Najčešća oboljenja kod pasa - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas veterinar
Od petmagazine.rs - 04/11/2019

Najčešća oboljenja kod pasa

Želite da znate koji su to, iako ponekad suptilni i naoko bezazleni, vidovi ponašanja kao i stanja vašeg ljubimca koja ukazuju na to da je vreme za posetu veterinaru? Pročitajte ovaj tekst

Tekst: dr vet. med. Srđan Obradović za magazin “Pas”, Foto: Shutterstock

Najčešća oboljenja zbog kojih vlasnici dovode pse u našu ambulantu „Obivet” su:

Povraćanje

Ovo je definitivno najčešći zdravstveni problem zbog kojeg zovete vašeg veterinara. Razlozi za povraćanje kod pasa su mnogobrojni. Nagla promena ishrane može dovesti do povraćanja, pa se zato preporučuje da se nova hrana uvodi postepeno, tokom nekoliko dana. Zatim, uzrok može biti i korišćenje neadekvatne ili neprimerene hrane, a tu pre svega mislim na hranu za ljude, prvenstveno začinjenu. I intolerancija na određene namirnice može izazvati povraćanje, odnosno davanje hrane na čije određene sastojke vaš pas ima alergijsku reakciju. Neretko se uz povraćanje javlja i dijareja. Nekada je veterinarima teško da pronađu namirnicu koja je problematična, ali srećom, danas postoji veliki broj gotovih dijeta koje se koriste kao eliminacione dijete ili kao gotove hipoalergijske formule.

Određeni paraziti mogu izazvati povraćanje, tako da se preporučuje redovna dehelmintizacija (čišćenje od parazita), kao i povremeni koprološki pregled, koji predstavlja mikroskopsku proveru fecesa psa radi utvrđivanja prisusutva parazita. Komercijalne tablete koje koristimo za čišćenje od parazita ne deluju na sve vrste crevnih parazita, pa je pregled s vremena na vreme – preporučljiv. Takođe, virusne bolesti kao što su parvovirus i corona virus kao jedan od glavnih simptoma imaju povraćanje. Ono može biti i simptom različitih organskih oboljenja, na primer jetre, bubrega, pankreasa, žučne kese… Radi dijagnostikovanja ovih oboljenja potrebno je uraditi i analize krvi, ultrazvučnu dijagnostiku, rendgensku dijagnostiku i slično.

Dijareja

Nakon povraćanja, ovo je drugi najučestaliji problem zbog kojeg zovete veterinara. Ponovo, kod nagle promene ishrane dijareja je čest simptom. Takođe, kod parazita, virusnih bolesti i intolerancije na određene sastojke hrane, dijareja je gotovo glavni simptom.

Naravno, i kod određenih sistemskih bolesti može biti jedan od simptoma, tako da ako vaš veterinar to predloži ‒ uradite širu dijagnostiku. Ono što bih naročito voleo da naglasim jeste da sneg koji naši ljubimci ponekad rado jedu može dovesti do povraćanja i dijareje, i to u vrlo velikom obimu.

Češanje i lizanje šapa

Svrab, svrab, svrab… predstavlja svaki peti slučaj u veterinarskoj medicini. Ne postoji vlasnik koji bar jednom nije zakazao posetu veterinaru zbog svraba koji muči njegovog psa. Buve su najčešći razlog, jer i pored različitih vrsta zaštite, pa i onih veoma skupih, dešava se da poneka buva probije sve barijere. Ne može se napraviti toliko dobro sredstvo koje će odbiti sve buvice, a da pritom ne naškodi zdravlju naših pasa. Naravno, veliki broj vlasnika se ne pridržava predloga veterinara o zaštiti, i onda dolazi do problema. Borba sa buvama predstavlja borbu sa onima koje su na psu, a veoma često i sa buvama koje su naselile naš dom. Još ako su psi alergični na pljuvačku buve, onda je problem još veći i zahteva i određene lekove za saniranje rana nastalih češanjem i lizanjem. Takođe, i šuga dovodi do intenzivnog češanja, kao i bakterijske bolesti kože. Alergije, bolest 21. veka, sve češće prave probleme. Najupadljiviji simptomi inhalacionih alergija jesu lizanje šapa i promene na samom telu psa.

Upala ušiju

I ovo oboljenje spada u veoma česte boljke kod pasa, i tu prevashodno mislimo na upalu spoljašnjeg ušnog kanala. Upala može biti bakterijske ili gljivične prirode. U 50 odsto slučajeva upala je simptom alergijske reakcije na hranu. Razlog leži u tome što se uzimanjem hrane na koju je pas alergičan kod njega narušavaju, kako mi veterinari to kažemo, mikroklimatski uslovi ušnog kanala, pa dolazi do bujanja glivica ili bakterija. Na tržištu imamo odličan izbor kapi za tretiranje ovakvih problema. Ukoliko se infekcije uporno vraćaju, a lečenje ste sproveli onako kako bi trebalo, razlog valja potražiti i u hrani, odnosno pronaći onu na koju je vaš pas alergičan. Psi koji su najviše skloni upalama ušiju su svakako terijeri, koji su kao grupa pasa na prvom mestu u svetu po alergijama. Zatim, tu spada i šar-pej, sa svojim prirodno suženim ušnim kanalom, pa je samim tim i ventilacija ušnog kanala kod njega slabija, kao i lagoto romanjolo, čiji je ušni kanal veoma odlakan.