Najnovije istraživanje: Uživaju da jedu travu - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas jede travu
Od petmagazine.rs - 22/08/2021

Najnovije istraživanje: Uživaju da jedu travu

Ako ste ikada nekog pitali zašto psi jedu travu, vrlo verovatno je odgovor bio da je to zato što im je loše i kako bi se naterali na povraćanje

Izvor: N1

Iako psi uopšte ne mogu potpuno da svare celulozu, često u šetnji jedu travu. Uvreženo je mišljenje da to rade kada im je loše, pa tako žele da se nateraju na povraćanje kako bi se olakšali. Ali to, čini se, nije tako.

Jedno istraživanje pokazalo je da je 79 posto pasa nekada u svome životu jelo travu. Iako je to prilično visok postotak, samo devet odsto pasa od toga je pre jedenja trave bilo loše, a samo 22% njih je nakon toga povraćalo. Svi ostali jeli su travu i nastavili dalje sa svojim danom, zdravi i srećni. To sugeriše da travu jedu iz drugih razloga.

Ponekad je najjednostavniji odgovor i najtačniji. Možda nikada nećemo u potpunosti razumeti ovo pseće ponašanje, ali trenutno najpopularniji odgovor među istraživačima je da psi travu jedu jer jednostavno uživaju u tome i sviđa im se ukus.

Vlasnici pasa takođe su primetili i da psi najviše trave jedu u proleće, pa je moguće da im se posebno sviđa ukus mlade trave. Iako mnogi misle da su psi, kao i mačke, mesojedi, oni su zapravo svaštojedi i svoje dnevne potrebe za nutrijentima delom ispunjavaju i jedenjem biljaka.

Istraživanja su pokazala i da su biljke i bobice deo prehrane i kod vukova, a trava je uz to i izvrstan izvor vlakana, što lako može nedostajati u psećoj prehrani.

Stoga, jedenje trave može pomoći psećoj probavi, a nadomešta i ključan deo zdrave pseće prehrane, piše IFL Science.