Navikavanje na povodac - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas na povocu
Od petmagazine.rs - 04/06/2020

Navikavanje na povodac

Neke od osnovnih stvari koje bi svaki vlasnik trebalo da nauči svog psa su da prihvati povodac, am ili ogrlicu i da šeta uz njega tako da ne vuče povodnik.  

Tekst i foto: Marija Marjanović i Nikola Urošević iz „MN obuke pasa i edukacije vlasnika” za magazin „Pas“

Treći veliki momenat u životu vašeg šteneta posle dolaska u vaš dom i prve posete veterinaru jeste izlazak napolje. Tada su svi članovi porodice uzbuđeni, tada prvi put novi član porodice upoznaje spoljašnji svet, nove mirise, druge ljude…

Ogrlica ili am

Prva stvar koja zatim dolazi na red su povodac i ogrlica ili možda am, a kako odabrati baš onaj pravi za vašeg novog člana porodice, jedno je od čestih pitanja. Zapravo, ogrlica ili am i povodac trebalo bi već da budu nabavljeni.

Koju vrstu povodnika izabrati kada postoji tako veliki izbor? To može zbuniti vlasnike, a ono što mi možemo da vam predložimo jeste da izaberete povodac dužine dva metra (radni povodac), koji se lako može skratiti i na dužinu od jednog metra. Ovakav tip povodnika može vam dosta pomoći prilikom treniranja vašeg psa da ne vuče, ali isto tako i daje slobodu vašem ljubimcu kada ga pustite na dužinu od dva metra.

Kod izbora pravog ama za vašeg ljubimca najbolje bi bilo da ga povedete sa sobom, jer tako izbegavate mogućnost da uzmete mali ili veliki. Ako imate psa manjeg rasta, velike su šanse da ne nađete pravu veličinu, ali onda možete da iskoristite amove koji su napravljeni za mačke. Prednosti korišćenja ama su višestruke, ali u prvom redu reč je o tome što ne povređuju vrat psa, što može izazvati velike probleme kod brahiocefaličnih pasa. Osim mehaničkih povreda, korišćenjem ama izbegavate da povredite i tiroidnu žlezdu koja se nalazi u vratu psa, a ona ima ulogu u lučenju hormona koji utiču na rad ćelija, tkiva i organa.

Zašto ne davilica?

pas sa davilicom

U predelu vrata kod pasa se nalaze:

– limfni čvorovi

– mandibularna žlezda

– tiroidna žlezda

– dušnik

– arterije

– vene

– jednjak

Navikavanje

Navikavanje psa na povodac, ogrlicu ili am počinje nekoliko dana pošto ljubimac uđe u vaš dom. Kada se stavi am ili ogrlica, ostavlja se na psu tokom nekoliko dana. Prvo što bi trebalo da uradite jeste da stavite am ili ogrlicu na pod i da ga vaše štene onjuši, a kada ono to uradi, odmah ga nagradite delićem poslastice. Želimo da štene stekne pozitivna iskustva tokom upoznavanja novog predmeta. Posle njuškanja, polako ga zakačite i nagradite štene još jednom. Ovaj proces ponavljajte nekoliko puta, a potom ogrlicu/am ostavite na vašem štenetu nekoliko dana. Ovo radimo kako bi se štene naviklo.

Povodac

Kada govorimo o povodniku, ono što se nama u praksi najbolje pokazalo jeste da nabavite dva tipa povodnika. Jedan povodnik može da bude od platna, a idealno bi bilo da drugi bude od metala. Štenci istražuju svet oko sebe ubacivanjem u usta svega na šta nalete, i gotovo svi to instinktivno urade sa običnim platnenim povodnikom. U ovakvim situacijama vlasnici obično to okrenu na igru i kada to oni urade, imamo problem jer grickanje povodnika onda postaje igra nadvlačenja. Metalni povodac prevenira ovakve situacije. Metal nije baš prijatan za žvakanje i vaše štene možda proba, ali ubrzo će odustati. Kada vaše štene odustane i takvo ponašanje ne ispolji u naredne dve nedelje, možemo izbaciti metalni i ubaciti platneni povodac.

Povlačenje

Još jedna važna stvar jeste navikavanje vašeg šteneta na blago povlačenje povoca, i to možete raditi u svom domu uvek kada ugrabite samo tri minuta slobodnog vremena. Zakačite vaše štene na povodac i polako ga povlačite u levu stranu. Čim vaše štene napravi prvi korak ili samo pola koraka, odmah ga nagradite rečju „bravo” i delićem poslastice, a potom to uradite u drugu stranu i opet ga nagradite. Tako vaše štene navikavate na potisak povodnika i sprečavate da se ono uplaši, stane i neće da se pomeri ili počne da beži kada se to desi napolju, a to je sasvim normalno za psa koji se nađe pod stresom i prvi put oseti potisak na povodniku u nepoznatoj sredini.

Pas vuče povodnik

Još jedan veliki problem kod novih vlasnika predstavlja momenat kada njihov pas krene da vuče na povodniku. Prvih nekoliko meseci ovo vam može biti interesantno, ali kasnije to prerasta u veliki problem i može biti izvor frustracija za vlasnike. Prvo što bi trebalo da uradite u situacijama kada vaše štene krene da vuče jeste da stanete, pozovete vaše štene i kada se ono vrati, nastavite šetnju. Poziv koji vežbate za vraćanje je zapravo fokusiranje vašeg šteneta i gradite ga još onog momenta kada ono uđe u vaš dom kroz razne igrice koje će ga podstaći na razmišljanje. Cilj je da u šetnji povodac vašeg ljubimca bude opušten.

Koristite jasnu komandu kada vašeg psa puštate da istražuje i obavezno to povezujte sa površinom na kojoj se on nalazi. Ono što mi obično radimo jeste da, dok smo na asfaltu, pas hoda pored, ali da kada dođemo do trave, koristimo komandu „ajde”, kao reč za otpuštanje, da on može da njuška i ispuni sve svoje fiziološke potrebe. Kada razumemo potrebe našeg psa, i učimo ga komandama koje nam trebaju u svakodnevnom životu, dobijamo srećnog psa i postajemo srećna porodica.

Primeri iz prakse

pas vuce povodac

Najčešća pitanja koja nam vlasnici postavljaju na individualnim časovima jesu:

* Da li bi trebalo da zgazim psa kako bi išao pored mene?

Odgovor: Jedno veliko NE. Pas je živo biće, koje oseća bol, patnju, strah i stres. Povređivanjem psa možete dobiti trenutne rezultate koji su posledica toga što vas se vaš pas plaši, a to nikako ne želimo.

* Svom psu dajem poslastice tokom šetnje i on još više vuče?

Odgovor: Najčešće vlasnici greše u tajmingu davanja poslastica. Pas će uvek ispoljiti ponašanje koje svesno ili nesvesno nagradi onaj koji ga šeta.

* Kada prolazimo prometnim ulicama, moj pas stane i neće da se pomeri, šta činiti?

Odgovor: Različiti su uzroci takvog ponašanja. Najčešće je u pitanju stres i strah usled loše socijalizacije i habituacije. Kada imate psa koji se plaši određenih zvukova kada se šetate prometnim ulicama, vraćamo se korak unazad u treningu. Postepeno izlažite psa određenim situacijama, obraćajući sve vreme pažnju na njegov govor tela. Kada imate situaciju da štene sedne, a ne plaši se različitih zvukova, buke i slično, pokušajte da mu budete interesantni u šetnji i da ga zainteresujete da krene, uvek povezujući pozitivne stimuluse i određeno ponašanje u datoj situaciji.

* Zašto moramo da koristimo am s našim psom? Čuli smo da se amovi koriste kako bi psi još više vukli?

Odgovor: To je zabluda koja je proistekla iz činjenice da se haskijima stavljaju amovi kada vuku sanke. Stavljaju im se amovi kako se ne bi povredili ogrlicama. Kod brahiocefaličnih rasa pasa se obavezno koriste amovi. Zbog same anatomije glave, kao i brahiocefaličnog sindroma, ogrlica je opasno po život tih pasa.

* Moj pas kada vidi povodac i am krene da beži po kući, a ja ga jurim i tako ukrug. Ima li tu pomoći?

Odgovor : Nikada ne jurite psa kada hoćete da mu stavite am i da idete u šetnju. U velikom broju situacija pas to doživi kao igru i „istrenira” vlasnika da ga svaki put juri. Pozovite ga i povežite am s nečim lepim. Na primer, kada god vidi am ‒ dobije nagradu. Kada god mu stavite am ‒ dobije nagradu. Kroz pozitivnu motivaciju dobijamo srećnog psa i postajemo srećna porodica.