Najčešće zablude o velikim psima - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
doga
Od petmagazine.rs - 15/02/2022

Najčešće zablude o velikim psima

Mnogi i dalje misle da su veliki psi agresivniji od malih, kao i da nisu dobro društvo za mališane

Piše: petmagazine

Velike pse često potpuno neopravdano prati loša reputacija, iako ih vlasnici i ljubitelji nazivaju nežnim divovima. Zato smo rešili da razvejemo neke od najvećih predrasuda o kucama grdosijama.

Veliki psi su agresivniji

Strah od pasa, a prevashodno od velikih pasa, česta je pojava. Iako je razumljivo da zbog veličine mogu delovati zastrašujuće, nije istina da su veliki psi agresivniji od onih manjih. Velike pasmine krasi samopouzdanje, smirenije su i velike su maze. To je na primer slučaj sa nemačkom dogom, ali i sa njufaundlenderom, bernardincem, bernskim planinskim psom… S druge strane, istraživanje koje su sproveli naučnici sa Univerziteta u Pensilvaniji pokazalo je da su od 33 pasmine koje su posmatrane dokazano najagresivniji – jazavičari. Svaki peti jazavičar ugrizao je ili pokušao ugristi nepoznatu osobu, podjednak broj napao je druge pse, a svaki dvanaesti napao je svog vlasnika. Na drugom mestu je čivava, a na trećem džek rasel terijer.

Ne mogu da žive u stanu

Često ćete čuti da ljudi kažu da obožavaju velike pasmine, kao što su na primer nemački ovčar, veliki šnaucer ili doga, ali odmah zaključe i da „ti psi nisu za stan”. U današnje, moderno doba, sve je više pasa u stanovima, pa i onim jednosobnim, i to ne znači da im u domu neće biti prijatno i lepo. Naravno, ukoliko su vlasnici svesni da tokom dana svom mezimcu moraju da obezbede dovoljno fizičke aktivnosti napolju, kao i da mu omoguće igru i razonodu dok su u stanu. 

nemacka doga i civava

Nisu dobar izbor za porodice sa decom

Kada tražite psa koji će se dobro slagati s vašim mališanima, nemojte da zaobilazite nežne divove među psima. Iako je tačno da veliki psi mogu da obore stvari sa stola ili polica, kao i da tokom igre obore dete na pod, najčešće su psi pažljivi i brinuće o vašim mališanima kao da su im roditelji, ili stariji brat ili sestra. Deca umeju da budu gruba za krhke, malene pse, te sa velikima nećete imati ovaj problem. Naravno, ako imate bebu, budite uvek prisutni kada je tu i veliki pas, da slučajno ne bi došlo do obaranja, i učite dete od prvog trenutka da bude nežno. Veliki psi su brižni i doživotni najbolji prijatelji deci. Tu se najviše ističu njufaundlender, bernandinac, bernski planinski pas, labrador retriver, zlatni retriver, irski seter…