Najčudniji zakoni o životinjama u SAD - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macka i pas
Od petmagazine.rs - 02/12/2019

Najčudniji zakoni o životinjama u SAD

Ako imate kućnog ljubimca, sigurni smo da se pridržavate nekih osnovnih pravila lepog ponašanja. Međutim, kada bi sa vašim ljubimcem živeli u Sjedinjenim Američkim Državama, morali biste da poštujete i neke, najblaže rečeno – čudne zakonske propise.

Izvor: Index.hr/ljubimci; Foto: Shutterstock

Evo liste najbizarnijih zakona u SAD koji se odnose na vlasnike i njihove kućne ljubimce:

Zabranjeno je lajanje duže od 10 minuta

Dosadno je bilo gde, ali u državi Oregon je i zakonom zabranjeno da pas laje, laje i laje. “Protivzakonito je dozvoliti životinji da dosađuje, plaši ili uznemiraa ljude u okolini lajanjem, cviljenjem, zavijanjem ili drugim sličnim zvukovima koji se mogu čuti izvan poseda vlasnika u trajanju dužem od deset minuta, ako je u kontinuitetu, ili ako je u pitanju isprekidana ponavljana buka u trajanju od 30 minuta.”

Psi ne smeju da “napadaju” automobile

Ovu zakonsku odredbu donetu u državi Kentaki zasigurno razumete. Svima nam se dogodilo da psi pored puta napadaju baš naš auto dok vozimo. Ako bi vaš pas zalajao ili pojurio neki automobil u prolazu u ovoj saveznoj državi – mogao bi biti u problemu sa zakonom.

Mačke su zabranjene na grobljima

Scena u kojoj crna mačka šeta po groblju nam je jedna od prvih asocijacija na horor filmove ili na Noć veštica. Upravo ta mačka bi u američkoj državi Wiskonsin prekršila zakon. Prestupnicima bi se smatrale i mačke drugih boja, kao i psi.

Zabranjeno je držati smrdljivog psa

Iako vaš pas možda ne voli redovno da se kupa, u Ilinoisu ne bi imao mnogo izbora. Tamo zakon nalaže redovno održavanje higijene jer je zabranjeno da pas osim bukom i eventualnim neugodnim mirisom uznemirava okolinu.

Crne mačke moraju da nose zvonca na petak 13.

Stanovnici grada Frenč Lik Springs u Indiani veoma strahuju kada kalendar pokaže da je 13. dan u mesecu baš u petak, pa su vlasti još davne 1939. godine izglasale ovo pravilo s ciljem ublažavanja stresa kod stanovništva. Ipak, mačke danas mogu da odahnu, jer zakon više nije na snazi.

Zabranjeno je prodavati višak dlake psa ili mačke

Dobro ste pročitali. Ako ste poželeli da zaradite nakon šišanja ljubimca, u državi Delaver ćete prekršiti zakon, koji pored prodaje zabranjuje i razmenu krzna i dlake. Iako na prvi pogled deluje čudno, ovaj zakon ima za cilj da zaštiti same ljubimce od ljudi koji bi trgovali njihovim krznom zbog proizvodnje različitih artikala.