaca je situacija nešto drugačija, ali se smatra da kučence treba da unosi oko pola čaše vode na svaka dva sata, pri čemu se vlasnicima savetuje da prate koliko vode štene pije.

Savet +

Kad god idete u šetnju, obavezno ponesite vodu za psa. Tokom dužih šetnji psu bi trebalo nekoliko puta ponuditi da pije. Veoma je korisno naučiti psa da pije vodu iz ruke ili iz mlaza sa česme ili iz creva, jer nikad ne znate kada ćete doći u situaciju da je to jedini način da mu date vodu.