Morki: Veseo, razigran i lajav - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 21/02/2022

Morki: Veseo, razigran i lajav

Čitaoci, oprez! Samo jedan pogled na ovo preslatko psetance može prouzrokovati ubrzano lupanje srca i snažan nalet emocija. Jer morki nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Piše: Petmagazine.rs

Ako se pitate kako to da nikada niste čuli za ovog preslatkog psa, iako vas mnogo podseća na jorkširskog terijera, tajna se krije u njegovom imenu. Naime, morki je mešanac maltezera i jorkija, pa je i njegovo ime miks naziva ovih simpatičnih rasa. Ovaj „rasni mešanac” nastao je u Sjedinjenim Američkim Državama, gde se još naziva i morkširski terijer. Ova hibridna rasa još uvek nije priznata, ali je to ne sprečava da bude jedna od omiljenih na prostoru SAD, ali i u celom svetu. Iako nisu mnogobrojni, morkiji su se ugnezdili i u krila vlasnika u Srbiji.

Izgled

Morki je sićušan pas i uglavnom teži između dva i četiri kilograma. Najčešće boje kod kuca ove rase su crna, braon i bela (i kombinacija ovih boja), a dlaka im je duga i meka. Mora se redovno održavati – četkati nekoliko puta nedeljno kako se ne bi mrsila i kako bi bila zdrava i sjajna, a preporučuje se i poseta grumerima koji će šišati ovog neodoljivog psića na svakih šest do deset nedelja. Inače, ovi psi gotovo da se uopšte ne linjaju.

Karakter

Morkiji su razdragani i veseli psi, ali najčešće poprilično lajavi. Ovaj pas obožava da trči i da se igra (najviše uživa u neumornom dobacivanju lopticom). S obzirom na svoje male dimenzije, prikladniji su za porodice sa starijom decom, jer ih mališani mogu povrediti u igri, a idealni su mezimci i za penzionere. Lojalni su, puni ljubavi, privrženi. Odlično se slažu s drugim psima. 

Pate kad su sami

Morkiji su skloni separacionoj anksioznosti, tj. ne podnose da budu ostavljeni sami, pa su najbolji izbor za osobe koje rade od kuće ili za penzionere. Iako su „u malom pakovanju“, ovi psi imaju snažan karakter i znaju biti svojeglavi. Međutim, to nikako ne znači da se ne mogu vaspitati. Naprotiv, oni žele da ugode i uz strpljenje i doslednost imaćete poslušnog i vaspitanog psa. S druge strane, ako je usamljen i zapostavljen, budite sigurni da će sićušnim zubićima uništiti gotovo svaki komad nameštaja, kao i da će nuždu obavljati u svakom kutku kuće u znak protesta.  

Fizička aktivnost

Iako su malecki, morkijima je potrebna svakodnevna fizička aktivnost kao i svim drugim rasama. Šetnje i igra u parku za pse se podrazumevaju (samo vodite računa da ga veći psi ne povrede u igri), a morki vam može biti i sjajan partner za džoging. Igra se, naravno, podrazumeva svakog dana – loptica, navlačenje konopca…

Uvek gladni

Možda ne biste rekli, ali ovaj pas ima junački apetit. Morkiji su skloni višku kilograma pa se posavetujte s veterinarom o količini hrane koju bi trebalo da dajete svom mezimcu. Kada je reč o zdravlju, posebnu pažnju trebalo bi da obratite na oči (redovno im brišite suze), oralno zdravlje (skloni su bolestima usta i zuba) i zdravlje ušiju. 

Related Posts